Цветанов свърза протестиращите с Алексей Петров

Александра Маркарян 21 февруари 2013 в 11:17 3367 13

Цветан Цветанов. Снимка БГНЕС / Боби Тошев
Цветан Цветанов. Снимка БГНЕС / Боби Тошев

Вицепремиерът Цветан Цветанов свърза протестиращите с Алексей Петров в изключително остра, над 40-минутна реч от трибуната на Народното събрание. Той излезе на трибуната след 2-часови дебати на депутатите по оставката на правителството, които коментира с думите: "Не чухме смислен дебат".

"Проектът ГЕРБ се реализира не за да излъчи своите водачи от улицата. ГЕРБ излъчи своите лидери, които бяха естествените водачи по места", заяви в началото на изказването си Цветанов и обяви, че предишни управления, излъчили лидери след улични протести, били неуспешни, "изчерпани от съдържание". "Като Иван Костов, който продаде БГА "Балкан", даде пример Цветанов.

По повод протестите Цветанов заяви: "Всички видяхме ексцесии, които бяха добре режисиран сценарий".

Според него някои от протестиращите, протестирали и срещу шистовия газ, някога били назначавани в "най-сериозните структури" и директно ги свърза с Алексей Петров.

За пръв път от началото на управлението на ГЕРБ Цветанов призна:

"Извинявам се за това, което имаме днес като политика, но това е единственото, което можехме да направим четири години", а по-късно повтори: "Искам да се извиня на всички български граждани, които не получиха тази политика, която в рамките на четири години обещавахме".

Той веднага обясни резултатите с предходните управления и хвърли тежки обвинения към опозицията.

"Всички вие сте продукт на нечий сценарий - обърна се Цветанов към депутатите в залата. - Били сте само едни изпълнители. Дори на тези енергийни проекти, за които излиза какви са далаверите и капаните, заложени за години напред. Който и да дойде на власт, ще се сблъска с тях. Никой с магическа пръчка не може да ги реши", каза Цветанов и отново намеси протестите:

"Виждаме доста радикални действия, като горенето на знамето на ЕС по площадите. Не това ще реши проблемите. Европа не желае да има бедна България и бедна Румъния. Но от 1989-1990 до 2009 г. вие не оправдахте това доверие. Какви бяха възможностите, след като влязохме в ЕС чрез оперативните програми и фондове?"

Обръщайки се към депутати от левицата, Цветанов обяви: "Всички знаем как усвоявахте средства с вашия спонсор Марио Николов".

"Какво направихте с организираната престъпност. Всички тези политически партии, които участваха във ВНС, във всички поредни парламенти, участвахте много активно в кадровата политика и създаването на тези октоподи в съдебната система... За вас е важно как да спечелите изборите, но не как да има справедливост.

Цветанов продължи с конкретни обвинения, свързани с организираната престъпност, скандала от времето на тройната коалиция "Батко и Братко”, забавените дела на съдия Мирослава Тодорва, банковата система, братя Галеви и срещата им с бившия вътрешен министър Румен Петков, скандала, свързан с разговорите на Лютви Местан и общинарят от Стара Загора Исак Бесоолу, обвини Михаил Миков, че "изобщо не разбрал какво да прави във вътрешното министерство".

"Не знам какво свързва Станишев с Иван Костов, Ахмед Доган, Лютви Местан и Волен Сидеров, но знам, че това е интересът", заяви още Цветанов.

Само парламентарни избори могат да решат каква е волята на българските граждани, заяви още Цветанов.

Той изтъкна как при предишните управления е имало ширеща се престъпност, отвличания, които били спрени при ГЕРБ, а виновните били осъдени. Като плюс на ГЕРБ Цветанов посочи и издаването на документи за самоличност с биометрични данни, усвояването на "100% от парите, отпуснати от Европейската комисия, за Шенген". Работата на ГЕРБ била да усвои повече европейски пари, които опозицията "искала да открадне".

Упреците, че тези избори ще бъдат опорочени заради това управление е вашата защитна теза за неуспеха, който ще получите, заяви още Цветанов на опозиционните депутати.

Създаваният сега хаос ще изгони знаещите и можещите от България, според вицепремиера.

Той защити полицаите, отнесли "много ругатни", и отново изтъкна, че по време на протестите е имало провокации към тях. "Това, което направих като министър, е да им дам пълната оперативна свобода", заяви Цветанов.

"Затова премиерът Борисов подаде оставка. За да чуем какво е мнението на хората. Не улицата трябва да бъде формираща определени нагласи в обществото", заяви Цветанов.

С приключване на речта депутатите от ГЕРБ станаха на крака, започнаха да ръкопляскат и да викат "Още!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!