Избирателите няма да могат да пренареждат листите (обновена)

Елица Мартинова 14 февруари 2013 в 13:06 2294 2

Искра Фидосова. Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова. Снимка: БГНЕС

На парламентарните избори гражданите ще гласуват с обща интегрална бюлетина, решиха депутатите, гласувайки промени в Изборния кодекс.

Това окончателно сложи край на преференциалния вот.

Избирателите ще отразяват гласа си за съответната партия със знака „Х“. Позициите на отделните партии, коалиции или независими кандидати ще се отделят с плътна черна линия и празен ред.

С това парламентът окончателно премахна правото на преференциален вот в парламентарните избори. Това означава, че на парламентарните избори догодина българите няма да могат да посочват предпочитан кандидат в партийните листи.

Преди две години депутатите утвърдиха пропорционалната избирателна система с преференциален елемент – така кандидат-депутатът, получил 9% посочвания от избирателите, автоматично оглавява листата.

Според депутата на „Коалиция за България“ Мая Манолова интегралната бюлетина налага въвеждането на строг контрол върху печатниците, които ще изработват бюлетините.

„Съществен въпрос е кой печата бюлетините. ЦИК единствена може да въведе контрол върху една печатница, която да печата за всички райони“, категорична бе Манолова.

Дебатите по промените в Изборния кодекс продължиха до 19 ч.

След като в сряда парламентът удължи работното си време, днес депутатите гласуваха да работят до приемане на целия текст.

Депутатите изместиха с един час изборния ден

По предложение на правната комисия парламентът реши да измести с един час избирателния ден. Така вместо между 6 до 18 ч. гражданите ще могат да гласуват между 7 и 19 ч. При нужда от удължаване на изборния ден секционните избирателни комисии ще остават отворени с час повече – до 20 ч.

Опозицията съзря в подкрепеното от ГЕРБ предложение опит да се манипулират изборите в тъмните часове на деня.

„Това означава, че когато получите сведения от социологическите агенции, че губите изборите, ще мобилизирате всичките си сили в този последен час за гласуване. С натискане, купуване и манипулиране, използвайки колосалния финансов ресурс, с който разполагате, и цялата мощ на държавата, която контролирате“, категорична бе Мая Манолова от левицата.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова обясни, че съмненията на опозицията са неоснователни. По думите й единствената цел на тази поправка е да даде шанс на повече български граждани да гласуват. Тя подчерта, че традиционно изборите се провеждат през лятото, когато в 19 ч. все още е светло.

„Защо лъжете българските граждани? Как се увеличава възможността им за вот, като работното време все е 12 часа. Хората имат достатъчно време да гласуват между 6 и 18 ч. Те не ходят като разбойници по улиците след 20-21 ч. Вие поставяте членовете на комисиите в условия да работят през нощта. Защо задълбочавате хаоса? В този хаос търсите възможност за фалшификация, създавате условия за измама“, заяви от парламентарната трибуна Георги Терзийски от „Коалиция за България“.

„Проблемът не е, че ще се гласува на тъмно. Проблемът е, че ще се брои на тъмно и на тъмно ще се попълват протоколите, а след това чувалите ще се отчитат пак на тъмно“, заяви Четин Казан от ДПС.

Фидосова обаче бе категорична, че и при настоящия регламент бюлетините се броят на тъмно.

Бюлетините ще се съхраняват в областните администрации 

Депутатите решиха, че бюлетините и другите изборни книжа ще се съхраняват в областните администрации, а не както досега – в общинските. Те ще бъдат под контрола на комисии, сформирани на паритетен принцип от всички партии в парламента.

Новият регламент притесни „Коалиция за България“, защото според левицата областните управители са под контрола на ГЕРБ.

„Областните управители не са сигурни пазители на изборните книжа, защото те са под контрола на ГЕРБ и са политически назначения. Предлагаме бюлетините да се съхраняват в общински администрации, както досега. Запечатването с една тънка лентичка на помещенията, в които ще отлежават изборните книжа, не гарантира неприкосновеността на тези помещения. Вие целите да докопаете до служебна победа на изборите“, възмути е от парламентарната трибуна червеното острие Мая Манолова.

„Г-жо Манолова, това бе най-лъжливото Ви изказване досега. Утре ще ви го изпринтя, ще Ви го поставя в рамка и ще Ви го подаря от името на ПП на ГЕРБ. Досега бюлетините се съхраняваха, нахвърлени в мазетата на общините. Областният управител не прави нищо друго, освен да определи помещението, където ще се съхраняват бюлетините. Там има СОТ, печат, ключ и всичко нужно. Няма как да се върнем на стария ред, защото това значи бюлетините да отидат пак в мазетата“, отвърна на нападките на Манолова Искра Фидосова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!