Quantcast

"Топлофикация" не може да докаже сметките за парно, губи дела

Александра Маркарян Последна промяна на 16 октомври 2013 в 11:58 35552 23

"Топлофикация-София". Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София" не може да докаже, че сметките за парно почиват на реално направени разходи и затова губи дела, когато се опитва да осъди длъжници.

Това става ясно от едно от последните съдебни решения в полза на съответния длъжник на "Топлофикация".

Решението е на Белослатинския районен съд, взето е на 2 октомври 2013 г. Окончателно е, не подлежи на обжалване.

То е заведено по искане на "Топлофикация София" срещу клиент с инициали К.С.Ф. Дружеството претендира връщане на 4296,35 лева "консумирана и незаплатена топлинна енергия", от които 2336,75 лв. са главница, а 1959,60 лева са лихви за забава. Сметките са за периода февруари 2002 г. до март 2010 г. 

Съдът отказва да уважи иска по две причини. Първата е, че от "Топлофикация" са пропуснали да се съобразят с факта, че сметките са дължими само в случай, че не е изтекъл 3-годишният давностен срок. В случая за голяма част от периода той е изтекъл. Втората - те не могат да докажат разходите по начислените сметки.

"Наличието на отношения между страните установени в миналото не означава ищецът да има право да говори за дължими суми като обобщени числа и да използва общи суми по пера отопление, гореща вода и т.н. за процесен период, вместо доказване на задължения чрез анализ на детайлите и правните основания именно месец по месец, договор по договор и отделните фактури. Ищецът (бел. ред. "Топлофикация София" ЕАД) не уточнява начина на преценка по собствените си доказателства нито конкретно към този имот, нито за другите имоти за които е получил данни  в протокол със списък за отсъединяване на отоплителни тела, за да се вземе своето окончателно решение тогава и какво точно е бил това решение и какво е отчитал през годините.

В тежест на Ищеца и конституирания помагач (бел. ред. фирмата за дялово разпределение "Нелбо Инженеринг") е да докажат тезата за наличие на договорни отношения като представят автентични документи, да докажат пълнота и автентичност на всеки комплект свързани документи, след като тя не е очевидна и нейни части касаещи ответника са оспорени. Ищецът и помагачът не направиха това", се казва в заключението на съда.

Заключителните писма на представителя на ответника П.К.Ф. хвърлят светлина върху някои детайли.

 

Експертизите, поискани от "Топлофикация", не са успели да докажат сметките, те, по мнение на П.Ф. са имали по-скоро вид на презентация. Единственото безспорно доказано от тях било, че цените, които формират сметките, са били прилагани именно в описаните периоди.

По време на делото се хвърля сянка на съмнение и върху изчисляването на лихвите по неплатените сметки.

"Счетоводният експерт - пише П.Ф. до съда - поясни в протокола на заседанието, че числата за лихви в собствената му таблица 2, които е пренесъл готови от книжа на "Топофикация", са изчисленията за лихви и не са верни, възможно поради неправилно работеща програма за изчисляване при Ищеца. Липсва в счетоводната експертизта таблица със самите месечни данни (а има само суми по пера гореща вода и др.), защото така били в задачата и не били проверени данните генериращи сумите за задължения - главница по месеци, а само са сумирани и презентирани".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2013 в 22:30

ПОЗДРАВЛЕНИЯ, че сте си извоювали правосъдие срещу бандитската Топлофикация!
Да, всичко това се знае, но съдът допуска Топлофикация да изисква счетоводни и технически "експертизи" - направени от "експерти" на Топлофикация. хахаха измамникът представя експертизи.
Дано по-често има такива новини, докато не унищожим тази мафия.

24.10 2013 в 08:50

НАРОЧНО ГИ ГУБИ , НА НАШ ГРЪБ! ДА СЕ МАХНАТ ПОСРЕДНИЦИТЕ , ЩОМ НЕ МОГАТ ДА ДОКАЖАТ РАЗЧЕТА НА СМЕТКИТЕ.

23.10 2013 в 03:59

Само ще приведа следният пример на "препатил" гражданин: Имам една леля на 88години и по понятни причини аз се занимавам със сметките за ток, вода, парно и т.нт.. Апартаментчето 65 квадрата с отрязани и затапени радиатори, в блока няма топломери/поради спецификата на парната инсталация/ имат главен топломер в абонатната. От септември 2012г. до сега редовно се плащат сметки и е платено около 850лв. и задесерт пристига изравнителна сметка за 400ле. Отивам в централата на "Топлофикация", срещам се със специалисти проверяват, смятат, пресмятат и отсичат: "Сметката е вярна"! Е като разделя сумата на месеците излиза, че за "удоволствието" да минават тръби през жилището ти трябва да се бръкнеш с около 1200лв. на година......

22.10 2013 в 14:02

@Anelia,
Не се връзвай на тази/този "danika". Той говори за "процесуални дивотии", което никъде няма пресечна точка с това, което казваш ти.
Този "danika" просто е затънал до гуша в глупости, които са много далеч от земята и само демонстрира интелектуалната анемичност на правистите :)

17.10 2013 в 17:17

Явно сте задълбали в законите в такива детайли, че пропускате да видите абсурдите и неточностите в тях. Не ми трябва юридическа изрядност в ежедневен форум, за да говоря какво изпитвам директно на гърба си. И да, с оглед на обърканите и неясни сметки, както и очевадно неиздържаните доказателства, на които Топлофикация се позовава, съдът въпреки всичко допуска техните искове, при което ответникът започва едно наистина абсурдно приключение да докаже, че искът е недопустим (което впрочем е работа на съда) и че да, той не е потребител и не дължи произволните начисления на Топлофикация. Съжалявам, не сте наясно с темата Топлофикация и топлоснабдителният процес. А ЗЕ и ГПК са пълни с противоречия и пропуски, еле за заповедното производство и за дейността на енергийните дружества. Ако пожелаете, може би ще успеете да ги видите. Според мен няма да успеете.

17.10 2013 в 13:29

Аргументацията е излишна.
Няма как да убедиш човек с подобна квазиюридическа лексика, че пише процесуални дивотии.

17.10 2013 в 11:55

За какви лихви въобще говорим след като нямаме реални фактури,а меко казано документ с невярно съдържание.Топлофикация(по техните думи) не са продавач,търговец,а доставчик на нещо си по тяхно осмотрение,не до правен субект,а до абонатна станция:-).

17.10 2013 в 11:26

++++++

17.10 2013 в 09:14

Много важно е хората да знаят, че искането за погасяване по давност трябва да се направи в молба по заведено дело или в протокол на съда. Иначе не се прилага автоматично от съда и плащане за минал период се дължи. Но ако смятате , че и за минал период не дължите, направете и двете заявления едновременно(!) в иска си: че не дължите защото еди какво си, и ако не се приемат аргументите ви, то искате да се изпозлва погасяване по давност.
Иначе губите.

17.10 2013 в 08:57

Решението подлежи на отмяна само при много специфични "особени непредвидени обстоятелства, които (Топлофикация) не е могла да преодолее" :-)
Това е много различно от въззивна жалба с право на обжалване.
Съдът май е уважил 100% от всички прищевки на Топлофикация.
В ново дело 9 от 11 процесни години веднага отпадат, т.е. същия иск не може да се предяви.
Исковата молба и експертизите са типови, еднакви с друго дела в общите си разсъждения.
Те са компилирани в централата на Топлофикация преди тълкувателното решение на ВКС за 3-годишния срок и се внасят като на конвейр навсякъде.