Бареков: Много болка за хората се е събрала в мен

Милен Енчев 08 октомври 2013 в 14:17 6584 70

Николай Бареков и екипът му
Николай Бареков и екипът му

"Ако народът не повери властта в ръцете на една политическа сила, която е нова и има моралното право да управлява, сделките в парламента ще продължат". Това каза днес тв-водещият Николай Бареков при обявяването на старта на медийно-политическия си проект в страната.

Бареков обяви, че започва проект "10 разговора за България"  с екипа на предаването си по ТВ7, по време на който ще организира 10 кръгли маси на различни теми в страната. В тях ще участват експерти и политици от различни партии, студенти и пенсионери, майки, бизнесмени, а целта е да се формулират 10 проблема на държавата, с чието разрешаване да се заеме бъдещата партия на Бареков, обясни той. "Нашата програма ще се пише от българския народ, на място", заяви партийният строител.

Първата кръгла маса ще е на 20 октомври в Монтана и ще е на тема "Регионални политики и регионален дисбаланс" (в края на май, след парламентарните избори, тъкмо там тв-водещият бе замерен с фекалии). Втората дискусия ще е в София на 27 октомври и ще е посветена на демографските проблеми. Десетте разговора ще приключат на 27 ноември. През декември ще е учредителното събрание на новата партия, каза той.

Партията - на лични разноски на Бареков

До края на месеца ще имаме 20 офиса в големите градове, каза водещият. Така структурите й ще са готови до февруари, когато, според него, социалното недоволство, изригнало в началото на тази година, ще се възроди заради нерешените проблеми с монополите, цените на тока и т.н.

Разходите за администрация на офисите, за наеми и консумативи ще се поемат от мен, заяви той. Той разполага с лични средства,  "които не са големи, смешни са". По думите на Бареков, в първите три месеца той сам ще  издържа партийните офиси със спестяванията си, а после в издръжката ще се включат представители на малкия и среден бизнес, които подкрепят партията. Скоро ще имаме подкрепа на една бизнес камара, обяви той, без да поясни коя е организацията.

След което водещият зави към темата за парите на партиите и политиците. Той даде пример с имотните декларации на Бойко Борисов и Сергей Станишев, според които първият има спестявания от 5 хиляди лева, а вторият - 14 хиляди. И сигурно очакват да им повярваме, в тези мутренски години Борисов лично завзе голям дял от бизнеса на хората, каза Бареков, който само допреди половин година, допреди оставката на кабинета "Борисов" и изтичането на записа, в който бившият премиер го нарича "този капут", беше негов верен медиен стожер (близостта на водещия до политика беше ярко засвидетелствана преди години, когато като кмет Борисов ожени Бареков в Столичната община - бел.ред.).

"Голяма част от доходите ми не са в КТБ", декларира Бареков, изпреварвайки въпроса къде държи средствата си и посочи, че като разумен вложител е разпределил личния си портфейл в различни банки. След което добави: "Извинявайте, че говоря много, но много болка се е събрала в мен. Всеки ден сме при хората".

Той се спря на контраста между парите на политиците и това, което вижда по селата в страната. "Някои хора живеят с по 200 лева на ден, а за други това са парите за цял месец", драматично забеляза Бареков. (Той самият има популярен момент в биографията си, когато харчи въпросната сума за броени секунди, заливайки се с шампанско за над 300 евро бутилката в компанията на български бизнесмени в лускозно заведение на френската ривиера - бел.ред.)

Партията ще е от американски тип - на хоризонтален принцип, "не правя лидерски проект", каза Бареков. Той заяви, че отхвърлил един от вариантите за името на бъдещата формация - "Народът за България", защото съдържал инициалите му и може да бъде счетен за лидерски проект.

Името на партията ще бъде избрано от хората чрез гласуване в интернет, каза той. И каза, че лично за него най-симпатичният вариант от досегашните предложения бил "Движение Пламен Горанов" (на името на Пламен от Варна, който се самозапали пред общината в началото на годината в знак на протест срещу мафиотизирането на държавата и на Варна). 

Очаквам да вкараме 2-4 евромайки в ЕП

Бареков заяви, че освен на ГЕРБ и БСП, е алтернатива и на Реформаторския блок, който "само на думи е реформаторски". Той каза, че очаква да привлече симпатизанти от партията на Меглена Кунева, която е част от блока, на стари седесари. Водещият добави, че вече има и подкрепата на редица кметове на ГЕРБ, разочаровани от партията си.

Партията на Бареков ще се яви на предстоящите избори за Европейски парламент през пролетта. В листите, както той вече обяви, ще влязат български майки. "Кой по-добре от майките ще се бори за права?", каза той.

Той отчете, че очаква срещу него да бъдат хвърлени огромни пари на кампанията за евроизборите: очакваме 1 милион гласа да бъдат купени от ГЕРБ и БСП. Въпреки това Бареков заяви, че очаква партията му да вземе от 2 до 4 места в Европарламента. Тогава, по думите му, той ще може да поиска официално предсрочни избори в страната. Според водещия, сега това щяло да бъде излишно, защото въпреки прогнозите на социолозите, които вещаят преднина на БСП, избори сега биха върнали ГЕРБ на власт.

В края на днешната си пресконференция Бареков се обърна към медиите в залата с думите: "надявам се да ме отразите". И добави, че няма големи очаквания да бъде подкрепен от София - нито медийно, нито политически. "Каквото направите за нас - берекят версим", завърши водещият.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!