Президентът с нагласа за "някакъв тип вето" по актуализацията на бюджета

Последна промяна на 05 август 2013 в 18:27 2073 4

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев имал нагласата да наложи "някакъв тип вето" върху актуализацията на бюджета. Това каза финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БНР.

Днес той е запознал държавния глава с аргументите за решението бюджетът да бъде актуализиран. Срещата в президентството продължи два часа. В президентството все още не са получили от парламента одобрената миналата седмица бюджетна актуализация.

"Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението, ако вече е формирал такова. Просто идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение. Като цяло той сподели с мен, но аз няма да говоря от негово име, че у него съществува известна нагласа да наложи някакъв тип вето на бюджета. Президентът има право по Конституция да налага вето. Въпросът е обаче - това вето няма как да бъде в чистия смисъл на ветото противоконституционно. Тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче това е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика", каза Петър Чобанов.

Финансовият министър смята, че евентуално вето върху актуализацията на бюджета би имало единствено политически аргументи.

"Просто срещата беше достатъчна, така че двете страни да си изложат ясно аргументите и от там нататък той каза, че продължава да мисли. Възможно е да имаме и нова среща, когато той получи текстовете. Не знам, може да са дошли вече от Народното събрание. Когато получи конкретните текстове, когато прецени дали това, което иска да направи като вето, е приложимо и какво ще му е влиянието върху бюджета. Аз си позволих да му обясня, че частично вето върху бюджета няма", обясни Петър Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2013 в 22:48

Срок за налагане на вето - 15 дни от приемане на закон. Сега си играят ковренски игри Паруамент и Президент, едните бавят това да дадат на Президента текстовте, той пък се точи да ги ветира. По принцип бавенето го правят за да може да си оформи максимално на крак ветото и те да му се надсмиват в типично болшевишки стил. Само че болшевиките винаги накрая ядат дебелия край на тоягата, както и този път ще се случи.

05.08 2013 в 20:27

Аз да попитам по конституция колко типа вето има ?

05.08 2013 в 19:51

Ееей, брех, толкоз са заети в тоз парлиамент да отменят резервации, ще не са изпратили проекта до Президента. Каква ли експедитивност ще приложат, сигурно към края на седмицата и ще се сетят. Хрантутници. Марш!

05.08 2013 в 18:35

Между другото разбрах защо тук е намаляла дезинформацията на путинските тролове - защото са се съсредоточили предимно върху хаштага във Фейсбук както и в основните събития там. За тяхно нещастие читателите бързо са се ориентирали кой кой е там :) Сега Путин пак ще реже надници.
 
X