Президентът с нагласа за "някакъв тип вето" по актуализацията на бюджета

OFFNews 05 август 2013 в 18:27 2646 4

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев имал нагласата да наложи "някакъв тип вето" върху актуализацията на бюджета. Това каза финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БНР.

Днес той е запознал държавния глава с аргументите за решението бюджетът да бъде актуализиран. Срещата в президентството продължи два часа. В президентството все още не са получили от парламента одобрената миналата седмица бюджетна актуализация.

"Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението, ако вече е формирал такова. Просто идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение. Като цяло той сподели с мен, но аз няма да говоря от негово име, че у него съществува известна нагласа да наложи някакъв тип вето на бюджета. Президентът има право по Конституция да налага вето. Въпросът е обаче - това вето няма как да бъде в чистия смисъл на ветото противоконституционно. Тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче това е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика", каза Петър Чобанов.

Финансовият министър смята, че евентуално вето върху актуализацията на бюджета би имало единствено политически аргументи.

"Просто срещата беше достатъчна, така че двете страни да си изложат ясно аргументите и от там нататък той каза, че продължава да мисли. Възможно е да имаме и нова среща, когато той получи текстовете. Не знам, може да са дошли вече от Народното събрание. Когато получи конкретните текстове, когато прецени дали това, което иска да направи като вето, е приложимо и какво ще му е влиянието върху бюджета. Аз си позволих да му обясня, че частично вето върху бюджета няма", обясни Петър Чобанов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада