Quantcast

Едва 15% от бежанците искат да останат, обучаваме ги за шивачки и козметички

Последна промяна на 24 октомври 2013 в 13:00 2400 4

 Николай Чирпанлиев. Снимка: БГНЕС
Николай Чирпанлиев. Снимка: БГНЕС

85% от влезлите у нас бежанци не желаят да останат в страната, след като получат необходимия статут. Тяхната основна цел са други европейски държави като Германия, Франция, Италия и Швеция, съобщи Нидал Алгафари като представител на сирийската общност у нас на пресконференция в Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Едва 80-90 души от получилите бежански или хуманитарен статут са се записали в курс по български език, а това е показателно за това дали те искат да останат тук и да се интегрират, заявиха от ръководството на ДАБ.

От началото на годината досега 18 души са получили бежански статут и 1154 - хуманитарен, сочи справката от ДАБ. Според законодателството хора с бежански статут могат да напускат страната и да пътуват в ЕС, но в рамките на три месеца трябва да се завърнат отново тук, след което могат отново да отпътуват. Получилите хуманитарен статут могат да посетят други държави само след получаване на виза.

В момента ДАБ организира интеграционни курсове за бежанците с обработени документи. Изявилите желание се обучават за козметички и шивачки, посочи председателят на агенцията Николай Чирпанлиев. Студенти арабисти ще помагат на властите в анкетирането на бежанците, за да се събере информация за мотивацията и компетентностите им. 

Към момента в страната има около 4700 бежанци, от които 987 са деца, а 1308 - жени. Капацитетът на приемните центрове е надхвърлен с над 30%. Срокът за обработване на документите им е съкратен от 5 месеца на 21 дни, добави Чирпанлиев.

В центъра във "Враждебна" са настанени 399 души, посочи комендантът на обекта Иван Пенков. Той каза, че най-нужни за хората във "Враждебна" са даренията от храни, детски храни, адаптирани бебешки млека, както и уреди за съхранението на храните (хладилници, вентилатори, печки, абсорбатори), с които да оборудват кухнята и столовата.

Ръководството на агенцията репликира президента Росен Плевнелиев, който наскоро упрекна отговорните власти, че бежанците спят по земята. Комендант Пенков разказа случай от последните дни, когато била приготвена стая с ново обзавеждане и чисти чаршафи за новопостъпили семейства, а на сутринта леглата били избушени и дюшешите намерени на земята. "Такава е културата им", обясниха от ДАБ.

 На въпрос дали държавата не би трябвало да гарантира месечна сума за храна и издръжка на бежанците, председателят на ДАБ обяви, че това би означавало дискриминация спрямо българските гражадани. "Каквото е за българите, това е и за бежанците. Затова разчитаме и на БЧК и на дарители за храна", каза той.

Режисьортът Нидал Алгафари сподели, че всеки ден поне 10-15 души предлагат помощ на изпадналите в нужда имигранти, а такова отношение според него те не биха намерили в Западна Европа. "От името на сирийската общност искам да благодаря на българския народ. Недейте да имате този комплекс, че не посрещаме бежанците идеално. Повечето от тях идват от много по-лоши условия, виждали са неща, които трябва да са останали в Средновековието", каза Алгафари. 

Сирийският журналист Нидал Хлайф коментира, че някои български политици се опитват да демонизират чужденците, но според него грешка са и опитите на сирийската общност да ги представят само като онеправдани майки с малки деца. "Това са хора в нужда, хора като мен и вас. Сред тях има и добри, и лоши. Има и малцина провокатори с потенциал за дребни криминални деяния, но те не застрашават националната сигурност", каза журналистът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2013 в 15:08

Мда, прави впечатление, че всички медии на олигарха Прокопиев- Дневник, Капитал, Офнюз усилено водят кампания в полза на т.нар. „сирийски бежанци“ /които първо, не са бежанци, а нелегални имигранти, и второ- половината изобщо НЕ СА сирийци/.
Че и разни продажници като Дайнов се включват в кампанията.Да не говорим за парламента, състоящ се само от представители на олигарсите.
Според мен целта е една- България да се циганизира и ислямизира, нормалните хора, които вече са малцинство да избягат, тук да останат пенсионери, цигани, сирийци и лумпени. Ще стане много красиво- минете в района на Женския пазар и ул. Цар Симеон/ с ново име улица „Багдат“/ и ще добиете представа. Тогава олигарсите ще си напазаруват на безценица каквото е останало от България и ще я продадат....

24.10 2013 в 14:02

Абе този госп.Алгафари докога ще ни прави на малоумни?К'ви козметички,к'ви шивачки ни пробутва
сега-те нашите дългогодишни шивачки я вземат 300 лв.,я -не и не могат да сколасат с 1 дете,а сирий-
ките с по 5-10 деца ще ги хранят с тия пари ли?Или за тях ще има други фабрики,с други заплати-все пак те са ни скъпи до сърцето гости...!Разбира се,Нидал Алгафари е оправдан- и 100 год.да живее
тук-кръвта вода -не става...

24.10 2013 в 13:49

Браво! Много точен коментар! А това че някой чужденец щял да се обиди- ами да си се обижда в друга държава, свят широк и има държави, където са със същия манталитет, обичаи, религия и никой няма да му казва нищо.

24.10 2013 в 13:28

това се отнася и за Офнюс:

Дневник #гнусмееотвас. Кажете кой и колко ви плати за тази кампания по дезинформация на обществото. Кажете как е да вземеш пари, за да станеш предател на собствения си народ. Вместо да разследвате има ли договор това да се случва в България сега и кой го сключил, кой е предателя, който заложи България за пари, вие се занимавате с лъжи и манипулации и наричате очевидни престъпници /нарушители на границата/ и нелегални имигранти - "бежанци". Ако някой от европейските ни съюзници или съседи изпадне във война, аз лично ще помагам, ако ще и милиони да идват в България. Сега милата ни Турция ни бомбандира с мюсюлмани, облечени в стил 6в. и с обществено развитие - най късно 17в. Припомням случая с Ливан - когато мюсюлманите - "палестинци" заливат страната, християните от мнозинство се превръщат в малцинство. Тогава християните искат изселване на бежанците, но ливанците мюсюлмани ги подкрепят и са против. Така избухва гражданската война.
Сега в България започват същите процеси. Аз не мога да кажа на сънародниците си мюсюлмани, с които живеем от 700 г. и са с нашия бит и душевност, че не искам още пришълци от Ислямския свят, защото те ще кажат, но как те са добри хора - мюсюлмани. Аз не мога да кажа на тук живущите от години сирийци, че не искам повече от тях, защото те ще се обидят. Освен това, много глупаци - българи са повлияни от кампанията по дезинформация, водена от медиите и ето българите отново са разделени. На българите вече открито им се пробутват идеи да заселят пришълците компактно в Странджа или на други места - чудесно от 100% българи (макар и общо сто души) сега ще има 10% българи и 90% араби. Ако тези идеи се реализират мисля, че този път ще се лее кръв. А така започна гражданската война в Ливан.
През 1999 г. в България имаше премиер, който реагира като българин в аналогичен случай. Сега има само боклуци. Разбрахте ли, предатели.