Едва 15% от бежанците искат да останат, обучаваме ги за шивачки и козметички

Мая Младенова 24 октомври 2013 в 13:00 3104 4

 Николай Чирпанлиев. Снимка: БГНЕС
Николай Чирпанлиев. Снимка: БГНЕС

85% от влезлите у нас бежанци не желаят да останат в страната, след като получат необходимия статут. Тяхната основна цел са други европейски държави като Германия, Франция, Италия и Швеция, съобщи Нидал Алгафари като представител на сирийската общност у нас на пресконференция в Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Едва 80-90 души от получилите бежански или хуманитарен статут са се записали в курс по български език, а това е показателно за това дали те искат да останат тук и да се интегрират, заявиха от ръководството на ДАБ.

От началото на годината досега 18 души са получили бежански статут и 1154 - хуманитарен, сочи справката от ДАБ. Според законодателството хора с бежански статут могат да напускат страната и да пътуват в ЕС, но в рамките на три месеца трябва да се завърнат отново тук, след което могат отново да отпътуват. Получилите хуманитарен статут могат да посетят други държави само след получаване на виза.

В момента ДАБ организира интеграционни курсове за бежанците с обработени документи. Изявилите желание се обучават за козметички и шивачки, посочи председателят на агенцията Николай Чирпанлиев. Студенти арабисти ще помагат на властите в анкетирането на бежанците, за да се събере информация за мотивацията и компетентностите им. 

Към момента в страната има около 4700 бежанци, от които 987 са деца, а 1308 - жени. Капацитетът на приемните центрове е надхвърлен с над 30%. Срокът за обработване на документите им е съкратен от 5 месеца на 21 дни, добави Чирпанлиев.

В центъра във "Враждебна" са настанени 399 души, посочи комендантът на обекта Иван Пенков. Той каза, че най-нужни за хората във "Враждебна" са даренията от храни, детски храни, адаптирани бебешки млека, както и уреди за съхранението на храните (хладилници, вентилатори, печки, абсорбатори), с които да оборудват кухнята и столовата.

Ръководството на агенцията репликира президента Росен Плевнелиев, който наскоро упрекна отговорните власти, че бежанците спят по земята. Комендант Пенков разказа случай от последните дни, когато била приготвена стая с ново обзавеждане и чисти чаршафи за новопостъпили семейства, а на сутринта леглата били избушени и дюшешите намерени на земята. "Такава е културата им", обясниха от ДАБ.

 На въпрос дали държавата не би трябвало да гарантира месечна сума за храна и издръжка на бежанците, председателят на ДАБ обяви, че това би означавало дискриминация спрямо българските гражадани. "Каквото е за българите, това е и за бежанците. Затова разчитаме и на БЧК и на дарители за храна", каза той.

Режисьортът Нидал Алгафари сподели, че всеки ден поне 10-15 души предлагат помощ на изпадналите в нужда имигранти, а такова отношение според него те не биха намерили в Западна Европа. "От името на сирийската общност искам да благодаря на българския народ. Недейте да имате този комплекс, че не посрещаме бежанците идеално. Повечето от тях идват от много по-лоши условия, виждали са неща, които трябва да са останали в Средновековието", каза Алгафари. 

Сирийският журналист Нидал Хлайф коментира, че някои български политици се опитват да демонизират чужденците, но според него грешка са и опитите на сирийската общност да ги представят само като онеправдани майки с малки деца. "Това са хора в нужда, хора като мен и вас. Сред тях има и добри, и лоши. Има и малцина провокатори с потенциал за дребни криминални деяния, но те не застрашават националната сигурност", каза журналистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!