30 млн. лева потънали в Агенцията за бежанците. МВР започна разследване

OFFNews 23 октомври 2013 в 07:37 3425 2

Фургони за бежанци. Снимка: МВР
Фургони за бежанци. Снимка: МВР

Вътрешното министерство е започнало проверка за това как са изразходвани парите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) през последните години.

Това съобщи за в. "Сега" вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Проверяват се както средствата, получени от Европейския съюз, така и тези от държавния бюджет. Близо 30 млн. лв. е изхарчила Агенцията през последните пет години без резултат. От тях 4 191 665 евро са пари от Европейския фонд за бежанците.

МВР проверява и как са изразходвани 200 хил. лева, които кабинетът "Борисов" отпусна в края на миналата година за превръщане на бившите поделения в Харманли в лагер за бежанци. Проверка показва, че в него са вложени пари, но проектът е изоставен, като към него са изградени са само телени огради, липсват канализация и ток, няма бани.

Въпросът за правилното изразходване на парите за бежанци беше повдигнат от от Европейската комисия, след като София поиска 6 млн. евро финансова помощ от Брюксел. В неделя еврокомисарят по бедствията и справяне с кризи Кристалина Георгиева заяви, че финансовата помощ вече е потвърдена, но по-големият проблем е как тя ще бъде усвоена.

Заради протестите по места е възможно управляващите да обсъдят вариант, с който да се даде възможност на общините да кандидатстват за финансова помощ срещу приемане на бежанци. По този начин, от една страна, ще се спре напрежението между местната и централната власт, а от друга, ще се гарантира прозрачност на изразходването на средствата.

Вчера на извънредно заседание Общинският съвет на Казанлък прие декларация за несъгласие да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в града и за несъгласие да бъде разкрит на територията на общината лагер за бежанци. Решението бе взето единодушно, без против и въздържали се.

Местният парламент взе решението, въпреки че вътрешният министър заяви, че на този етап не се обсъжда изграждането на център за бежанци. "Кризата се задълбочава. Това искам да се чуе и да се стреснат много хора - проблемът е сериозен. Не можем да се делим повече на Монтеки и Капулети и да сме на различни позиции по един толкова важен въпрос", заяви още Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови