"Афис": 3 сигурни партии в НС, Бареков настигна Кунева

29 септември 2013 в 11:58 7432 50

Юрий Асланов
Юрий Асланов

Към момента мога да се подпиша под стопроцентова прогноза, че само три партии ще влизат в парламента – това са БСП, ГЕРБ и ДПС. А оттам нататък потенциални заподозрени са Реформаторския блок, НФСБ, Атака – това е хипотетичната зона, ако в момента се стигне до избори.

Това коментира социологът Юрий Асланов, цитиран от БГНЕС, въз основа на актуално проучване на агенция "Афис". Изследването показва нагласите в периода 10-25 септември.

Ако днес имаше избори, според изследването резултатите щяха да са 21,2% за БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% - ДПС. Под 4-процентовия праг са Реформаторският блок – 3,3%, НФСБ – 2,8%  и Атака - 2,5%. Хипотетична "Партия на протестите" би взела 3,8% от гласовете. 13,5 на сто от анкетираните казват, че няма да гласуват, а 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Алсанов посочва и друг акцент - Николай Бареков достига рейтинга на Меглена Кунев: "Той по позитивен рейтинг е напълно съизмерим с опитния политик Меглена Кунева, но при Бареков неодобрението е по-ниско от нейното. Така че нея я обичат колкото Бареков и я мразят повече отколкото него."

Реформаторският блок 

Социологът от "Афис" засега не вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други негови колеги. Според изследването "реформаторите" имат равен резултат с НФСБ – около 3%. Това е потенциала на Реформаторският блок като блок, а образуващите го партии сумарно получават поотделно около 7-8%. "Но очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат, на който разчитат. Но се признава, че РБ е единствената партия, която в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", коментира Асланов.

Цветанов сред най-мразените политици

Единственият въпрос, който е интересен според социолога, е какво би представлявал ГЕРБ без Бойко Борисов. "Без Цветан Цветанов може, дори се чудя защо Бойко Борисов го държи, след като го тегли надолу, заявява той и посочва, че Цветанов остава в момента един от най–мразените политици. Лидер в категория "най-неодобрявани" политици доскоро бил Ахмед Доган, но след като изчезна, го замества Волен Сидеров. На второ място сега е Лютви Местан по традиция, на трето място е Цветан Цветанов. 

"Личностите с позитивен рейтинг, при които одобрението повишава неодобрението, вече са много малко, казва социологът. Това са Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето място е главният прокурор Сотир Цацаров. "Това е голямата изненада и се случва за първи път с институции от подобен характер. Главният прокурор за първи път влиза в позитивни рейтинги и то с два пъти превишение на позитива над негатива, но все още много хора нямат мнение за него", обяснява социологът.

На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев, но Юри Асланов очаква следващия месец и той да мине в негатива, защото само с около процент и половина е позитива. 

Нова голяма партия?

6-те процента, които декларират готовност да гласуват за партия на протестиращите, 8% - за нова партия и 3%, които казват друга партия, правят 17% хора, които не могат да припознаят нито една от сега съществуващите парии и чакат нещо ново. Високият процентът на хора, които търсят нов субект, се случва за втори път. Първият бе през 2000 година и то се приземява през 2001 г., когато идва царят, припомня Юрий Асланов. Той обаче изключва възможността в обозримото бъдеще да се появи такъв проект, който наистина да впечатли по такъв начин и хората да кажат: да, това е нещото, което очаквах и да му се отдадат безрезервно, както се случи през 2001 г. 

Протестите

 "Много е интересно сравнението на протеста сега и протеста февруари месец. Темата на протеста от февруари се подкрепя от двойно повече хора, отколкото сега, т.е. протестът февруари е бил по-симпатичен. Но това е логично, защото той имаше конкретни искания и като лоши беше обозначил врагове, които по признание на мнозинството от граждани се приемат за естествени врагове – монополи, ЕРП-та и т.н., сега не е много ясно, сега е разделен. Контрапротестиращите се ползват с несравнимо по–ниска подкрепа от протестиращите, но пак в ниските нива, но общо взето мнението е разделено", казва Асланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!