Quantcast

ГЕРБ се отказа от Миро Найденов

Последна промяна на 26 март 2013 в 19:32 4398 16

Мирослав Найденов пие една студена вода. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов пие една студена вода. Снимка: БГНЕС

Мирослав Найденов няма да участва в листите за депутати на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. Това реши Изпълнителната комисия на партията.

Никога досега не сме си позволявали да разпъваме политически чадър над никого, без значение от неговата политическа принадлежност, обявиха от ГЕРБ по-рано във вторник.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е обвинен  за търговия с влияние и обещаване на подкуп.

Найденов е привлечен като обвиняем от специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към Софийска градска прокуратура (СГП).

На ексминистъра е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Миналата седмица стана ясно, че Найденов е разследван още през 2009 година. От прокуратурата обясниха, че разследването било срещу неизвестен извършител. За досъдебното производство алармираха от БСП, според които разследването е било “вдигнато на трупчета” в периода, в който Найденов беше министър.

Досъдебното производство е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК, което е за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние.

Обвиненията са три:

Едното е за това, че през октомври 2010 г. в гр. София Найденов е обещал подкуп от 200 000 лв. на Светослав Симеонов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а НК.

Той е обвинен и за това, че на 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Симеонов да извърши нещо противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

Според прокуратурата през март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 283 НК. („ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД спечели и миналата година поръчката за някои продукти от пакета за бедни, кандидатства и тази година).

Позицията на ГЕРБ

"И при днешния случай с повдигнатото обвинение на Мирослав Найденов, от ГЕРБ заявяваме, че обективната работата на всички правоохранителни, разследващи и правораздавателни органи в Република България е единственият легитимен и законов начин всеки български гражданин да докаже своята невинност и да защити името си", обявиха от ГЕРБ.

"Свидетели сме на безпрецедентен политически натиск от страна на БСП върху редица институции в държавата. За всички е ясно, че от „Позитано“ 20 се опитват да вкарат прокуратурата в предизборната битка. Използваме случая за пореден път да призовем всички партии да спрат да използват българските институции в предизборната надпревара. Очакваме обективно разследване, което да изясни всички обстоятелства около случая, поръчителите и виновните", коментираха от ГЕРБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2013 в 13:11

Крадоха до пръсване и до пълен фалит на държавата герберите. Г-жа Илияна Йотова, която стана зам председател на европейската комисия за борба мафията и корупцията, ще има много работа в България.

27.03 2013 в 12:10

ТАКА ПОСТЪПВАТ С ГЛУПАЦИТЕ, БИЛИ ТЕ И МИНИСТРИ, КОИТО ПОЗВОЛЯВАТ НА ПО-ВИСШИТЕ В ЕРАРХИЯТА ДА СЕ ГАВРЯТ С ТЯХ, ДА ГИ ПОДРИТВАТ , ДОКАТО ГИ ИЗРИТАТ. НОРМАЛНО.

27.03 2013 в 11:20

Струва ми се, че смесвате достатъчно данни със законен повод. Сигналът на ДАНС е законен повод, съгласен съм, но в него няма как да е имало достатъчно данни за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК, защото там нещата са прости - има повлиян, значи упражнилият влияние априори е известен (изключвам възможността повлияният да се запъне като магаре на мост и да не посочи упражнилия влияние, защото тогава повлияването е недоказуемо).
Другият вариант, за който не ми се мисли, е сигналът да е дошъл от ОЛАФ чрез ДАНС (Калина Илиева редовно ги е информирала), а прокуратурата да не е вписала името на заподозрения "поради разсеяност".
Много е възможно да сте прав, а аз очевидно изоставам от демократичните тенденции в правоприлагането.

27.03 2013 в 09:37

Е няма такъв майтап, ГЕРБ твърдят че БСП е изпълнила тяхното предизборно обещание и започва да съди техните вече бивши министри. При това БСП дори не е спечелило още изборите.
Много ме е яд как се правят на жертви през цялото време докато си преподреждат пешките. Найденов беше в издънка през цялото време, по точно влизаше от издънка в издънка, но си го държаха, после ненадейно Бойко реши да направи като Тодор Живков - никои не му искаше оставката но по целесъобразност беше решено че така ще е най добре и той си я подаде. Сега ще даде Найденов на съд и което е абсурдното ще успее да го извърти така че не министрите от ГЕРБ са коромпирани и некадърни, ами ГЕРБ видите ли е толкова честна че не пази никого и издъниш ли се на съд. И така пак ще излязат сухи от лай.. водата.
И сега да припомня една от редовните реплики на Бойко от началото на управлението му казвана по адрес на много хора от обкръжението му "аз за него гарантирам"

27.03 2013 в 03:01

Ох айде, айде, дай Боже! То списъка с Мировите престъпления е по-дълъг от попски поменник пред Великден! Има ли бърз начин гражаданството да пита и да насочва интереса на прокуратурата по дейностите на този така ценен за нацията ни екземпляр? В кои случаи прокуратурата се самосезира? Публикация в медиите, достатъчно обосновано журналистическо разследване става ли?
то целият кабинет е за специализирания съд направо... ето това ме срази в текста: "специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към Софийска градска прокуратура" !!! значи Официално се признава нуждата и е създадено такова звено??! Потресена съм!!!

27.03 2013 в 02:06

Чл. 207. (1) Досъдебно производство се образува, когато са налице законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление

Да.Достатъчно данни.Сигнал на ДАНС за ОГП.Затова се образува досъдебно производство.В хода му , чрез използване и на СРС се установяват нови престъпления и му се повдигат 3 обвинения.Засега.Истината е , че това производство е били смачкано по времето на управлението на ГЕРБ , но сега работата се разсмърдя и няма накъде.На всички ни е ясно за какво иде реч.Във всички случаи съм съгласен с вас , че по случая с Мишо Бирата трябва също да бъдат повдигнати обвинения.

27.03 2013 в 01:15

Гърмят големите бушони... и ги е страх, че ще гръмне целият ГЕРБ - затова са всичките театри със Стоичковци и пр., всичките опити да се яхнат протестите и да се заблуди общественото мнение

27.03 2013 в 01:08

Нарушен е чл. 207 НПК et seq, колега.
Достатъчно данни за търговия с влияние и неизвестен извършител?
Някой е известен и е бил повлиян, но не се знае кой му е повлиял? Получил е вдъхновение свише, едва ли не?
Извинете, колега, но Божията промисъл е по моята част и не виждам защо прокуратурата трябва да я използва.
Има много по-прозаично обяснение - Миро са го закачили веднага след назначението, защото е бил от ДПС и да са сигурни, че ще слушка. И са го закачили за ирландската мърша, пък после разгеле, дай да хвърлим някой на вълците, че да види народа какви сме справедливи и честни.
А за търговия с влияние записът с Мишо Бирата стига и артисва, нали?
Само че не влиза в картите.

27.03 2013 в 00:40

Браво,много добро стихотворение.

26.03 2013 в 20:48

За ГЕРБ има новина -
казват, че била добра:
И в Централния затвор
има футболен отбор!
Бойко ще е капитан,
Цецко също ще е там!
Миро мършата вратар,
той на плонжове е цар.
Лъчко мозъка съдия,
ще им свири със уста.
Дянков там ще е защита,
ще прецака тази свита.
Ляля Цецка с очилата,
влачи кофата с метлата.
Деса дуловска принцеса,
тя на Нунев е метреса,
ще им цери махмурлука
та да имат те сполука.
А Фидоска мажоретка,
абе, просто ГЕРБ са супер гледка!