Има ли си Орешарски суфльор?

Последна промяна на 29 май 2013 в 13:13 5677 12

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Кабинетът "Орешарски" се роди светкавично бързо. И напълно непрозрачно. Мъглявините около житейските траектории на някои от номинираните министри натрапват въпроса: има ли си Орешарски суфльор? И ако да - кой е той?

Коментар на Еми Барух за "Дойче веле":

Общественото мнение в България е обезверено и объркано, скептично и подозрително. Хората наблюдават и се питат: “Да му вярваме ли или да не му вярваме?”.

Предстои началото на новия политически театър. А в салона се усеща полъх на дежа вю. Зад кулисите се чуват реплики от различни представления, смесват се постановъчни стилове, сценаристите дописват в полумрак началото на първа картина.

Никой не знае още каква пиеса ще гледаме. Спектакълът не е започнал. Актьорите са в гримьорната. Сменят костюми, изпробват маски, репетират първите си монолози. Демонстрират театрални техники: декламират, жонглират, рецитират. Режисьорът реди мизансцена. Ние сме публиката. Постановката се прави заради нас.

Задкулисието Станишев-Орешарски

Този театрален паралел е най-лесният начин за илюстрация на натрапчивото усещане за двойственост на публичния живот - усещане, което ни връхлита при всеки политически катаклизъм, при всяка смяна в държавното управление.

От политическата сцена слушаме програми, обещания, ангажименти, принципи, декларации. Наблюдаваме обаче различно от декларираното поведение, наблюдаваме съглашателства, отстъпления. Регистрираме несъответствия, разлики, противоречия. И си даваме сметка, че ни е нужна сложна навигационна система, за да се ориентираме в пластовете политическа мимикрия. Задкулисието Станишев-Орешарски не направи изключение.

Веднага след обявяването на имената в предложения от Орешарски кабинет, коментаторите обърнаха внимание на светкавичната бързина, с която бе направен подборът на хората, както и на пълната непрозрачност на този процес. Възникна съмнението, че Пламен Орешарски не познава добре част от номинираните за министри, което от своя страна роди въпроса: има ли суфльор на сцената и кой е той?

Разни сенки

Търсенето на отговор започна през “снемането на идентичности”. Именно биографичните траектории на част от новите гастрольори доведоха до основателните заключения, че някои от избраниците се намират в състояние на зависимост от добре известни кръгове на българската плутокрация. Над проектокабинета Орешарски се спуснаха съмнения за маскирано присъствие на призраци от българската олигархия: видяхме сянката на ТИМ, сянката на Васил Божков, сянката на Делян Пеевски - все "партньори" на Бойко Борисов. Върху кадастъра на България отново започнаха да лазят кадри, корупционни подозрения, конкуренти, конфликти.

Кой кой е?

Сред номинираните за бъдещи министри има някои безспорни попадения - хора, на чиято професионална биография се базира заявката за експертност на целия кабинет. В същото време обаче това ярко присъствие излезе на сцената, демонстрирайки смущаваща сръчност в политическата си преориентация, която бе извършена без колебание и без предупреждение. Освен че издава трескаво желание за бърза политическа кариера, тази повратливост още веднъж показа, че в кабинета Орешарски сякаш никой не е точно този, за когото се представя.

Едно обаче е сигурно: за разлика от предишния управленски отбор, Пламен Орешарски е поканил образовани хора - някои от тях имат впечатляващ научен багаж. Със сигурност всички те са чели повече от една книга и няма да бъркат употребата на пълния член в българския език. На фона на „културната катастрофа Борисов” това е огромна крачка напред.

Автор: Е. Барух; Редактор: Д. Попова-Витцел

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2013 в 08:15

Добре е, че Оплескарски е съставил кабинет от хора, които не бъркат пълния с непълния член в граматиката. Още по-добре е, ако тези хора са наистина специалисти в това, за което ще отговарят. Основният въпрос обаче, след като знаем, че са добри професионалисти, е: За кого това е добре?

Защото в политиката е важно не само какво можеш, но и какво правиш. Кел файда за народа ако министрите са знаещи и можещи, ако това, което правят, е насочено срещу интересите на народа, в полза на олигарсите и, разбира се, на самите себе си? Кел файда за народа и за държавата те да разбират от икономика, финанси и енергетика, ако имат намерение да сключат заробващ договор с Русия за Белене, за да сложат в джобовете си по 10, 20 или дори 50 милиончета в евро или макар и в долари?

А още при реденето на кабинета точно тази тенденция се появи и става все повече и повече очевидна и неоспорима.

30.05 2013 в 16:18

Щяха, ама те и не искат... Целта на упражнението е да оклепаме някого, а не да сме обективни. Нищо ново за нашите географски ширини

30.05 2013 в 11:23

Хората като не си проверяват информацията, се стига до подобни подозрения. Ако се беше търсило в дълбочина щяха да отпаднат някои от призраците, а конкретно Пеевски не е никаква сянка. Той си е най-ярката фигура в този кабинет и това съвсем скоро ще си проличи явно.

30.05 2013 в 11:20

...Започна се с раздаването на наградите....Мая Манолова си получи поста зам.председател на НС за приноса и за "аферата Костинброд", (така и не разбрах БСП нямаше ли друг представител там, та се наложило да информират депутатката от Кюстендил - може би им е била по-подръка)...П.Орешарски за врътката при пребоядисването - синьо-червено....и сме в очакване на следващите неградени за "особени заслуги".....(подпомагане оправдавенето на взетите комисионни за Белене и др.)......

30.05 2013 в 11:10

....коментарът е излишен...да сте чули настъпена змия да не се е опетала да хапе.......

30.05 2013 в 11:08

При положение, че ние сме Дивия Изток - Винету е добро попадение.....като наръчник....

29.05 2013 в 20:07

Към класиците които задължително трябва да се прочетат бих добавил ХОХЕГЕР И СИМЕНС.

29.05 2013 в 17:44

Пропуснах да попитам - има ли връзка отзоваването на съпруга на г-жа Барух от посланически постове в Мексико и Испания поради принадлежност към ДС с отрицателното й отношение към управлението на ГЕРБ?

29.05 2013 в 17:38

Огнян Дойнов беше образован човек. Образовани са: Лилов, Луканов, Станишев, Сакскобургготски, Виденов, ген. Любен Гоцев, целият кръг Монтерей, висшият ешелон на бившата Държавна сигурност, всички номенклатурни бизнесмени, които обраха държавната хазна на няколко пъти по време на прехода. Всички тези хора не са "културна катастрофа". Те са морална и нравствена катастрофа за българския народ. Те са хуманитарно бедствие за България. Но очевидно за г-жа Барух обноските и формалния интелектуален багаж за по-важни от морала и почтеността. За нея е напълно приемливо да ти вземат всичко, да изнасилят тебе, децата и внуците ти, ако след това ти целунат ръка, цитирайки Пруст или Монтескьо.

29.05 2013 в 17:32

Ясно е, че Орешарски е марионетка. Той дори не е в състояние да чете написаното. Не знае ли, че трябва да се готви преди да излиза пред Народното събрание? Грешка на учителя. Трябва да го пообработи и да го понаучи нещо за министрите му. Явно Орешарски не става за координатор и няма да владее подчинените си, а как ще работи без пари- ние да му мислим? Когато беше финансов министър в хазната имаше 12 милиарде лева, и той за 10 дни похарчи 4 милиарда през декември 2008 г. Справка статистиката. Ниличните в момента 4 милиарда не трябва да се пипат, заради борда. Дали ще съсипе банковата систем, за да задоволи мафията?
 
X

Парламентът на живо