ГЕРБ се отказа от Миро Найденов

26 март 2013 в 19:32 5360 16

Мирослав Найденов пие една студена вода. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов пие една студена вода. Снимка: БГНЕС

Мирослав Найденов няма да участва в листите за депутати на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. Това реши Изпълнителната комисия на партията.

Никога досега не сме си позволявали да разпъваме политически чадър над никого, без значение от неговата политическа принадлежност, обявиха от ГЕРБ по-рано във вторник.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е обвинен  за търговия с влияние и обещаване на подкуп.

Найденов е привлечен като обвиняем от специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към Софийска градска прокуратура (СГП).

На ексминистъра е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Миналата седмица стана ясно, че Найденов е разследван още през 2009 година. От прокуратурата обясниха, че разследването било срещу неизвестен извършител. За досъдебното производство алармираха от БСП, според които разследването е било “вдигнато на трупчета” в периода, в който Найденов беше министър.

Досъдебното производство е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК, което е за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние.

Обвиненията са три:

Едното е за това, че през октомври 2010 г. в гр. София Найденов е обещал подкуп от 200 000 лв. на Светослав Симеонов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а НК.

Той е обвинен и за това, че на 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Симеонов да извърши нещо противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

Според прокуратурата през март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 283 НК. („ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД спечели и миналата година поръчката за някои продукти от пакета за бедни, кандидатства и тази година).

Позицията на ГЕРБ

"И при днешния случай с повдигнатото обвинение на Мирослав Найденов, от ГЕРБ заявяваме, че обективната работата на всички правоохранителни, разследващи и правораздавателни органи в Република България е единственият легитимен и законов начин всеки български гражданин да докаже своята невинност и да защити името си", обявиха от ГЕРБ.

"Свидетели сме на безпрецедентен политически натиск от страна на БСП върху редица институции в държавата. За всички е ясно, че от „Позитано“ 20 се опитват да вкарат прокуратурата в предизборната битка. Използваме случая за пореден път да призовем всички партии да спрат да използват българските институции в предизборната надпревара. Очакваме обективно разследване, което да изясни всички обстоятелства около случая, поръчителите и виновните", коментираха от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews