Бежанците в България с право на социални помощи

Вероника Шербанова 03 октомври 2013 в 18:42 3930 3

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

С получаването на статут на бежанци нелегалните имигранти в България имат право на социални помощи и могат да се възползват от мерките за насърчаване на заетостта.

Това обясни зам.-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на изслушване в Народното събрание по проблема с бежанците.

Бежанците в България имат правата на български граждани, което означава, че те ще могат да получат еднократна парична помощ, помощ за издаване на лични документи, както и целеви средства за болнична помощ, обясни Лазаров.

Критериите, на които трябва да отговарят, за да получат социални помощи, са са адаптирани, но са сходни с тези за българските граждани, посочи заместник социалният министър.

Нелегалните имигранти в България са насочени към бюрата по труда, за да могат да започнат работа. След получаване на  на бежанци те могат да се ползват и от програмите и мерките за заетост, допълни той.

Бежанците вече са над 5500, като поне 500 от тях са деца. Сред тези деца има и такива, които са без законен придружител. Те са настанени в центровете за временно настаняване. В момента са регистрирани около 180 деца без придружител, 135 от които са в София, уточни Лазар Лазаров.

Сред основните проблеми, с които се сблъскваме, е езиковата бариера. Затова потърсихме доброволци сред лекари, медицински сестри и други, които да съдействат при необходимост. Разговаряхме и с доброволци, които са готови да обучават бежанците на български език.

Според нашите разчети бежанците ще ни струват около 30 млн. лева до края на годината, обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев. Това е най-тежкият сценарий, който сме обсъдили, и не очакваме тази сума да се увеличи, коментира Йовчев. 

Вчера разговарях с вътрешния министър на Турция и обсъдихме засилването на охраната на границата от тяхна страна. Потърсих и потвърждение за изграждането на тристранен център между България, Турция и Гърция на ГКПП "Капитан Андреево". Постигнахме съгласие за подписване на споразумение за създаване на двустранни патрули, обясни Цветлин Йовчев.

За момента няма доказателства за това, че от Турция целенасочено се прехвърлят бежанци в България. Те са насочили силите си основно към южната граница със Сирия, а между двете страни съществува и безвизов режим, което улеснява преминаването на бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!