Георгиева: Да интегрираме децата на бежанците, за да не станат проститутки

Вероника Шербанова 04 октомври 2013 в 16:51 7516 25

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС

Ако оставим децата на бежанците извън училище, ще има риск от радикализация. Вероятно ще има момичета, които ще станат проститутки или ще ги пратят да се омъжат в Саудитска Арабия.

Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева след оглед на центрове за бежанци в София.

Трябва да сме реалисти, че не можем да измислим сирийската криза така, че тя да свърши утре. Тези хора ще бъдат тук и ние можем да ги използваме за излизане от икономическата криза, посочи Георгиева.

Нашата нация застарява, знаете демографското положение в България. Бежанците идват със семейства с деца. Тези деца могат да се учат в български училища, да говорят български език и да бъдат интегрирани в България, така че да нямаме риск от радикализация и озлобяване, обясни тя.

Трябва да им създадем възможно най-скоро условия за започване на работа. Колкото повече работим за това тези, които имат капацитета, да работят, толкова по-лесно за тях и за България, уточни Георгиева.

Трябва да сме готови да ги приемаме, това е наше задължение, категоричен е новият директор на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

„Г-жа Георгиева по човешки отвори сърцата на бежанците. Успяхме да почувстваме тези хора. Това са хора като нас, интелигентни, искат да работят. Децата искат да учат, имат своите здравословни проблеми. Тези хора са изключително добронамерени, изплашени са от това, което се случва. Не видяхме в очите на нито един човек, в психологическото състояние на мъжете каквато и да е агресия. Те искат да бъдат интегрирани и да работят”, допълни Чирпанлиев.

В случай на реална висока заплаха към сигурността на която и да е страна на ЕС, такава крайна мярка като затварянето на границите не може да се изключва. Ние не виждаме такава заплаха България и другите страни на ЕС, сме подписали Конвенцията за бежанците, която ни задължава да държим границата отворена. Затварянето на границата е едно скъпо мероприятие, категорична е Кристалина Георгиева.
По думите й Европейската комисия разполага с 3,9 милиона евро за спешна помощ, а УНИЦЕФ има и голяма програма в помощ на сирийските деца.

„Ако Ливан се дестабилизира, за Европа има голям риск. Виждам риск от преекспониране на сирийския проблем. Българите можем да се справим с този проблем”, коментира тя.

Това е най-тежката хуманитарна криза. Имам морална отговорност към моята страна и сирийците, които са дошли, за да им бъде помогнато в България. Този проблем, на фона на мащаба на сирийската криза, не изглежда голям, но за България фактът, че проблемът не е съществувал, е много тежък, заяви еврокомисарят.

България има нужда от отпускане на още средства за справяне с проблема с бежанците. Страната е получила 15 млн. евро от Комисията, като 2,6 млн. са за справяне с бежанците, което е много малко. Има обаче и големи резерви в структурните и кохезионните фондове – в социалния и в този за селските райони. Те могат да се използват за помощ на българите в регионите, където се приемат бежанците, каза още Георгиева.

По думите й в случай на голям приток на бежанци България може да помогне със сглобяеми къщи и отопляеми палатки.

"Казах на бежанците: вие също трябва да сте търпеливи към нас, защото досега не сме имали такъв проблем, не сме богата страна. Българите сме добри хора, но това нещо за нас е нещо ново. Хората се боят да няма между вас терористи“, обяви Георгиева.

Българския червен кръст е разкрил номер за събиране на средства за бежанците. Даренията се приемат на номер 1466. До момента са събрани 22 000 лева, по банковата сметка имаме около 35 000 лева. От Женева ни изпратиха и 170 000 швейцарски франка, които ще бъдат разпределени целево за най-нуждаещите се, обясни председателят БЧК Христо Григоров.

На 25 октомври БЧК ще направи и благотворителна изложба с картини от бежанци, допълни Григоров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!