Преференциалният вот е отменен на ръба на закона

Елица Мартинова 10 декември 2012 в 15:31 2341 1

Искра Фидосова Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова Снимка: БГНЕС

Промените в Изборния кодекс, отменящи преференциалното гласувне, са приети „на ръба на закона“, коментира за OFFNews депутатът от „Синята коалиция“ и член на правната комисия Веселин Методиев.

В петък Комисията по правни въпроси към парлaмента гласува на закрито заседание да отмени преференциалното гласуване.

Това означава, че на парламентарните избори догодина българите няма да могат да посочват предпочитан кандидат в партийните листи.

Законовите промени бяха подкрепени от депутатите на ГЕРБ и ДПС, народните представители от БСП гласуваха с „въздържал се“, а Екатерина Михайлова и Веселин Методиев са били „против“.

Приетите „на тъмно“ изменения събудиха редица подозрения. Оказа се, че по време на гласуването в залата са присъствали само 12 от 25-те членове на комисията. На практика това значи, че не е имало нужния кворум и решението е невалидно.

Не такова обаче е мнението на председателя на Комисията Искра Фидосова, която обясни, че някои от членовете на комисията са напуснали по-рано, но са уточнили предварително как ще гласуват.

„Това е честа практика и не се случва за пръв път. Не е прецедент нито за тази комисия, нито за този парламент“, коментира за OFFNews Веселин Методиев от „Синята коалиция“, който е присъствал на гласуването.

„Можем да кажем, че практиката е на ръба на закона, но изборите предстоят и избирателите да му мислят“, посочи Методиев.

"Самата отмяна на преференциалния вот е неспазване на ангажимент към избирателите, на които в началото на мандата си ГЕРБ обещаха именно преференциално гласуване", допълни още синият депутат

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!