Опъват 500 палатки за бежанци край Харманли

OFFNews 23 октомври 2013 в 11:59 2615 1

Бежанци
Бежанци

Временно палатково селище с капацитет 500 души се изгражда в центъра за прием на бежанци в Харманли, съобщиха от Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация.

От там обобщават, ме МВР продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване на бежанци. Открити са два нови центъра за бежанци в почивна база на МВР-Стрелча, с капацитет за 120 души, както и в Национален детски екологичен комплекс с.Ковачевци  - за 250 души.

Кризата с бежанците ще бъде обсъдена на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред. Депутатите ще изслушат министрите Цветлин Йовчев и Кристиан Вигенин за проблемите с увеличения брой на нелегални имигранти у нас.

До края на седмицата ще стане ясно дали ще получим поисканата от ЕС допълнителна помощ от 6 милиона евро. Затягане на граничния контрол, пренасочване или експулсиране на част от бежанците към други държави са сред мерките, които предвижда правителството в краткосрочен план.

След извънредното правителствено заседание по темата в понеделник вицепремиерът Йовчев окачестви проблема като изключително тежък и застрашаващ функционирането на българското общество. Бежанската вълна нараства ежедневно, а ситуацията в Близкия изток не предвещава бързо разрешаване на сирийската криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!