КЗК разследва "Топлофикация" за картел и натиск

Александра Маркарян 18 октомври 2013 в 10:54 2952 1

"Топлофикация-София". Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията разследва "Топлофикация София" за картел с топлинните счетоводители при цените на дяловото разпределение и за упражняван натиск над тях. Монополистът ще бъде проверяван и дали не определя цените в полза на големите фирми на пазара.

Решението на КЗК за образуване на производство е от 18 септември 2013 г. За картел ще бъдат проверявани топлинните счетоводители "Нелбо" ЕАД; "Топлоснабдителна агенция - енергиен сервиз-нелбо инженеринг" ООД, "Техем Сървисис" ЕООД, "Бруната" ООД и "Иста България" ЕООД.

Производството започва след сигнал на Върховната административна прокуратура от 24 юли 2013 г.

Проверката на КЗК ще е за нарушения на чл. 15, ал. 1 и чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията.

Чл. 21 от ЗЗК забранява на предприятията с монополно или господстващо положение поведение, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите чрез пряко или косвено налагане на цени за покупка или продажба или други нелоялни търговски условия, както и да налага чрез договори на другата страна да поема допълнителни задължения.

"Формулировката на Общите условия (по договорите между "Топлофикация" и топлинните счетоводители - бел. ред.) създава предпоставки топлофикационното предприятие да упражнява натиск по отношение на дружествата за дялово разпределение като не признава доказани разходи. По този начин, основата, върху която се начислява нормата на възвръщаемост на капитала автоматично намалява, което от своя страна понижава и самата печалба на дружествата за дялово разпределение. Евентуалното „непризнаване“ на доказани разходи би изтласкало конкурентни дружества от пазара, поради изкуствено занижено заплащане - констатират от КЗК. - Също така топлофикационното предприятие разполага с предварителни данни за приходната част на услугата топлинно счетоводство. Възможността за осъразмеряване на фиксираните приходи от крайните потребители за услугата дялово разпределение спрямо заплатените към дружествата за дялово разпределение суми за извършването й дава възможност на „Топлофикация София“ ЕАД да извлича паралелна печалба и от дейността по дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия".

Чл. 15 от ЗЗК забранява споразуменията и съгласуваните практики между предприятия, които спират, ограничават или нарушават конкуренцията, като например пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия; разпределяне на пазари или източници на снабдяване; ограничаване или контролиране на производството, търговията, техническото развитие или инвестициите; прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, което ги поставя в неравноправно положение като конкуренти; налагане на несвойствени за основния предмет на договора задължения на другата страна чрез договори или анекси.

В случая обаче Общите условия създават "предпоставки за съгласувателни действия при индивидуалното определяне на цената за услугите от т. нар. минимален пакет на различните дружества за дялово разпределение".

Съгласно ОУ, топлопреносното предприятие задължително участва при формирането на цената. Така, чрез него, би могло да се договори единен модел на признати разходи и норма на възвръщаемост. "Това може да доведе до „непризнаване“ на доказани разходи на някои пазарни участници и би изтласкало по-малките от тях от пазара, поради изкуствено занижено заплащане", разясняват от Комисията.

Договарянето на една и съща или много близка цена на дяловото разпределение за всички топлинни счетоводители и възможността за намаляване на основата, върху която се начислява нормата на възвращаемост на капитала може да доведе до отстраняване от пазара на участници. Ако цената е съобразена с разходите на големите фирми (които реализират икономии заради мащаба), по-ниските трябва да продават под себестойността на услугата. Ако цената е съобразена с тях, големите формират свръхпечалби.

Във връзка с това "възникват основателни съмнения за наличието на координирано поведение на топлопреносното предприятие и по–големите участници на пазара за дялово разпределение на топлинна енергия" - и по отношение на определяне на стойността на услугата във връзка с разходите, които се признават, така и по отношение на размера на крайната й цена, пишат от КЗК.

OFFNews потърси "Топлофикация София" за коментар. От пресцентъра на дружеството отказаха такъв до приключване на производството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови