Мигранти бутнаха унгарската ограда, хеликоптери и армия ги спряха

ОFFNews 16 септември 2015 в 19:39 57827 20

Снимка Reuters.

Бежанци в сблъсък с унгарската полиция.

Бежанци се опитаха със сила да влязат в Унгария през границата със Сърбия, като замеряха полицията с камъни и пръчки, съобщиха световните агенции.

Стотици мигранти успяха да срежат унгарската ограда от бодлива тел и да влязат в страната, но бяха изгонени от полицията, която използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу тях.

Няма данни за тежкопострадали мигранти, но според съветника по сигурността на премиера Виктор Орбан са били ранени 20 полицаи, ударени от камъни, пръчки и бутилки. Мигрантите дори запалиха гуми, за да отива дима към униформените.

"Има хора от сръбската страна на границата, които са въоръжени с метални тръби и тояги и замерят полицаите. Агресивна група неидентифицирани незаконни мигранти се опитва да проникне в Унгария", каза малко по-рано говорител на унгарското правителство.

Сърбия призова Унгария да не ползва подобни груби мерки срещу мигрантите, като от своя страна Будапеща поиска Белград да не пропуска въоръжение хора през своята граница в посока унгарската. Засега всичко е спокойно, но хилядите хора в неутралната територия нямат намерение да си тръгнат оттам.

"Полицията затвори пътя към границата за всички освен пресата. Ситуацията е изключително напрегната. Сълзотворният газ все още се усеща във въздуха. Жени плачат, мъже хвърлят камъни по оградата. Войници с маски на главите носят автомати и камери GoPro на каските си. Наоколо има и много хеликоптери, две деца бяха метнати отвъд оградата, поне 3 деца са поразени от газа", коментира журналистът Дан Нолън.

Според него унгарската армия е докарала и бойни от съветската епоха с картечници отгоре. По последни данни след сблъсъците са задържани 29 мигранти, сред които един "терорист".

Премиерът на Сърбия призова ЕС да се намеси и да накара Унгария да действа "по европейските стандарти", в противен случай "ние също ще намерим начин да защитим границата си и европейските ценности".

"Няма да позволим на никого да ни унижава. Призовавам ЕС да реагира, за да накара членките си да се държат спрямо порядките на европейските ценности", каза Александър Вучич.

Снимка: Twitter.

Снимка: EPA.
Мигранти замерят унгарската полиция с пръчки и камъни. Снимка: Reuters.

Към границата бяха изпратени унгарските специални части на националния Антитерористичен център, за да спрат евентуален опит на 5000 хиляди мигранти от Африка и Близкия изток, които са опънали лагер в неутралната територия  на КПП „Хоргош-Рьоске“

Те са се насочили към Германия, но първо трябва да минат през Унгария и Австрия. 

Снимка: AP.

Унгарските полицаи пръскат със сълзотворен гас при границата със Сърбия. Снимка: AP.

На 15 септември Будапеща въведе тежки ограничения за миграцията, като всеки нелегален мигрант е заплашен от 3 г. затвор. От началото на 2015 г. над 200 000 мигранти са преминали през страната на път за Германия и скандинавските страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12046

20

LYR

18.09 2016 в 12:50

Тези нелегални "мигранти" са престъпници и терористи. Затова никаква милост. Пуцанье му е майката със съветските картечници. Да отиват при своите братя по религия. Нямат място в Европа. Шапка му свалям на Орбан.

12005

19

Благой - Босаков

18.09 2016 в 12:11

Аз знам така!- Ако ми влизаш пез вратата си приятел , ако ми влизаш през оградата си ми враг или крадец и си получаваш заслуженото.....