"Афис": 3 сигурни партии в НС, Бареков настигна Кунева

Последна промяна на 29 септември 2013 в 11:58 6307 50

Юрий Асланов
Юрий Асланов

Към момента мога да се подпиша под стопроцентова прогноза, че само три партии ще влизат в парламента – това са БСП, ГЕРБ и ДПС. А оттам нататък потенциални заподозрени са Реформаторския блок, НФСБ, Атака – това е хипотетичната зона, ако в момента се стигне до избори.

Това коментира социологът Юрий Асланов, цитиран от БГНЕС, въз основа на актуално проучване на агенция "Афис". Изследването показва нагласите в периода 10-25 септември.

Ако днес имаше избори, според изследването резултатите щяха да са 21,2% за БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% - ДПС. Под 4-процентовия праг са Реформаторският блок – 3,3%, НФСБ – 2,8%  и Атака - 2,5%. Хипотетична "Партия на протестите" би взела 3,8% от гласовете. 13,5 на сто от анкетираните казват, че няма да гласуват, а 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Алсанов посочва и друг акцент - Николай Бареков достига рейтинга на Меглена Кунев: "Той по позитивен рейтинг е напълно съизмерим с опитния политик Меглена Кунева, но при Бареков неодобрението е по-ниско от нейното. Така че нея я обичат колкото Бареков и я мразят повече отколкото него."

Реформаторският блок 

Социологът от "Афис" засега не вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други негови колеги. Според изследването "реформаторите" имат равен резултат с НФСБ – около 3%. Това е потенциала на Реформаторският блок като блок, а образуващите го партии сумарно получават поотделно около 7-8%. "Но очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат, на който разчитат. Но се признава, че РБ е единствената партия, която в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", коментира Асланов.

Цветанов сред най-мразените политици

Единственият въпрос, който е интересен според социолога, е какво би представлявал ГЕРБ без Бойко Борисов. "Без Цветан Цветанов може, дори се чудя защо Бойко Борисов го държи, след като го тегли надолу, заявява той и посочва, че Цветанов остава в момента един от най–мразените политици. Лидер в категория "най-неодобрявани" политици доскоро бил Ахмед Доган, но след като изчезна, го замества Волен Сидеров. На второ място сега е Лютви Местан по традиция, на трето място е Цветан Цветанов. 

"Личностите с позитивен рейтинг, при които одобрението повишава неодобрението, вече са много малко, казва социологът. Това са Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето място е главният прокурор Сотир Цацаров. "Това е голямата изненада и се случва за първи път с институции от подобен характер. Главният прокурор за първи път влиза в позитивни рейтинги и то с два пъти превишение на позитива над негатива, но все още много хора нямат мнение за него", обяснява социологът.

На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев, но Юри Асланов очаква следващия месец и той да мине в негатива, защото само с около процент и половина е позитива. 

Нова голяма партия?

6-те процента, които декларират готовност да гласуват за партия на протестиращите, 8% - за нова партия и 3%, които казват друга партия, правят 17% хора, които не могат да припознаят нито една от сега съществуващите парии и чакат нещо ново. Високият процентът на хора, които търсят нов субект, се случва за втори път. Първият бе през 2000 година и то се приземява през 2001 г., когато идва царят, припомня Юрий Асланов. Той обаче изключва възможността в обозримото бъдеще да се появи такъв проект, който наистина да впечатли по такъв начин и хората да кажат: да, това е нещото, което очаквах и да му се отдадат безрезервно, както се случи през 2001 г. 

Протестите

 "Много е интересно сравнението на протеста сега и протеста февруари месец. Темата на протеста от февруари се подкрепя от двойно повече хора, отколкото сега, т.е. протестът февруари е бил по-симпатичен. Но това е логично, защото той имаше конкретни искания и като лоши беше обозначил врагове, които по признание на мнозинството от граждани се приемат за естествени врагове – монополи, ЕРП-та и т.н., сега не е много ясно, сега е разделен. Контрапротестиращите се ползват с несравнимо по–ниска подкрепа от протестиращите, но пак в ниските нива, но общо взето мнението е разделено", казва Асланов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2014 в 16:49

Стана тя :D

26.01 2014 в 14:04

Тия 17% дано си намерят новото, което чакат. Явно това ще е скритият вот, който социолозите не могат да отчетат. Яко въобще социологическите проучвания преди предизборните кампании могат да са верни.

26.01 2014 в 06:33

Герб са полицейско-мафиотско мутренска партия, червените бригади на БСП. Всички гласуващи за тях или са полицаи и семействата им или са подлоги на БСП или мутри, мафиоти, наркодилъри и занимаващи се с всякаква незаконна дейност, корумпирани и вързани като свински черва с олигарси и комунисти, чиито слуги са! По-долна партия от тази никога не е имало в България! Всички гласуващи за нея са без разум и морал!
Българите трябва спрат да избират палачите си!

30.09 2013 в 21:32

социолозите- продажни манипулатори

30.09 2013 в 20:38

Интересно! Но още по-интересно ще бъде като правитеслтвото подаде оставка ( след 3 дни - дай Боже). А дали хората ще се радват на площада и ще бията тъпаните, така както те правят като спечелят в някое село, дори маниполирано !?!? Интересно!

30.09 2013 в 20:02

ако в момента има избори за БСП 3% ДПС 6% АТАКА0.1% ГЕРБ 49.9 останалите не се знае кой каква къмпания за изборите ще направи

30.09 2013 в 17:05

Бареков точно и Кунева не знам къде се бутат!

30.09 2013 в 16:40

Социологът Юрий Асланов - НЕ МУ ВЯРВАМ, както и не вярвам на такива измислени и ПЛАТЕНИ АГЕНЦИИ. Няма как Станивеш да ги получи тези 21,2%......Аз ще гласувам за ГЕРБ!!! Всички мои приятели, роднини и познати ще го направят, хората, които не гласуват сега ще идат и ще гласуват за ГЕРБ, защото никой не е доволен от това нагло поведение на сегашната тройна коалиция. Всеки сам може да си направи анкета и да види какви са процентите всъщност. А да не говорим за Бареков и това колко мнооооооооггоо го "обича" народа, то се вижда само от едно предаване.

30.09 2013 в 13:38

Защо заблуждавате хората, че БСП са на първо място?????????????????????????????? Спрете и веднъж напишете истината!

30.09 2013 в 11:16

Ако Бареков влезе в парламента, по добре от сега да си събираме багажа и да се махаме от тази страна.
ВЕДНАГА!