Местан: И 12-те апостоли да ставаха министри, пак щяха да ги хулят (видео)

Елица Мартинова 29 май 2013 в 12:47 2084 6

Лютви Местан. Снимка:БГНЕС
Лютви Местан. Снимка:БГНЕС

"Не се притеснявайте, изборът Ви е правилен. И 12-те апостоли да бяхте предложили, реакцията нямаше да по-различна, защото става въпрос за един отчаян опит да се съхрани властта на всяка цена". С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към кандидат-премиера Пламен Орешарски.

Коментарът му бе по повод скандалите със състава на проекто-кабинета, който Орешарски обяви официално в понеделник.

По думите на Местан чрез гласуването в пленарна зала днес ще стане ясно коя партия иска да работи за интересите на България, а не за собствените си облаги.

"Днес е време за всеки народен представител да докаже, че България е над партийното тесногръдие, защото никоя цена не е по-скъпа от стабилната държавност и европейското развитие на България", каза Местан и се обърна лично към експремиера Борисов: На ход е Вашата дума г-н Борисов - ще удържите ли на казаното от парламентарната трибуна или ще затвърдите хаотичното си поведение. Днес е време разделно за остатъчната Ваша легитимност на политик, защото вие най-добре от всички знаете какво остава след вас - нестабилна заради личностните Ви своеволия държава.

Председателят на ДПС бе категоричен, че решението на Станишев да издигне Орешарски за премиер не е бягане от отговорност, а "верен прочит на потребностите на времето".

"Само на пръв поглед няма ясен отговор на въпроса кой е носител на властта. Конституцията неслучайно предвижда процедура на възлагане на три проучвателни мандата в случаите, когато няма явен победител. Да се твърди, че статут на първа политическа сила е равен на абсолютно право да съставиш правителство и да управляваш е неуважение към духа на българската Конституция. Ние днес дължим на суверена верен прочит на онова, което е закодирано във вота му на 12 май. Суверенът делегитимира ГЕРБ като политическа сила, която има правото да управлява страната", заключи Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!