Умберто Еко: Живеем в оргия на желанията, а ближният ни е враг

Умберто Еко Последна промяна на 15 юни 2015 в 18:51 47598 19

Снимка wikimedia

Умберто Еко.

Преди дни L'Espresso публикува новото есе на Умберто Еко, озаглавено "Втечненото общество". В есето видният италиански философ представя тезите си за културата на потреблението и неудържимия индивидуализъм, който превръща ближния в противник:

Втечнената модерност, втечненото общество - така проф. Зигмунт Бауман дефинира отсъствието при модерния човек на каквито и да било "устойчиви" ориентири. Предстои да разберем какви последствия ще има подобно положение на нещата.

Втечненото общество се формира на вълната на т.нар. постмодернизъм (впрочем термин, служещ като "чадър", под който се подслониха множество явления от различни области, като започнем от архитектурата и свършим с философията и литературата). Постмодернизмът обозначи кризата на "великата повествователна традиция".

Смяташе се, че той предлага на света нов ориентир - чрез преоценка на миналото в игрова, иронична форма, като същевременно беше близо и до нихилистичните тенденции. Всъщност постмодернизмът даде само името на някакъв преходен етап и се превърна в един вид ферибот между модерното и все още безименното настояще.

Според Бауман към особеностите на тази зараждаща се съвременност можем да отнесем кризата на държавността (каква всъщност свобода във взимането на решения остава на националните държави пред лицето на тържествуващите международни монополи?). Заедно с кризата на държавността наблюдаваме и идеологическа криза, а това следователно означава и партийна, което ще рече, че в наши дни е лишено от смисъл всяко уповаване на обществените ценности, които позволяваха на отделно взетият индивид да усеща своята принадлежност към общност, формулираща неговите потребности.

При разгръщането на подобни кризи процъфтява неудържимият индивидуализъм, превръщащ ближния в противник, от който трябва да се пазим. Подобен "субективизъм" подкопава основите на епохата на модерността, тя вече е нестабилна и така при тотална липса на ориентири всичко се разтваря във втечнена реалност. Единственият изход за индивида - за когото няма отправна точка - e създаването на видимост на всяка цена (тоест видимостта се преобразува в самостоятелна ценност) и потреблението. Потреблението днес мигновено превръща купената стока в остаряла и така принуждава индивидът непрекъснато да пазарува, все едно става дума за безцелна булимия (старият ни телефон отстъпва по много малко характеристики на новия, но ние се отърваваме от стария, за да вземем участие в тази оргия на желанията).

Кризата на идеологиите и партиите: в днешно време тя прилича на такси, в което се настаняват вождове и в преследването на повече избиратели те избират най-подходящата към момента идеология или партия - благодарение на което без минимално възмущение, даже напротив, ние се отнасяме с разбиране към всякакъв вид ренегати. И не само отделните индивиди, но и самото общество съществува в устойчивата парадигма на временно състояние.

Има ли алтернатива на това топене? Ние все още не знаем дали това междуцарствие ще издържи дълго време. Бауман отбелязва, че именно по времето на безвластието възникват движенията на недоволството. Подобни движение знаят отлично какво не искат, но не знаят какво точно искат.  

Има ли начин да се живее във втечнена реалност? Да, има. Трябва да осъзнаем, че живеем във втечненото общество. А това общество - и за да си го обясним, и за да го променим - изисква нов подход. Бедата е, че политиците и интелектуалците в голямата си част все още не са проумели значимостта на това явление. В момента концепцията на Зигмунт Бауман си остава просто "глас в пустиня".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2015 в 20:15

"великата повествователна традиция" - преводачът 'les grands récits' на Лиотар ли превежда тук?
Tози текст гъмжи от второизточници със спорни първоизточници, та третоизточникът не се вижда добре от тях.
Обичам когато Еко пуши, ама пура.

16.06 2015 в 14:49

"добре де", май идеята е, че Умберто Еко коментира идеите на Зигмунт в есето си.

16.06 2015 в 11:44

Абе, тук само комуноидо-тролоиди бълбукат. И на вас ви идва времето, мушмули недоклатени!

16.06 2015 в 09:40

" новото есе на Умберто Еко, озаглавено "Втечненото общество". В есето видният италиански философ представя тезите си за културата на потреблението и неудържимия индивидуализъм, който превръща ближния в противник:

Втечнената модерност, втечненото общество - така проф. Зигмунт Бауман....."


За кого от двамата пишете? За Умберто Еко или за пъросния Зигмунт? Това явно е някакъв рекламен трик, за да се чете статията. Пфууууууу

15.06 2015 в 23:34

Чудесно четиво, но за съжаление, с няколко граматически грешки, вероятно възникнали при превода, които много се набиват на очи:

"Единственият изход за индивида, за КОГОТО..."
"И така принуждава индивидА..."

Надявам се нужните корекции да бъдат нанесени!

15.06 2015 в 22:46

"ще си влачат тука танковете"

Срещу терористите на Путин. Ако искаш да не ги влачат, събирай подписи със шитозеро и обръщайте колелото на историята.

Тик-так, тик-так ;)

Ама пусто троленето за пари е по-лесно от събирането на подписи.

Тик-так, тик-так ;)

15.06 2015 в 22:43


Ало,комика от зора,защо трябва да поправяме нещо,което уж ни беше гарантирано при вашата демокрация?Нали трябваше да ни питат за важните решения предварително,а не впоследствие?

Нали непрекъснато се оплаквате че сте били във Варшавски договор без да ви питат.Да не споменавам че сте нямало да бъдете и против:)))

15.06 2015 в 22:39

Абе не знам. Ма ако някой наистина си мисли, че РОССИЯ смята да нахлува с войски в България, направо си е за лудницата. Това на нормален човек не може да му мине през акъла, дори на еврогейтак.

Затова питах срещу кого ФАЩ ще си влачат тука танковете, които можду другото са предимно нападателно оръжие, и от кого ще ни спасянат? Отвсякъде сме заобиколени от приятелски настроени съседи-членове на педероатлантическия пакт и ЕС, които не представлява заплаха за нас.

Обаше шорошоидите едно си знаят, едно си баят. Безкрайно преповтаряне опорните точни на тъпата Гьобелсова пропаганда на Четвъртия хилядолетен рай. Незнам що си губя изобщо времето в тоя грантов сайт на "фондация америка за България", пълен с платени от ФАЩ тролове с по 10 ника. Пак ще взема да се оттегля, незнам що се върнах да се омерзявам само, пфууу...

15.06 2015 в 21:58

Пардон, пропуснах линка с упътването ;)

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135636485

15.06 2015 в 21:57

"Дайте на НАРОДА възможност да гласува "ЗА" и "ПРОТИВ" нато и ес, или ДЕМОНОКРАТИТЕ не са сигурни в резултата?"

Шизонулев, кой те спира бе? Ето ти ръководство как НАРОДА да си ВЗЕМЕ възможността да гласува, в ръцете.

Събираш се с твойто алтер его Балкански и по процедурата събираш 500,000 подписа и си готов.

За вас, с безкрайната НАРОДНА ПОДКРЕПА и тик-так-тик-так би трябвало да е лесно, като да щракнеш с пръсти.

Не си губете времето тука, работете.
 
X