Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата

Дойче веле Последна промяна на 20 май 2015 в 10:42 42477 72

Светлана Алексиевич

Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата - в поредица от статии и интервюта световно известната писателка Светлана Алексиевич рисува съкрушителен портрет на руското общество.

Подготвихме колаж от изказвания на Светлана Алексиевич по публикации в „Нойе Цюрхер Цайтунг”, „Ди Цайт” и Дойче Веле:

Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.

***

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: „Свобода! Свобода!”. Какво се случи с тези хора? Сега скандират: „Путин! Путин!”. Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: „Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда - и поради това трябва да се надигнем!”. Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

***

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия - това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни”. През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.

По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео „Аз съм руски завоевател”. Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: „Завоювахме Сибир - и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света”. Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен „победа” и „поражение” - не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят „героичното минало” на страната.

***

Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: „Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби”.

От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: „Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага - ще лъжем. Цялата страна ще лъже”. И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: „Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: „Давай, давай, по-бързо!”.

И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.

***

Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не. Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ: обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война!

От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха! Или пък разговорът ми със сина на една приятелка, студент в Московския университет. Русия можела за шест часа да превърне в радиоактивна пепел не само САЩ, но и целия останал свят, уверяваше ме той. Откъде го знаеш това? - попитах го. „Ами от телевизора.”

Многобройни граждански организации, включително и доброволни, бяха обявени за чуждестранни агенти, защото получавали пари от Запада. За какво ли ѝ е на нашата страна списък на чуждестранните агенти? Ето за какво: за да насъсква едни граждани срещу други граждани. И това ако не е гражданска война…

В Държавната дума депутатите сериозно обсъждат дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици. Защото младите хора бягали от страната… Скоро сигурно вече ще бъде опасно да разговаряш с чужденци. А неотдавна приеха закон, който забранява на гейовете и лесбийките да взимат шофьорска книжка. Директорката на едно училище в голям руски град беше уволнена, защото празнувала заедно с децата Хелоуин. Уволняват хора от работа само заради едно селфи, вкарват ги в ареста заради безобидни туитове, претърсват жилищата им заради това, че са харесали нещо във Фейсбук.
Страната току-що отпразнува 70-годишнината от победата. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.

                                                                                                                               Светлана Алексиевич, "Дойче веле"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22015

126

Стефан

25.01 2020 в 23:18

Отдавна не. Беше използвана еднократно, преди 5 години ли, нещо такова.
А нейните снимки, в характерната за 40-та армия униформа в Афганистан, на фона на афгански пеизажи, и с АКСМ-У през рамото, са част от нейната АВТОбиография.
А за такава играчка, войниците убиваха без да питат за кво я носиш, убиват и сега. Забранено оръжие.
Ангел на мира, зае...и!

1000

125

Орлин Данев

25.01 2020 в 00:08

Тази пишман писателка е платена соросоидка. За простотиите,които пише,тя явно получава пари от някой грант на Сорос.

10.10 2015 в 00:52

светлана Алексиевич, Нобелова медалистка сте, защото сте от Украйна! Нима в Украйна има мир! Може би бандеровците го осигуряват!

09.10 2015 в 20:39

Обама, Нобелов лаоряд за мир! Тази подлога, е прислужница, сигурно не е чела, че многократно го повтарям, от 1945г. до сега САЩ са причинили или участвали в 252 военни конфликти! Русия в колко? Е няма лошо, 1 мил. $ не са излишни, но да пишеш неистини, по скоро глупости, така се доближаваш до "независимите медии" в България и останалия "демократичен" свят! Нобел ще се обърне в гроба, за какви проститутки се използват завещанията му! Очаквам в близките години да номинилат и онази лелка, Викито Нюланд за демократичния преврат в Украйна! А и нашия Плювньо в компания с Даниелчо също могат да бъдат номинирани! Абе проститутки и публични (политически) домове на всяка крачка! Жалко за шведите, шведките ги бива, ама шведите обърнаха съвсем резбата!

09.10 2015 в 19:07

Типична добре платена политическа проститутка! Колко необявени или обявени войно са започнати от Русия и колко от САЩ. За САЩ отдавна редица анализатори, включително и американски, твърдят, че без разпалване на войни американската икономиха ще рухне. Което не е вярно за Русия. Освен това не вярвам на лице, по което личат разширените вени, а лекарите знаят, че това са следи от редовна употреба на "твърдо гориво"...

09.10 2015 в 18:34

Има една страна, която не може да живее в мир, но това със сигурност не е Русия.... пълен фарс станаха тези Нобелови премии... Пълен!!!

09.10 2015 в 17:18

Абе журна-ЛИГИ, какви ги бръщолевите без да сте чели нищо от таз ЦИОНИСТСКА-еврейска Украинка с белоруски (а не РУСКИ) пасспорт, шматкаща се из Евро-конгломерата! Ако само погледнете БЕЗ ДА ЧЕТЕТЕ на пишурството и, ще ви стане ясно и КОЛКО СТРУВА псевдо НОБЕЛОВАТА И ПИШУР-подКУПЕНА ПРЕМИЙКА, КАКТО В 2008 СИ КУПИ ТАКВАЗ И НЕГАТИВ-ОБАМА ЗА МИР ОБАЧЕ! НЕ ОБИЖДАЙ РУСКАТА ЛИТЕРАТУРА И РОДОЛЮБИЕ!!
СТОП с измислените лъжи ако се чуствате БЪЛГАРИН потомци на ДЯКОНА!!
ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДА В НЕЯ.
Какъвто е народа такава ще е и Държавата.
А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
От това следва извода че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР"
ЗАЩОТO, който избира ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ не е жертва или потърпевш, а СЪУЧАСТНИК!
С уважение:
Енчев / enchev.i@abv.bg