Гардиан: Какво ужасно време за Европа да покаже студената си страна на България

07 март 2013 в 09:31 9466 8

Протестите в София Снимка: Сергей Антонов
Протестите в София Снимка: Сергей Антонов

Какво ужасно време за Европа да покаже студената си страна на България.

Така е озаглавена статия за събитията у нас, публикувана в онлайн изданието Comment Is Free на престижния британски вестник "Гардиан".

Неин автор е Явор Сидеров, преподавател по политическа история в Американския университет в Благоевград. 

За България 6 март е ден на траур, след като Пламен Горанов, 36-годишен мъж, се самозапали в протест срещу корупцията в своя роден град Варна. 

Три дни преди трагедията с Горанов вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих заяви, че страната му ще наложи вето на кандидатурата за Шенген на България и Румъния.

Членството е желано от правителството, както и в София така и в Букурещ. България и Румъния отдавна са изпълнили критериите за членство в Шенген.

Много хора в България смятат, че има връзка между отказа и трагедията, отбелязва изданието.

Студената страна на Германия се появи от притесненията на Великобритания, че български и румънски емигранти ще злоупотребят със социалните помощи, щом влязат в Шенген. От "щурма" на българските и румънските имигранти се опасяват и други страни от Шенген, като например Франция и Холандия.

Англо-германската непреклонност идва в най-лошия момент за българите. Страната им премина през две мъчителни десетилетия на посткомунистически преход, за което време на два пъти банкрутира, но все пак през 2007 г. стана член на ЕС. Дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов наложи строг режим на икономии, но така всъщност задави икономиката, което стана причина за спад в доходите на населението.

На българите им бе внушено, че най-ниският бюджетен дефицит е повод за гордост и че фискалното здраве на държавата е жизненоважно. Но стандартът, който определя начина на живот, се срина. Именно това доведе до протестите, които първоначално бяха срещу цените на тока, а впоследствие се превърнаха в микс от искания - за мажоритарна система, за управление пряко от народа, за нова конституция, за разбиването на монополите и т.н.

Бедността в страната и липсата на средна класа доведе българите до най-големите антиправителствени протести от 1997 г. насам, когато инфлацията беше 300% и спестяванията на хиляди българи се стопиха за една нощ.

В резултати на протестните действия кабинетът на популиста Бойко Борисов подаде оставка, хвърляйки България в политическа и икономическа криза. Неочакваното отстъпление на премиера накара някои да подозират участието на Москва, тъй като Русия се явява мощен играч на енергийния пазар в региона.

Сред протестиращите обаче се възцари объркване, тъй като сред тях има и фалшиви месии, залагащи на идеологията и конспирацията. Иронията е, че целият този хаос, в който потъна страната, направи така, че всички забравиха за Шенген. Така България може да послужи за пример на Европа колко опасен може да бъде популизмът, пише "Гардиан".

Саможертвата на Пламен Горaнов може би няма да има същия отзвук на Запад, какъвто имаше преди 40 г. смъртта на Ян Палах по време на Пражката пролет. Но за българите представлява абсолютен срив. А големите играчи в ЕС може би трябва да седнат и поразмислят. Защото случилото се е може би преоткриване на пан-европейските ценности и солидарност в името на всички, заключава "Гардиан".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови