Русия е грешка на историята и държава-еднодневка

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2014 в 17:12 67686 55

През последните дни есето "Не Украйна, а Русия е грешка на историята и държава-еднодневка" предизвика фурор в полската преса и рускоезичните сайтове.

Автор на противоречивия текст е полският публицист от седмичника "W Sieci", режисьор и продуцент Мачей Павлицки. Публикуваме есето в пълния му вид за първи път на български:

Русия е грешка на историята. Тя вирее чрез поробването на собствените си граждани - и при царския, и при съветския, и при днешния модел на властта, който е комбинация от първите два и също толкова ефективно "оковава душите".

Тя живее, като поглъща държави, социални групи, народи, чрез непрекъсната (успешна, неуспешна, временно успешна) агресия срещу своите съседи, тероризъм на другите континенти, засаждане и отглеждане на кървави владетели, чрез дестабилизиране на цели региони, развращаване на части от елита на множество западни страни, чрез внедряване на цивилизационни и етични антистандарти, чрез редовен шантаж в отношенията й с целия свят.

Тя живее чрез абсолютната безпощадност, която й позволява масово да убива собствените си граждани, когато сатрапът сметне за необходимо, и още повече - без угризения на съвестта унищожава гражданите на други страни. Някои съветолози разбират тази руска държавна специфика, но политическите елити на Запада (с изключение на редките моменти на ритуални викове) се правят, че не забелязват това. Кремъл изгражда своята държавна пропаганда на хиперлъжи и хипернаглости, непознати за западната цивилизация. Ето защо Западът така често се оказва безсилен по отношение на тези хиперлъжи и хипернаглости.

В процеса на самопречистване международната общност изплю извратените чудовища, както навремето изплю германския националсоциализъм. Но с Русия това все още не се е случило: тя заби кост в гърлото на света и с отвратителни вируси заразява цялия организъм.

Това е Русия - една печална грешка на историята, която ще бъде поправена. И следователно не Украйна, а самата Русия е държава-еднодневка. Новите източници на енергия бързо отнемат нейната силата и този процес ще бъде ускорен. Комплексираният кагебист Путин се оказа твърде непредсказуем и американците не могат да разчитат на него за запазване на баланса на силите с Китай.

Шистовият газ и новите способи за получаване на енергия - въпреки масирания саботаж на многочислените руски агенти на влияние и подкрепата на Германия - така ще изтощят Русия, че поради страх от мощен социален взрив, московският елит ще измести Путин. Борбата кой да заеме мястото му ще спечели този, който не предлага вяра в мощта на Русия, а вяра в мъдростта на руснаците.

Приказки ли? Ще говорим пак след три години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6014

97

Stoian Arabadjiev

04.11 2017 в 22:52

Минаха трите години. Какво се промени? Новият световен ред се е настанил много убедително ,както в Русия и присъдружните й Северна Корея и Китай, така и в САЩ, ЕС , Израел и други. А ,изглежда , шифтов газ има навсякъде.

08.09 2015 в 20:15

Ало, OFFNews, тука ли е сбирката на умствено изоставащите?

04.09 2015 в 21:46

май авторчето на статийката завалийката не е виждал снимката на Путин,Меркел и Оланд които си поръчват на келнера : момче донеси ни водка и картата на Полша....)))))

30.10 2014 в 19:15

"тероризъм на другите континенти, засаждане и отглеждане на кървави владетели, чрез дестабилизиране на цели региони, развращаване на части от елита на множество западни страни, чрез внедряване на цивилизационни и етични антистандарти, чрез редовен шантаж в отношенията й с целия свят."

Доста точно описание на САЩ.

29.10 2014 в 22:19

Полша да плати сметката на партньора си Украйна за газта и тогава да раздава мъдрост.

29.10 2014 в 20:13

Прекалено хубаво, за да е вярно.
Не вярвам че властта на Путин (КГБ) ще трае само 3 години.
А като „сбъркани“, т. е. като „грешка“ възникват всички държави – след това еволюират. Русия просто не е еволюирала и не еволюира. Просто това, което бърза (не винаги е най-доброто), я напуска. Това, което ще остане докрай, ще е с КГБ. Защото го иска, а го иска, защото се нуждае от него, или от нещо подобно.
1. Русия не е грешка на историята. Всяка държава (включително Киевска и Московска Рус) е възникнала чрез насилие най-напред над собствения си народ. И дълго време е съществува чрез агресия - военни успехи (ако ги е нямала, е загивала – агне не може да оцелее сред глутница хищници).
2. Що се отнася до съвременните държави, западния политически стил залага на интензификацията, не на екстензивно разрастване. В този смисъл Русия като държава е анахронизъм – тя продължава да мисли и действа по отношение на себе си, другите държави, собствените и чуждите граждани по начин свойствен за минали векове.
На какво се дължи това, е въпрос на отделно проучване, засега може да се каже само, че всяко подценяване от Запада на тази „руска“ особеност ще струва скъпо и на него, и на русите.
3. Като лекар мога да кажа само, че една болест никога не изчезва от самосебе си – като се преструваме, че я няма. Особено заразните.
А първата мярка за справяне със заразите е карантина. Това е задължително. На времето не се е знаело какъв е бил безопасния период, затова е бил определен 40-дневен. Оттам и названието – карантина означава 40 дни без нов заболял.
Сега знаем повече, за съжаление повече за биологичните, отколкото за политическите зарази.
Всъщност, ако продължителността е спорна, изискването за карантина не е. Защото заразите са … заразни. Още повече, ако политиците имат все пак някакъв интерес, синхронен с Путиновия. То се знае, интересът на народите им е противоположен. И ако разбират интереса си по начин, различен от стомаха си, би трябвало не да подкрепят, да изискат от лидерите си поставянето на Русия под карантина. С всички последствия, разбира се – война е.
Ако трябва да бъдем честни – не само русите.
И да чакат. Докато оздравее последният заболял. Или умре. Щото и това става.