Ексклузивно Борисов пред президента: Няма как да се състави правителство. Съжалявам, отиваме на избори

"Водата е кристално чиста!", или как РЗИ няма шанс да открие в Черно море нещо, което не търси

Александра Маркарян 05 юли 2023 в 07:14 22829 5

Министърът на туризма Зарица Динкова нагази в Черно море и вкара вътре сина си, за да увери публиката, че водите му са чисти. След това тя подкани туристите да дойдат в България.

Снимка Фейсбук/Зарица Динкова

Министърът на туризма Зарица Динкова нагази в Черно море и вкара вътре сина си, за да увери публиката, че водите му са чисти. След това тя подкани туристите да дойдат в България.

"Водата на Черно море е кристално чиста!"

В това ни уверяват почти всекидневно от екологичната катастрофа след взрива на стената на язовира при ВЕЦ "Каховка" насам здравните власти в България, представители на туристическия ни бизнес, а министърът на туризма Зарица Динкова дори нагази във водите на Черно море заедно със сина си през почивните дни, за да ни внуши за сетен път същото. После подкани туристите да идват насам.

Взривяването на язовирната стена при ВЕЦ "Каховка" на река Днепър в Южна Украйна на 6 юни предизвика екологична катастрофа. В Черно море се изляха опасни химически замърсители от унищожен промишлен комплекс, във водата бяха отнесени гробища, цял национален природен парк, канализации на населени места, трупове на животни. В морето се носят боеприпаси, мини и експлозиви. Плуването и риболовът в района все още са забранени, а плажовете край Одеса - затворени.

Страхът, че замърсяването ще навлезе в българската акватория витае оттогава насам. За да го обори, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас взема често проби, изследва ги и ни уверява, че всичко е чисто. Но това като че ли не разсейва съмнението и туристическият бизнес се оплаква, че сезонът е провал.

Чиста ли е наистина водата? 

За да отговорим на този въпрос, трябва да видим какви замърсители се откриват край Одеса, да разберем проверява ли се за наличието им и в български води и ако да, какви са резултатите.

Към началото на юли властите в Одеса и украинското министерство на здравеопазването съобщават за бактерии от род Вибрио, към който се причислява холерата, и род Аеромонас, които също могат да предизвикват опасни инфекции при хората. В същото време, Регионалната здравна инспекция в Бургас оповестява, че във водите няма... чревни ентерококи и Ешерихия коли. Видно от публикуваните от нея резултати, холерни бактерии не се търсят. Логично е, че така няма и как да се открият.

Фактът, че не се търсят не означава непременно, че те са налични в българската акватория. Но заради откриването им в морето край Одеса е задължително да се проверява.

Трябва да проверява не само РЗИ, не само здравните власти у нас.

Бактериите от рода на холерата се натрупват в рибите, които са доста по-мобилни от водата и вероятността да са достигнали български води, от които да попаднат на трапезите на хората е по-голяма. Същото натрупване може да се очаква и в мидите.

При подобен вид замърсяване е задължително Българската агенция по безопасност на храните да проверява улова, но от екокатастрофата досега БАБХ не е съобщила нито веднъж за подобен мониторинг.

Въпреки че публикуваните от РЗИ справки говорят за липса на проверка за откриваните край Одеса бактерии, OFFNews се обърна към Министерството на здравеопазването, за да се увери в това. Отговорът му показва, че се изследва за НАГ вибриони, които са класическата холера, но не и за холероподобните бактерии, които са установени край Одеса и също могат да предизвикват опасни стомашно-чревни инфекции.

Впрочем, отговорът до OFFNews съдържа за първи път информация от МЗ за тестване на морската вода в България за холера след екокатастрофата в Каховка.

Отсъствието на цитираните от МЗ бактерии във водите ни е добра новина, но тя няма нищо общо с проверка, свързана с последствията от взрива на язовирната стена.

В отговора на министерството се казва:

"Министерството на здравеопазването чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ) извършва мониторинг на качеството на водите за къпане. Към настоящия момент отклонения от показателите, налагащи въвеждане на забрани, не са установени. Резултатите от провеждания мониторинг са достъпни на интернет страниците на РЗИ, където е видно, че изследванията включват Ешерихия коли, Ентерококи, както и НАГ вибриони (вероятно се има предвид "НАГ 1 вибриони" - бел. а.) през сезона за къпане. През последните години в България не е установявано наличие за НАГ вибриони, а останалите два показателя са в рамките на обичайната микрофлора на водите за къпане.

РЗИ публикува График за мониторинг на водите за къпане, където са планирани дати за пробонабиране. Наличието на Ешерихия коли и/или Ентерококи, е показателно за замърсяване на водата. Същите показатели се наблюдават във всички води за къпане в ЕС.

На сайта на Министерството на здравеопазването, в раздел "Регистри", също се публикуват актуални данни от мониторинга на водите за къпане, извършван от РЗИ".

Украинците, от своя страна, са написали, че са намерили холероподобни вибриони от "1 группы Хейберга", което е доста по-различно, защото означава биохимична характеристика "1 група по Heiberg". Те са намерили още един вид бактерия от рода на холерата, написан от тях като "парагемолитикус", което е Vibrio parahaemolyticus и изобщо не обхваща "НАГ 1 вибриони" теста, цитиран от нашето МЗ.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  22553

  5

  dolivo

  09.07 2023 в 17:24

  С тез цени и ниската хигиена, както и отвратителното обслужване, Българското черноморие отдавна мина на втори план след Гръцкото .

  И Турското щях да кажа, но пострадаха хора там и чакаме следващия сезон, когато ще са се оправили вече.

  605

  4

  avitohol

  07.07 2023 в 14:27

  Никаква каховка няма - оня ден така фунтеше в Созопол от тръбата дето върнала говната на туристите от пречиствателната станция, че не се траеше.

  11978

  3

  edin slep

  05.07 2023 в 11:40

  На тази жена работата и е да спасява туризма, но това прилича на данните, които столична община показваше години наред. Ти виждаш, че има тежък смог, не може да се диша, но те бодро оповестяват, че всичко е наред и пускат данни от парковете и то занижени.

  По миналата година на плаж в Царево видях плуващи по повърхността фекалии, но интересното е че имаше и хора в морето, някои влезли с деца и внуци. Плацикат се, а на 2-3 метра от тях плуват лайн@ ...

  Ама то и едни хотелиери, не направят септична яма, а всичко в морето ...

  145

  2

  Джендо Джедев

  05.07 2023 в 08:47

  Важното е парици да падат и сезонът да не се проваля. А че може да загинат хора - кой ти гледа! Все едно гледам "Челюсти".

  60

  1

  Far Rider

  05.07 2023 в 08:34

  Както винаги българските политици се държат така, че имат 2,5 милиона излишни жители, а за другите 2,5 милиона не им пука!
   
  X

  За и против Гей парада