В какво се превръщат мечтите... на един министър

Юлиан Христов Последна промяна на 20 май 2017 в 07:49 7761 8

В какво се превръщат мечтите... на един министър

Снимка OFFNews

Красимир Каракачанов разглежда изложба за историята на наборната служба в България.

Без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да има Съединението на България и победите при Сливница, нямаше да има възгласа „Одрин падна!“, нямаше да има кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница и въобще нямаше да има нищо. 

Така военният министър Красимир Каракачанов защити в петък идеята за връщането на наборната служба

Едва ли някой българин би подценил подвизите на българската армия, за която знаем, че няма пленено знаме. Упоритата реторика за връщане на дебата за военната повинност обаче се гради по грешен начин. Цитираните от министъра исторически подвизи на армията ни са се случили в друго време и при други обстоятелства. Нелепо е да се твърди, че отбранителните способности на една държава са необходими, така че тя да съхрани такъв потенциал, че да е равна на определени постижения от миналото. 

И то на фона на един криптовирус, който показа, че само за минути може да превърне в жертви една немалка част от населението на планетата без да гръмне и една пушка. 

Интересно в случая е какви усилия полага или смята да положи Министерството на отбраната за изграждане на киберотбранителни способности. Националната стратегия за киберсигурност, която беше приета от предходното правителство преди около година, ясно посочва, че се налага "адекватно и своевременно развитие" на способности за кибер отбрана, като тези способности са описани, "като неразделна част от способностите за защита на системата за управление на националната сигурност, свързани с отбраната и гарантирането на териториалната цялост на Република България... и приноса на Въоръжените сили към националната сигурност в мирно време при овладяване на кризи от невоенен характер".

Едно от основните пера, върху които властите в Южна Корея концентрират усилият си например, е именно кибер отбраната. Обтегнатите отношения със Северна Корея довели до там, че освен заплахата от ядрен конфликт, на дневен ред е поставена и заплахата от кибер атаки. Смята се, че Северна Корея има близо 6000 обучени хакери, отговорни за атаките на близо 140 хил. компютъра на южнокорейски компании. Това наложило министерството на отбраната на Южна Корея да субсидира специалност за обучение на кадри в кибер отбраната в националния университет в Сеул. От 2011 година досега всяка година държавата плаща обучението на 30 студенти, които след това автоматично се вливат в отбранителните сили на страната.

Учудващо е как във времето на високи технологии у нас, при липсата на мотивация за привличане към кадрова военна служба и по чисто популистки подбуди, се изгражда мнението за връщане на наборната служба и военно обучение в училищата, което да учи децата какво представлява оръжието и как се борави с него.

И това почива на тезата, че ако не проявиш любовта си към родината по този именно начин и не уважаваш уроците от историята, то ти не си патриот. 

Остава надеждата, че министърът е чел стратегията за кибер отбрана и може да измисли начин да мотивира младите патриоти чрез развитието на технологиите. Това обаче ще остане само препоръка, защото вероятно надеждите на един министър имат по-голяма тежест.

След като агресивно лансира идеята за връщане на казармата в ефира на две национални телевизии, министър Каракачанов, а и коалиционните партньори от ГЕРБ, сякаш изведнъж замълчаха. Преди дни министърът даде назад, като обясни, че темата за казармата още не достатъчно узряла в обществото, а още няколко дни по-късно стана ясно, че намеренията му са били попарени от финансовия министър Владислав Горанов. От стенограмата на правителственото заседание от сряда става ясно, че главният ковчежник е заявил, че промените в Министерството на отбраната не могат да се извършват със скоростта, с която се иска от политическото ръководство. 

Все пак министър Каракачанов не е загубил надежда и в петък обясни, че наборната служба ще бъде възстановена един ден. Дай Боже, мечтите на министъра да еволюират с доза реализъм и стратегия за бъдещето.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

8

Hissarion

23.05 2017 в 12:04

Кибер-мибер, ако нямаш танкове и самолети, нищо не можеш да направиш като дойдат турците.

12193

7

SC

20.05 2017 в 18:55

Армията калява българския дух.
Наборната служба калява фатмашкото его.

25215

2

Лопе де Вега

20.05 2017 в 08:36

Инфантилизъм в остра форма. Това е диагнозата на агент Иван. Байраци, барабани, вик "на нож" и ще победим враговете. Идиот!

Поздрав!