ДАНС експулсира 12 сирийци

Последна промяна на 22 октомври 2013 в 12:40 5075 3

Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС
Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС

Дванадесет бежанци от Сирия са подготвени за експулсиране от България. Това съобщи във вторник пред bTV директорът на ДАНС Владимир Писанчев. 

Писанчев уточни, че някои от набелязаните за експулсиране са с чисто криминални прояви, но отказа да коментира дали останалите са свързани с ислямистки групировки, защото се водело разследване.

Шефът на контраразузнаването обаче не поясни къде ще бъдат изпратени определите като рискови бежанци. Сигурно било обаче, че те няма да бъдат върнати в Турция, откъдето са влезли в страната.

Документите за експулсирането на бежанците ще бъдат готови до една или две седмици. Писанчев каза още, че ще са нужни допълнителни средства за агенция за справяне с бежанската вълна.

Само преди ден стана ясно, че България възнамерява да направи затвори за бежанци, които са определени като рискови. От думите му обаче не стана ясно по какви критерии ще се преценява кои бежанци са рискови и какъв точно ще бъде правният им статут. Загадка остана и колко средства ще трябват за издръжката на подобни центрове.

Според Владимир Писанчев е пресилено да се говори за пълзяща ислямизация. „Следим тези процеси. Пресилено е да се говори за непосредствена опасност, но внимателно наблюдаваме тези процеси. Той е характерен за целия регион този процес, наблюдаваме го”, увери председателят на ДАНС.

Писанчев уточни, че става дума за назначаване на допълнителни 19 преводачи, включително от редки езици като пущу и урду, които са разпределени по бежанските центрове и работят с пълен капацитет. За справянето с бежанската вълна обаче ще е необходим допълнителен финансов ресурс.

Според прогнозите на шефа на ДАНС бежанският поток към България няма да отслабне. Това обаче нямало да повлияе върху другите направления, по които работи агенцията, защото в нея вече е включен и капацитетът на ГДБОП, категоричен бе Писанчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!