Каракачанов убеден, че наборната служба ще се върне (галерия)

Юлиан Христов Последна промяна на 19 май 2017 в 17:21 9405 7

Снимка OFFNews

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е убеден, че наборната военна служба ще бъде възстановена - рано или късно.

Каракачанов направи това изказване при откриването на изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“, която представя наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. 

Министърът на отбраната е категоричен, че изложбата в Националния военноисторически музей случайно съвпада с мандата му и позицията му за връщане на наборната служба. По думите му темата за наборната служба винаги е била актуална. "Без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия", заключи министърът. 

По думите му: 

Нямаше да има Съединението на България и победите при Сливница, нямаше да има възгласа „Одрин падна!“, нямаше да има кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница и въобще нямаше да има нищо. Този дебат е отворен. Аз се надявам, че тази изложба ще допринесе за формиране на общественото мнение. Убеден съм, че наборната служба ще се възроди един ден в България. Казвам един ден, не казвам от първи януари или от първи май".

Каракачанов смята, че ситуацията в света изисква повече отбранителни способности, а в Конституцията е записано, че защитата на отечството е дълг на всеки български гражданин. 

Той обясни, че наборната служба има дълга традиция - от създаването на Българската държава, до последния ден на съществуването на военната повинност. Според него влизането в казармата винаги "е било празник за българската младеж". "Знаехме, че отиваме да служим на страната си. Приемахме го като една даденост и дълг“, каза министърът.

Пред журналисти той поясни, че е водил разговор с финансовия министър за това колко ще струва на бюджета връщането на наборната служба, но въпросът не бил актуален "със сегашния бюджет". По думите му по-важно е да се говори за военното обучение в училищата и за доброволната военна служба. Каракачанов смята, че военното обучение трябва да включва познания за това какво е военен конфликт и как трябва да се реагира "при военна ситуация" и терористичен акт. 

С вход свободен изложбата може да бъде разгледана на 20 май, в Нощта на музеите, когато музеят ще работи безплатно за своите посетители от 18.00 до 24.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

7

SC

19.05 2017 в 23:12

Ще ми бъде интересно колко посетители ще има музеят, ако не броим Каракачанов и околията му.

38250

6

Denis Rizanov

19.05 2017 в 22:56

Ако умрам, ил загинам
немой да ме жалите!
Напийте се с руйно вино
скършите ги чашите!

Овде Београд...

59994

5

Red or Dead

19.05 2017 в 22:04

Нема такъв......ТОЛУП.......

13355

4

aviatora

19.05 2017 в 21:12

Ebahti shebeshkoto pravitelstvo!!!