Дойче веле: Защо се провалиха?

Последна промяна на 07 март 2013 в 14:53 4727 4

Протестът в Пловдив.
Протестът в Пловдив.

Тези дни на българите едва ли им е до разправиите за Шенген. А би трябвало. Защото този сюжет има много общо с причините за сегашния бунт. И при едното, и при другото всичко опира до въпроса: Защо се провалиха?

Ако всичко това се беше случило преди две седмици, официална София щеше да вдигне шум до небесата. Но не толкова заради поредния червен картон, колкото заради накърненото политическо самочувствие. Става дума за категоричната позиция на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, че страната му ще наложи вето в случай, че България и Румъния настояват за влизане в Шенген на започващия днес (четвъртък) Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Макар формално да са изпълнили техническите изисквания за членство в Шенген, София и Букурещ така и не успяха да разсеят съмненията, че са успели да овладеят корупцията и организираната престъпност.

Мазилката и прозренията

Бързането към Шенген напоследък бе съпроводено от няколко епизода, които не бяха съвсем по вкуса на властта в София - най-малкото заради това, че тя си правеше сметки да превърне членството в Шенген в свой основен външнополитически коз за изборите. Още в началото на миналата година премиерът Борисов обяви гордо, че от Шенген ни дели само една мазилка, имайки предвид наложителното козметично напудряне на няколко КПП-та по южната граница на страната. През лятото на същата година германският вътрешен министър Фридрих заяви пред „Хамбургер Абендблат”, че „за жалост развитието в България не е толкова напреднало, колкото се надявахме”. А пред „Райнише пост” каза, че в момента е изключено да се мисли за отваряне на границите за България и Румъния. Само че никой в София не чу думите му.

Не бе чут и дипломатичният намек на френския посланик, че държавните служби, отговарящи за контрола по границите, „по никакъв начин не бива да се поддават на опити за корупция”. В София не пожелаха да разберат и позицията на Холандия, която още през 2011-та категорично обяви, че ще се противопостави дори и на идеята за двустепенно приемане на двете държави. На което българският външен министър и, забележете, финансовият му колега отвърнаха с думите, че българското търпение спрямо Холандия било на изчерпване. А след терористичния атентат в Бургас премиерът Борисов стигна до „прозрението”, че Шенгенското пространство можело да се окаже недостатъчно надеждна граница за България.

Казано накратко

През януари пък София се направи, че не чува думите на еврокомисарката Вивиан Рединг, която съвсем еднозначно заяви, че решението за членството в Шенген ще бъде политическо и че дали имаш доверие на дадена страна и как гледаш на нея, няма нищо общо с критериите, а с усещането. Малко след това вътрешният министър Цветанов отиде на посещение в Хага - въоръжен с неистовото желание да чуе това, което му се иска да чуе. Вследствие на което се стигна до скандала с разпространените в България неточно преведени думи на холандския държавен секретар по сигурността и правосъдието, които тутакси бяха опровергани официално от властите в Хага.

А с добре познатата ни мантра „ние сме изпълнили всички изисквания и критерии за Шенген” под килима бяха заметени констатациите на „Прозрачност без граници” за пълен застой в борбата срещу корупцията, за липсата на прозрачност в политическата и икономическа среда, за ролята на монополите в корупционните практики, за провалите в почти всички „знакови” съдебни дела, за съсипването на бизнеса и така нататък, и така нататък. Казано накратко: всичко онова, което в крайна сметка изкара българите на улицата.

Анализ за "Дойче веле" на Георги Папакочев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2013 в 19:59

Цитат от Цветан Цветанов във "Вести":
„…Като друга, много сериозна причина България да е нежелана в Шенген, която е особено валидна за Германия, Цветанов посочи т.нар. социален туризъм и ромския наплив от България и Румъния към западните страни…”

Ето я гербаджийската демагогия и лицемерие: какво общо има ромския проблем с Шенген!?!? Ако нашите цигани не работят там легално, с адресна регистрация и на постоянна длъжност в Германия (което се случва изключително рядко!) те нямат право и на никакви социални помощи, за какви социални разходи припяват нашия тиквеник и германския му колега-неонацист??? Това няма да се промени дори и да ни приемат в Шенген!!! Това не е никакъв довод и само човек който не знае какво представлява Шенген може да повярва на плитките им лъжи! За мен тея постановки са прехвърляне на проблема от болната на здравата глава! А истинската „болна глава” е тази на нашата организирана престъпност в лицето на вече световноизвестни мутри като т.нар. Брендо и групировки като ТИМ! Заради такива хора няма да ни пуснат в Шенген, кажете им истината на хората!!!!! Но тя може да ви заболи понеже точно ВИЕ от ГЕРБ участвахте в развъждането на тимаджии и наркобосове и ги прикривахте с политически чадъри!!!!

P.S. Много скоро и на европейските лицемери от ЕНП ще им се наложи да отговорят на въпроса защо и с какви задкулисни уговорки приеха ГЕРБ в ЕНП (силен глас в която има и партията на Ангела Меркел!) и как това се вписва в сегашната им по пилатовски лицемерна и демагогска позиция спрямо техните европартайгеносета от ГЕРБ, които сами са легитимирали на най-високо европейско ниво!!!! Най-интересното както винаги предстои!!

08.03 2013 в 09:09

Бях написал доста дълъг отговор, ама го изтрих.
Врътни лентата на историята 15-20 години назад и ми кажи дали не виждаш едни и същи мутри на повечето кадри. Там ще намериш и отговора на въпроса кой и защо точно сега.

08.03 2013 в 01:08

Кажи кой конкретно те изкара на улицата, за да го обвиним директно за Шенген!:)

07.03 2013 в 16:14

"Казано накратко: всичко онова, което в крайна сметка изкара българите на улицата." или по точно ни изкараха на улицата, за да оправдаят с "нас" неприемането ни в Шенген.