Финансовото министерство: Вето върху бюджета ще замрази социални плащания

OFFNews 06 август 2013 в 11:09 2342 10

Министерство на финансите
Министерство на финансите

Налагането на президентско вето върху бюджета ще се продължи политиката на правителството на ГЕРБ да се замразят крайно необходими социални плащания за четвърта поредна година.

Това се казва в становище на Министерство на финансите във връзка с изразените от президента Росен Плевнелиев намерения да наложи вето върху актуализацията на бюджета. 

Според становището налагането на вето и евентуалното му отхвърляне на по-късен етап в парламента през септември ще забави актуализацията и тя би влязла в сила едва през октомври. Това означава, че няма да бъдат одобрени предвидените допълнителни средства в размер на 40 млн. лв., предвидени за социални помощи до края на годината. 

Най-голям е недостигът от средства за финансиране на правата на хората с увреждания уредени със Закона за интеграция на хората с увреждания и правилника за неговото прилагане. Осигуряването на допълнителни средства, е усилие от страна на правителството да гарантира тези права и да осигури социално-икономическа защита на най-уязвимата група граждани. Освен това, неприемането на актуализацията ще лиши от увеличение, считано от 1-ви август тази година, на размера на месечната добавка за отглеждане на дете с трайни увреждания от 189 лв. на 217 лв. По този начин ще се попречи 22 000 деца и техните семейства да получат увеличение с 28 лв. на месец за този вид добавка, което означава най-малко липса на допълнителна подкрепа в месеците август и септември от 56 лева за всяко дете. Ако ветото не бъде преодоляно, те няма да получат по 140 лева на семейство до края на годината и несправедливо ще бъдат лишени от този жест,

се казва в становището.

Това означавало да се продължи политиката на правителството на ГЕРБ и да се замразят подобни крайно необходими социални плащания за четвърта поредна година.

Ветото би замразило и поредица от други плащания. Така например работниците и служителите няма да получат ваучери за храна, което е орязано в Бюджет 2013, безработните от уязвимите групи, които са рисков контингент, няма да получат допълнителни 8 млн. лв. за програми за заетост, държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса, тъй като няма бюджетирани средства за разплащане на просрочени задължения към бизнеса, няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което в началото на мандата беше в размер на 320 млн. лв. и натоварва бюджета с излишни разходи за лихви, ще се блокира бюджетната процедура за 2014 г. при липса на надеждна база за определяне на устойчиви фискални цели при подготовката на държавния бюджет за 2014 г. и актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., а предвид очаквания нисък размер на буфера във фискалния резерв към края на 2013 г. и изчерпаната законова възможност за нова емисия на дълг през текущата година, през първите месеци на 2014 г. ще възникнат ликвидни затруднения, свързани с погашения по дълга в размер на около 450 млн. лв. и авансовите плащания по директните плащания в размер на над 1 млрд. лв.

В становището се казва, че ветото застрашава и политиката по усвояване на еврофондовете. "По отношение на средствата по Структурните и кохезионния фондове, Европейската комисия (ЕК) има ангажимент да възстанови в рамките на съответната календарна година всички разходи, които държавата членка заяви (сертифицира) до края на м. октомври на същата година. Този ангажимент обаче е под условие, че ЕК разполага с финансов ресурс да извърши тези разплащания. Пролетта тази година беше получено съвместно писмо на няколко европейски комисари, включително комисаря на Главна дирекция „Бюджет”, където бяхме уведомени, че ЕК най-вероятно няма да бъде в състояние да изпълни ангажиментите си по регламент за възстановяване на сертифицираните средства в двумесечен срок поради сериозни ликвидни проблеми. С частичната актуализация на бюджета на ЕК за 2013г. рискът от неразплащане на сертифицираните разходи до края на м. октомври беше минимизиран, но той все още съществува", се посочва в становището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!