Сводка на войната: Дрон не се сваля с ракета

Александър Леви и Катрин Гишар 25 юли 2023 в 21:23 6008 0

Москва

Снимка Getty Images

Москва, 24 юли

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Лукашенко в Санкт Петербург: изненадващо "дълго и натоварено" посещение. Беларуският президент замина в събота вечерта с намерението да прекара неделята в компанията на руския си колега. Но в крайна сметка той остана в Русия повече от 3 дни - на посещение, което дори най-близките му сътрудници смятат за особено дълго и натоварено. Лукашенко и Путин, облечени неформално, направиха редица съвместни изявления - но както често се случва, беларусинът беше този, който говореше най-много, сякаш се "явяваше по служба". Той изрази загриженост относно "агресивните планове" на Полша непосредствено до беларуските граници и "амбициите" на Варшава да си присвои части от Западна Украйна (може би знаейки, че това е любимата фалшива новина на кремълския лидер в момента...). И се престори, че се оплаква от "вагнеровците", които прие на територията си: те искали да си направят “екскурзия” до Варшава и Жешов, каза той, намеквайки, че наемниците са готови да изнесат войната на полска територия. Двамата също така посетиха катедрали, военни музеи и манастири, запалиха свещи, помолиха се и дори се разходиха пеша из Санкт Петербург, като се снимаха с деца и младоженци. Това не се случва всеки ден.

Не се сваля дрон с ракета. Официалният говорител на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат направи вчера това неочаквано признание. "За съжаление, в тази област руснаците са много по-напред от нас. Не е нужно да сваляте дрон с ракети или зенитни оръдия. Достатъчно е да го прихванеш и да го приземиш с помощта на радиоелектронни средства", каза той в интервю за украинската телевизия. Действително съществуват системи за заглушаване на дронове (или пушки за заглушаване) - и вероятно именно тези системи сега позволяват на руснаците да прихващат повечето от дроновете, които политат към на Москва, например. Докато украинците в повечето случаи са принудени да използват - или дори да "хабят" - скъпи противоракетни ракети, чиито отломки също могат да нанесат щети на гъсто населени места.

Котедж за милиард рубли край Москва. На пръв поглед това беше просто черна хроника: миналата събота един видимо неуравновесен мъж пристига от Красноярск, за да се барикадира в празна вила в Шервууд, луксозен комплекс край Москва. Къщата, оценена на над 10 милиона евро, била празна, но мъжът е тежко въоръжен и отказва да се предаде. В резултат на това той бива убит при доста бруталния щурм на специалните сили, както показват снимки, изтекли в Telegram. Най-любопитното е, че това луксозно имение принадлежи на бившия главен прокурор на Украйна Генадий Василев. Всяка от стаите ("руска", "гръцка", "френска"...) е наречена според стила на мебелите. Има навсякъде и ценни картини, килими, златни и сребърни съдове. Говори се, че там е живял и бившият президент Виктор Янукович, след като беше изгонен от Киев. Накратко, явно става дума за луксозен pied à terre за проруските украински чиновници в Москва.

От Радата до Малдивите е само една крачка - крачка, която Юри Аристов, депутат от президентската партия "Слуга на народа", изглежда е предприел през юли миналата година за мечтаната почивка на райския остров. Според базирания в Киев разследващ уебсайт Слiдство Инфо депутатът, който е и заместник-председател на Комисията по отбрана и разузнаване на Радата, украинския парламент, е прекарал няколко дни в луксозния хотел Waldorf Astoria на частния остров Ихтасфуши. Цените на вилите и апартаментите, повечето от които са с басейни и достъп до плажа, варират от 2500 до 8000 евро; има и резиденция, която струва 25 000 евро на вечер. Когато журналисти се свързаха с рецепцията на Waldorf, те потвърдиха присъствието на Аристов, като добавиха, че "те" (в множествено число) вече са си тръгнали. Депутатът и неговото пресаташе не пожелаха да отговарят на въпроси и все още не е известно при какви обстоятелства се е състояло това посещение, нито дали Юри Аристов е бил придружаван - и от кого. След подобни скандали през януари президентът Володимир Зеленски затегна условията за пътуване на официални лица в чужбина, като изиска те да бъдат предварително одобрени на Съвета за национална сигурност и отбрана. Според украинската преса Юри Аристов е и бивш съдружник на Зеленски, с когото са имали бизнес за продажба на риба и морски дарове в Украйна преди неговото избиране в Радата.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!