Дебатите за оставката на кабинета без Бойко Борисов

Последна промяна на 21 февруари 2013 в 09:46 2947 13

Кабинетът в оставка. Премиерът липсва. Снимка: БГНЕС

Дебатите в парламента за оставката на правителството започнаха в присъствието на министри, но в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Заседанието започна точно в 9.02 ч. В залата бяха вицепремиерът Цветан Цветанов, регионалният министър Лиляна Павлова, социалният Тотю Младенов, външният Николай Младенов, правосъдният Диана Ковачева, здравният Десислава Атанасова, министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, земеделският Мирослав Найденов.

Пред препълнената пленарна зала председателят Цецка Цачева прочете заявлението от премиера за оставката на ръководения от него Министерски съвет, което завършва с: "Ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост".

По време на дебатите Петър Курумбашев от Коалиция за България поиска парламентът да поиска премиерът Борисов и Симеон Дянков, за когото не се разбрало подал ли е оставка или не, да дойдат в пленарната зала. Искането му бе отхвърлено.

В началото на дебатите независимият Стоян Иванов прочете декларация, в която се иска свикване на Велико народно събрание, подписана от него и от депутата Кирил Гумнеров, също независим. На тази позиция застана и председателят на Народна партия Свобода и достойнство Корман Исмаилов, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Думата взе синият лидер Иван Костов, който се усъмни, че искането за ВНС, предложено от сините още през 2002 г., в момента просто подменя истинските днешни проблеми и причини, поради които хората излязоха по улиците: "високите сметки за ток, обезценяването, замразяването на доходите през последните 4 години".

Той поиска президентът спешно да започне политически консултации - да покани представители на протестиращите, на политическите партии, на работодателските организации, от които да се родят консенсусни решения за излизане от кризата.

"Президентът обеща гласът на протестиращите да се чуе. Нека да го чуе, за да няма подмяна на причината, поради която хората са излезли на улицата. Веднъж така хората бяха излъгани през 1990 г. Вместо промяна, всички се втурнаха да правят конституцията, която генерира напрежение и хората излизат на улицата. Трети път излизат на улицата. Научиха се да свалят властта.

Виждате, че не е само мнозинството. Ето го и гражданският протест, който е в състояние да смени властта, която посяга на правата си. Всеки, който влиза във властта, трябва да е наясно, че хората могат да го изгонят оттук.

Заради това трябва да се тръгне с национално съгласие. Най-тежките си стъпки България е извървяла, когато е имало национално съгласие. Къде са ключовите мерки за излизане от кризата? Ще дойдат Станишев и Орешарски и как ще оправят енергетиката? С фалираща НЕК. Призоваваме всички и президента: Дайте своите решения, защото от това зависи как ще бъдат решени и проблемите", заяви Костов.

"Дали истинската причина за оставката не е, че не могат да се намерят верните решения в настоящия изключително труден момент? Убедени сме, че такива има", заяви още Костов.

Той засегна и въпроса с обявеното предстоящо отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

"ДКЕВР с ясното съзнание, че не може да отнеме лиценза, обяви процедури. Което подсказва, че не може да започне легитимна битка с монополите, ако няма консенсус. Излиза, че министър-председателят е заблудил общ мнение, обещавайки това", коментира Костов.

След като Корман Исмаилов репликира, че всъщност хората не искали Костов, синият лидер заяви, че в НС са го изпратили 30 хил. българи, гласували за него, докато за Исмаилов не може да се каже същото.

"Сега вие разбирате какво съм казал преди 12 години, когато поисках Велико народно събрание. Това е обнадеждаващо. Ако вървим с този темп на развитие, след още 12 ще разберете какво съм казал сега", не му остана длъжен синият лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2013 в 22:12

Боклучарке, дето си на всяка манджа-мерудия!

Освен да коментираш тука с мисълта, че тоя форум е твой, частен с какво друго се занимаваш?
Какво работиш извън тоя сайт, кой ти плаща заплатата? На колко години си? Откъде събра толкова злоба с/у Иван Костов? Чуваш ли изобщо какво говори? Разбираш ли го? Дали няма да изчезнеш заедно с Боко Тиквата и да се върнете обратно в дупките, от които сте изпълзели и двамата?
Какво образование имаш? Не си ли наясно, че не е задължително да приемеш позицията на отсрещния "убедителен"? Глава ли имаш на раменете си или друг анатомичен орган?

21.02 2013 в 11:34

Не ви е писнало явно да ви... хммм... Перверзници всякакви!!!

21.02 2013 в 11:32

И не се прави на много умен, Мартин Марчев... все пак премиерът ни все още е пожарникар!!!

Всеки с 3ти клас, който може да чете, включително конституцията, има ПРАВО на мнение за съдържанието й!

21.02 2013 в 11:24

Примерно с този, който дава право на един човек да векува в парламента!

21.02 2013 в 10:56

Ей, костовистчета, които ми слагате палци надолу всеки път като ви сезирам ВОЖДА - осъзнайте се!!! Аман от вождове! На вас не ви ли писна да ви се... изреждат! разни УБЕДИТЕЛНИ хора?!?

21.02 2013 в 10:53

Да, да, да!!! :)

Интернет комуникациите са в дъното на шанса, който имаме съвременните хора, за същинска Демокрация. Протестите станаха възможни имено благодарение на социалните мрежи и няколкото по-обективни онлайн медии... Ще се научим. Ще намерим начин- най-добрия. Достатъчно е на този етап да бъдем единни.

21.02 2013 в 10:48

Гледайте новия екшън на продуцентска къща "Народе!!!!" Антиквари срещу Будисти...

21.02 2013 в 10:45

Деница, с кои членове от Конституцията не си съгласна?

21.02 2013 в 10:37

Абе тия що не си стягат куфарите? да ги е*а
Не разбраха ли че всички до един да безработни?
Ще направим като в Исландия: "За да напише новата си конституция народът на Исландия избра 25 безпартийни граждани измежду 522 видни представители на обществото, всеки от които беше препоръчан от други минимум 30 души. Основният закон не се състави от тясна група политици, а беше писан в интернет. Учредителните заседания се провеждаха онлайн, и гражданите можеха да дават своите коментари и предложения, наблюдавайки как документът постепенно придобива окончателната си форма."

21.02 2013 в 10:23

Покана за прощална вечеря на кабинета.
Участват всички ексминистри, ексексминистри и ексексекс - специално за здравеопазването.
Място на провеждане - Банкя.
Откриване с изпълнение на "Батальонът се строява" /солист Дянков/
Литературно четене на "Винету" с особен акцент на това, че според Ташунко Сапа само бледоликите братя настъпват 2 пъти мотиката.
Кетърингът се осигурява от парламентарната група на ГЕРБ. Еротични танци от Фидоска и Цецка.