Дебатите за оставката на кабинета без Бойко Борисов

Александра Маркарян 21 февруари 2013 в 09:46 3556 13

Кабинетът в оставка. Премиерът липсва. Снимка: БГНЕС
Кабинетът в оставка. Премиерът липсва. Снимка: БГНЕС

Дебатите в парламента за оставката на правителството започнаха в присъствието на министри, но в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Заседанието започна точно в 9.02 ч. В залата бяха вицепремиерът Цветан Цветанов, регионалният министър Лиляна Павлова, социалният Тотю Младенов, външният Николай Младенов, правосъдният Диана Ковачева, здравният Десислава Атанасова, министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, земеделският Мирослав Найденов.

Пред препълнената пленарна зала председателят Цецка Цачева прочете заявлението от премиера за оставката на ръководения от него Министерски съвет, което завършва с: "Ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост".

По време на дебатите Петър Курумбашев от Коалиция за България поиска парламентът да поиска премиерът Борисов и Симеон Дянков, за когото не се разбрало подал ли е оставка или не, да дойдат в пленарната зала. Искането му бе отхвърлено.

В началото на дебатите независимият Стоян Иванов прочете декларация, в която се иска свикване на Велико народно събрание, подписана от него и от депутата Кирил Гумнеров, също независим. На тази позиция застана и председателят на Народна партия Свобода и достойнство Корман Исмаилов, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Думата взе синият лидер Иван Костов, който се усъмни, че искането за ВНС, предложено от сините още през 2002 г., в момента просто подменя истинските днешни проблеми и причини, поради които хората излязоха по улиците: "високите сметки за ток, обезценяването, замразяването на доходите през последните 4 години".

Той поиска президентът спешно да започне политически консултации - да покани представители на протестиращите, на политическите партии, на работодателските организации, от които да се родят консенсусни решения за излизане от кризата.

"Президентът обеща гласът на протестиращите да се чуе. Нека да го чуе, за да няма подмяна на причината, поради която хората са излезли на улицата. Веднъж така хората бяха излъгани през 1990 г. Вместо промяна, всички се втурнаха да правят конституцията, която генерира напрежение и хората излизат на улицата. Трети път излизат на улицата. Научиха се да свалят властта.

Виждате, че не е само мнозинството. Ето го и гражданският протест, който е в състояние да смени властта, която посяга на правата си. Всеки, който влиза във властта, трябва да е наясно, че хората могат да го изгонят оттук.

Заради това трябва да се тръгне с национално съгласие. Най-тежките си стъпки България е извървяла, когато е имало национално съгласие. Къде са ключовите мерки за излизане от кризата? Ще дойдат Станишев и Орешарски и как ще оправят енергетиката? С фалираща НЕК. Призоваваме всички и президента: Дайте своите решения, защото от това зависи как ще бъдат решени и проблемите", заяви Костов.

"Дали истинската причина за оставката не е, че не могат да се намерят верните решения в настоящия изключително труден момент? Убедени сме, че такива има", заяви още Костов.

Той засегна и въпроса с обявеното предстоящо отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

"ДКЕВР с ясното съзнание, че не може да отнеме лиценза, обяви процедури. Което подсказва, че не може да започне легитимна битка с монополите, ако няма консенсус. Излиза, че министър-председателят е заблудил общ мнение, обещавайки това", коментира Костов.

След като Корман Исмаилов репликира, че всъщност хората не искали Костов, синият лидер заяви, че в НС са го изпратили 30 хил. българи, гласували за него, докато за Исмаилов не може да се каже същото.

"Сега вие разбирате какво съм казал преди 12 години, когато поисках Велико народно събрание. Това е обнадеждаващо. Ако вървим с този темп на развитие, след още 12 ще разберете какво съм казал сега", не му остана длъжен синият лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!