Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Здрави ли са дънките на преговорите за правителство на ИТН?

Георги А. Ангелов 05 август 2021 в 17:37 7261 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Филип Станев от "Има такъв народ" (ИТН) се ръкува със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов при консултациите за съставяне на правителство.

Ще има ли правителство с мандат на "Има такъв народ", или ще ходим на избори за трети път тази година?

Този въпрос броди из кулоарите на парламента, както едно време призракът на комунизма бродел из Европа. Твърд отговор обаче няма. И надали ще има до гласуването на правителството в пленарната зала, което също още не е ясно кога ще се състои.

Основната причина, поради която все още нито една “партия на протеста” не е заявила официално дали ще подкрепи проекта за кабинет на Слави Трифонов, е нежеланието на “Има такъв народ" да подпише управленско споразумение с партиите, от които очакват подкрепа.

Другата причина са част от предложените министри, чийто имидж се срина, преди да бъде измерен. Три сигнала за плагиатство срещу номинирания за вътрешен министър от "Има такъв народ" адв. д-р Петър Илиев са подадени до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Номинирането за правосъден министър Момчил Иванов беше прието като провокация заради громенето на “соросоиди” и “пребиване на комунистите” в Благоевград във фейсбук профила му. За останалите, вероятно, предстои да научим...

Официално преговорите продължават

“Преговорният процес продължава, той не се е скъсал, не е затворен окончателно, вратата е отворена, дънките са здрави”. Това каза заместник-председателят на групата на ИТН Филип Станев, след като председателят на парламента Ива Митева (от същата партия) го предупреди официално със забележка да не идва повече на работа със скъсани дънки.

“Имаме нужда от необходимите преговори, за да реализираме мандата и да го върнем както трябва - изпълнен”, каза днес номинираният за премиер Пламен Николов. Колегата му Станислав Балабанов заяви, че вратите за ДБ, ИБГНИ, както за БСП, са отворени за преговори.

В същото време депутатите на Слави, които не са особено словоохотливи, дават ясни знаци, че няма да има подписване на споразумение. 

"Предстои да видим дали това е така”, каза Николов на въпрос дали е наясно, че ИТН няма да получи подкрепа без подписано споразумение. Колегата му Балабанов допълни: “Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис”. Според него “коалиция и подпис” са станали лоши думи в последните години. Той смята, че в прочетената вчера декларация от Филип Станев има ясни приоритети. А същата декларация е изпратена в писмен вид с подписа на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

“Припокрива се с всички, от които искаме подкрепа. Най-много очакваме от ДБ и ИБГНИ”, каза още Балабанов.

Въпреки че официално от ДБ, ИБНИ и БСП се оправдават, че очакват решение на ръководните органи на партиите в коалициите, за да вземат решение, реалността е друга. От “Демократична България” очакват ИТН да спазят обещанието си от преговорните срещи и да изпратят детайлна управленска програма.

Очакваме да бъдат сменени министри, които се срамуваме да подкрепим,

каза неофициално човек от ръководството на “демократите” пред OFFNews. В коалицията са наясно, че подписите не означават много, но те биха им дали някаква възможност да се оправдаят пред избирателите си за подкрепата за кабинет, който се очаква да не изкара много.

От ИТН не дават еднозначен отговор и на въпроса дали ще отстъпят за някакви имена, въпреки мантрите за отворените за преговори врати.

И така, дънките на преговорите за правителството са хем здрави, хем скъсани, точно като тези на Филип Станев.

Вариант правителство с мандат БСП е почти невероятно

Ако не бъде създаден кабинет с мандата на ИТН, е почти невероятно това да стане със следващ такъв. Тъй като Бойко Борисов вече обяви, че няма да вземе втория мандат за ГЕРБ, третият се полага на БСП. Вариантът за правителство с мандат на БСП (или на Мая Манолова), в който участват голяма част от имиджовите министри от служебния кабинет, се обсъжда сред “протестните партии”. БСП обаче не желаят да поемат такава отговорност, според участници в разговорите на пленума на партията. Те не вярват, че ДБ и ИТН биха ги подкрепили.

И тихият играч ДПС

В ИБГНИ пък се страхуват от евентуална подкрепа от ДПС за кабинета на ИТН, която би ги пришила към съглашателство с партията на почетния председател Ахмед Доган. Тази подкрепа може да не е явна, може просто депутати от ДПС да не влязат в залата за гласуването на кабинета и така да повлияят на кворума. Ако ДБ и ИБГНИ решат да подкрепят кабинета, трите партии събират 112 гласа при необходими 121. Без ДБ, но с БСП и ИБГНИ, се събират 114 гласа. Едни 19 празни места в пленарна зала са достатъчни. Затова Мая Манолова ще обяви дали подкрепя или не, буквално в последния възможен момент, след като стане ясно какво ще направят ДПС в залата.

От ИТН отричат да имат каквото и да е взаимодействие с ДПС. В частни разговори от ръководството уверяват, че искат да променят играта на политиката и все още са уверени, че могат да успеят да управляват с подкрепата на “партиите на протеста” по техните си нови правила, без да носят белега на “лошата дума” коалиция.

В този смисъл скъсаните дънки на Филип Станев са метафора и “statement” за начина, по който ИТН иска да прави политика. Без да се съобразява със старите правила, а да наложи свои. Това, обаче, може да стане само с мнозинство, каквото те нямат. 

Българският парламентаризъм вече си има правила и историята сочи, че по тях ДПС винаги печели - без значение дали е във властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови