Вратите на ЦИК затворени за наблюдатели в нощта след вота (обновена)

Елица Мартинова 13 февруари 2013 в 14:15 1592 0

Мая Манолова, БСП,  Снимка: БГНЕС
Мая Манолова, БСП, Снимка: БГНЕС

След двумесечна пауза промените в Изборния кодекс влизат отново за разглеждане в парламента. Макар че миналата седмица партиите проведоха консултации, на които трябваше да бъде постигнат консенсус, дебатите в пленарна зала не преминаха без спорове.

За да придвижат работата по законопроекта, народните представители удължиха работното си време до 19 ч.

Депутатите приеха изменения, позволяващи на наблюдателите да присъстват при въвеждането на данните в РИК и СИК.

На пръв поглед този текст разписва едно от условията, които опозицията постави на ГЕРБ, за да продължи четенето на закона.

В пленарна зала обаче се оказа, че ДПС и „Коалиция за България“ не са доволни от текстовете, тъй като те не предвиждат присъствие на наблюдатели, когато изборните данни се нанасят повторно в Централната избирателна комисия.

Ожесточен конфликт около текстовете се разрази между председателя на правната комисия и член на ГЕРБ Искра Фидосова и червеното острие Мая Манолова.

„С приемането на този член ГЕРБ показаха, че между нас няма как да има консенсус. Щом сте толкова добронамерени, защо не позволите наблюдателите да присъстват във всички фази на изборния процес, включително и при въвеждането на данните в ЦИК. Това е кауза да бъдат следени изборите във всеки момент, за да не могат изборите да бъдат манипулирани“, заяви Манолова.

„Г-жо Манолова, вие сте непоправима. Явно сега се е появила другата Мая. Можете да търсите лицемерие в двете лица, които са у вас. Вие лично диктувахте този текст, аз го записвах няколко пъти, за да няма пак неразбирания. Дайте да престанем с тези игрички и да вървим по това, за което сме се споразумели и да вървим към парламентарни избори с ясни правила“, отвърна на обвиненията Фидосова.

В кулоарите на парламента депутатите на ГЕРБ отказаха да обяснят защо наблюдателите няма да се допускат до повторното вписване на резултати.

"Категорично няма да обяснявам. Всичко е достатъчно помислено", коментира Емил Радев от управляващите.

Постоянен секретар на ЦИК

Депутатите гласуваха да създадат позицията постоянен секретар на ЦИК. Длъжностното лице ще изпълнява административните дейности на ЦИК и ще отговаря за служителите ù.

Текстът провокира опасенията на опозицията, откъдето се съмняват, че назначенията по новообразуваната длъжност ще бъдат партийни.

Управляващите обаче бяха категорични, че обвиненията на опозицията са несъстоятелни.

"Защо се противопоставяте на толкова елементарно нещо - да има човек, който да отговаря за административното деловодство. Още нещо. Преди референдума бяхме залети с предупреждения за "мъртви души" в списъците. Едно от задълженията на секретаря на ЦИК ще е именно това - да проверява в списъците. Защо не искате да гласувате, това е двоен стандарт", коментира от трибуната Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Протоколи от изборните резултати

Парламентът реши, че в края на изборния ден всеки член на избирателните комисии ще получи ксерокопие от протокола с изборните резултати.

По настояване на опозицията всеки екземпляр ще бъде подпечатан с мокър печат и подписан от председателя на избирателната комисия. По този начин документите ще имат правна тежест в съда, ако възникнат спорове около резултатите. По настояване на червения депутат Мая Манолова всяка страница от екземплярите на доклада също ще бъдат подпечатани.

Застъпниците ще са обвързани с конкретна секционна комисия 

Промените в закона предвиждат застъпниците на изборите да се регистрират в конкретна секция и да нямат право да следят процеса на друго място. Измененията ще задължат ЦИК да публикува имената на застъпниците във всяка секция в интернет.

Според ГЕРБ промените се въвеждат, за да се пребори порочната практика по купуването на гласове. По думите на Искра Фидосова, щом застъпниците бъдат обвързани с конкретна секция, недобросъвестните от тях няма да могат да организират търговията с гласове.

Опозицията обаче съзря опит за посегателство над изборите и в тези промени.

„Обвързваме застъпниците с конкретна секция и услужливо предоставяме имената им на хората, които имат интерес към купуването на гласове. На практика ние създаваме предпоставка за натиск върху тези хора“, категорична бе Мая Манолова.

„Параноя ли е или просто говорим лъжи, за да нагнетяваме напрежение. Вече се чудите откъде какво да измъкнете“, отвърна и Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Регистър за социологическите агенции

Всички заседания на ЦИК, РИК и ОИК ще се предават в реално време на интернет сайтовете на съответните комисии. ЦИК ще трябва да създаде и да поддържа електронен публичен регистър на жалбите, подадени до комисията, както и решенията по тях.

ЦИК ще води регистър на наблюдателите и регистър на социологическите агенции. Тези регистри ще бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК.

Вотът в чужбина

Парламентът прие и правила за гласуване на българите в чужбина. Сънародниците ни в чужбина, които желаят да гласуват, трябва да заявят това не по-късно от 30 дни преди вота в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично, чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава.

Заявлението може да се подаде и през интернет страницата на ЦИК.

Забранителните списъци

Парламентът прие и условия за публикуване и обжалване на списъците на заличените лица, които нямат право да бъдат дописвани в избирателния списък в изборния ден.

„Забранителният списък“ трябва да се публикува на интернет страницата на съответната община не по-късно от 10 дни преди вота и да съдържа имената на лицето, номера и адреса на избирателната секция.

По един представител на партия в избирателна секция

В избирателна секция в изборния ден може да присъства само един представител на партия, на коалиция от партии и на инициативен комитет.

Общият брой на представителите на партия, коалиция и инициативен комитет не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район.

Всяка партия, коалиция или инициативен комитет трябва да изготвят списък с имената, ЕГН, номер и дата на пълномощното на лицата, които ще ги представляват в изборния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews