103-ма българи в Германия зоват политици и медии: Обърнете внимание на България!

Александра Маркарян 08 юли 2013 в 17:21 9545 42

Протести на българи, живеещи в Германия.
Протести на българи, живеещи в Германия.

103-ма българи, живеещи в Германия, призоваха чрез отворено писмо политици и медии да заемат твърда позиция относно случващото се в България. Инициативата на Иван Филчев срещна отклик у журналиста Юрген Рот и евродепутата Михаел Галер от ХДС на германския канцлер Ангела Меркел.

Писмото, озаглавено "Европа, в България се случва нещо!", е било изпратено миналата седмица до медии и политици в Германия. То бе препратено до OFFNews от читателката ни Аглика Кръстева. Ето текста му:

 

 

Уважаеми дами и господа,

 

Уважаеми политици,

 

Уважаеми журналисти,

 

Невиждате ли - в България се случва нещо и ние имаме нужда от вашето мнение! Българските политици игнорират своите съграждани, но се заслушват, когато Европа говори.

 

От три седмици българският народ твори нова история. Десетки хиляди протестират всеки ден по улиците на големите български градове. Краткосрочните искания са: оставка на новото правителство и нови избори. Дългосрочните: прекъсване на връзките между държава и мафия. Протести от точно този вид в България не е имало никога.

България е член на ЕС от 2007 година. Според статистиката икономиката расте бавно, но расте. Процентът на безработните не e най-ниският, но положението е по-добро в сравнение със страни като Испания и Гърция. Освен това България има, според правителство и ЕС, стабилни финанси. Страната дори не е споменавана във връзка с помощните фондове, за които други южноевропейски държави са почти абонирани. С изключение на последните години страната привлича постоянно нови чуждестранни инвестиции. Германия е един от най-важните експортни пазари и един от най-големите инвеститори в България. Нещата вървят в България, би казал човек - само ако не беше тъмната страна на историята - споените с мафията държавни структури, които представляват на практика фасадна демокрация.

В Европа вероятно има малко хора, които не свързват България с корупция, организирана престъпност и бедност. Отговорни за това положение са различни причини, които са много комплексни. Най-важната - смяната на стария режим се осъществи само отчасти в България. Хвалената, безкръвна “революция на розите” доведе само повърхностни промени. Старите политически владетели се видоизмениха в икономически владетели. Народът беше измамен. Повечето българи дори сами се мамеха 23 години, че нещата, въпреки бавно, все пак вървят напред.

Това обаче приключи!

Актуалното правителство, което бе съставено при неясни обстоятелства след помрачени от безкрайни скандали парламентарни избори показа ясно колко са сраснати сенчестите структури с политическият живот. Това накара хората да излязат на улиците в рамките на дни. Недоволството на българските граждани след 23 години “преход” буквално експлодира. На хората им е писнало. Писнало им от експлоатацията на държавата. Писнало им е от социалното разложение. Писнало им е от корупцията. Те искат морал и отговорна политика. Искат повече демокрация.

Въпреки това силните на деня не ги чуват и се опитват да маргинализират протестите. С учудване все повече живеещи в Западна Европа българи установяват, че западноевропейските политици и медии правят точно същото. See no evil, hear no evil, speak no evil? Понякога българите се питат дали Запада се интересува от България само, когато става дума за изгодна почивка или за да пробута там малко останала свръхпродукция. Все пак пазарът не е от най-големите.

Какво искаме? Не искаме парите на Запада. Не искаме да ни се казва какво да направим, за да потръгнат нещата. Искаме само солидарност с българския народ - сега, в момента на неговото пробуждане! Не са ли все пак това основните принципи на Европейския Съюз? Солидарност, Общност, Човешки права. Или ЕС означава просто повече потребители? Ние, българските граждани, целим, с помощта на немските медии и политици да увеличим натиска, за да стане ясно на политическата клика в България, че повече няма да търпим такъв тип политическо ръководство.

По тази причина българските общества в големите немски градове организират демонстрации в подкрепа на протестите в България. Ще ги повтаряме седмично, докато правителството не подаде оставка.

 

 "Благодаря. Намирам призива ви за прекрасен, но предполагам, че от политическите партии няма да получите много реакции - за съжаление. Ще ви подкрепям с моите възможности. Солидарни поздрави, Юрген Рот", пише в отговор германският журналист.

"Благодаря за имейла Ви. Споделям вашето мнение и Ви благодаря, че дори далеч от Вашата родина обръщате вниманието на немското общество към актуалните събития в България. Ако нямаше да летя в неделя сутрин към Пакистан, щях със сигурност да присъствам на Вашата демонстрация във Франкфурт.

 

За пръв път бях в България 1991 и следя развитието във Вашата държава по различен начин от години. Това, което преживяхме непосредствено преди изборите (разпространението на твърдението за планирано фалшифициране на изборите от телевизията на Пеевски ТВ7) и след тях: партньорството между БСП, “турската партия” и "Атака", три партии, които нямат нищо общо освен желанието за власт е пределна точка на политическа култура. Определени кръгове тук  (в Европа) искат да спрат това развитие, за да могат Съдът и другите обществени институции да бъдат подвластни само на Конституцията и Закона, вместо на желанията на определени Олигарси. Притеснителен е и фактът, че министър Вигенин назначи за секретар на Външното министерство Георги Димитров, който е бивш кадър на ДС. Надявам се да привлечете повече внимание от Германия и Европа за случващото се в България", пише в отговора си Михаел Галер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!