Сводка на войната, 14 август 2023: (Не)приятелски огън между руската армия и кадировците

Александър Леви и Катрин Гишар 14 август 2023 в 19:28 8671 3

Снимка Trip for the Soul

Тиктокерите на Кадиров влезли във въоръжен сблъсък с редовната руска армия, при което има 11 убити. Не се съобщава от чия страна.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Одеса отново под руски удари. Според украинските власти руската армия е нанесла три удара по Одеса през изминалата нощ : 15 безпилотни самолета "Шахед" и осем крилати ракети "Калибр" са били изстреляни по черноморския град, което напомни на жителите му, че руснаците не са приключили с войната си. Украинската противовъздушна отбрана успя да отрази всички тези атаки, но отломките предизвикаха пожари на няколко места. По-специално бяха повредени супермаркет, сграда и общежитие на учебно заведение. Трима души бяха ранени.

12 години затвор за руска "къртица" в СБУ. Генерал Валерий Шайтанов е бил от така наречените "едри риби". Случаят му датира от времето далеч преди широкомащабното руско нахлуване в Украйна. Бивш заместник-началник на отдела за специални операции на СБУ, "Алфа център", той е признат за виновен в сътрудничество с руснаците по време на войната в Донбас през 2014 г. Разследването разкри, че той е изпълнявал заповедите на руски полковник от ФСБ, за когото се твърди, че му е възложил няколко мисии, включително убийството на чеченски лидер, противник на Москва, който се е присъединил към украинската армия. Съдът в Киев го осъди на 12 години затвор и конфискация на имуществото му за "държавна измяна" и "подготовка на терористичен акт".

Франция е в деликатно положение в Нигер. От началото на кризата след пуча, който свали президента Базум на 26 юли, Париж поддържа ясна позиция : на сваления държавен глава на Нигер трябва да се позволи да се върне на поста си, за да може да се възстанови конституционният ред. Франция обаче изглежда е била изненадана от Съединените щати, които, въпреки че са неин съюзник, изглежда че искат да се сближат с хунтата. Номер 3 в американската дипломация, Виктория Нюланд, се срещна с превратаджиите още на 7 август. Хунтата, която денонсира всички военни споразумения, подписани между Нигер и Франция, също така иска от Париж да изтегли войските си, разположени на нигерийска територия, до началото на септември, което изглежда невъзможно, като се има предвид броят на войниците на място - 1500 - и количеството оборудване (превозни средства, безпилотни летателни апарати и др.), което трябва да бъде репатрирано. Задържан заедно със семейството си в резиденцията си в Ниамей, президентът Мохамед Базум беше обвинен снощи в "държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност на Нигер" от превратаджиите, които твърдят, че са събрали доказателства, за да го изправят пред съда.

Престрелка между руската армия и кадировци край Мариупол. Поне седем цивилни, сред които две млади момичета, са загинали в село Урзуф, близо до окупирания град Мариупол, след престрелка на 11 август между редовната руска армия и чеченски доброволци, принадлежащи към специалните части на републиката, управлявана с железен юмрук от Рамзан Кадиров. Последните очевидно са дошли в Урзуф, за да си "починат", преди да избухне ожесточен спор между тях - вероятно под въздействието на алкохол - и руските войници. Според видеозаписи, публикувани от независими медии, мъжете са си разменяли дълго време изстрели насред улицата, като са се обиждали словесно. Окупационните власти признават фактите, докато чеченските власти отричат всичко, наричайки го "груба фалшификация". Подобни инциденти не са се случвали от времето на чеченските войни, когато бяха нещо обичайно.

Руската ФСБ е на път да получи достъп до базата данни на таксиметровата служба "Яндекс". Това ще даде на руските служби за сигурност подробна информация за поръчките и движението на такситата не само на руска територия, но и в около двадесетте държави, в които работят услугите Yandex Go и Yango, включително Израел, Норвегия, Финландия, Беларус, Казахстан, Грузия и Армения. Данните се съхраняват в Москва, за ужас на чуждестранните потребители на услугата, разкрива онлайн изданието Медуза. Това разкритие идва няколко дни, след като съоснователят на Яндекс Аркади Волож, който живее в Израел, осъди войната в Украйна, и в момент, когато руските власти се опитват да "национализират" повечето от активите на така наречения "руски Гугъл" - технологичен гигант, който включва търсачката Яндекс, такситата Янго и множество услуги за онлайн продажби и доставки в Русия и чужбина.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

3

Козон

15.08 2023 в 04:35

Красота! Жабогадюкинг между козо*** и ***оедовци.

2550

2

alfakentavur

14.08 2023 в 21:11

А аз доста по-рано тъкмо щях да го инсталирам за първи и като разбрах, че е руски, изобщо не го инсталирах. Абсолютно никога не съм го ползвал.

2994

1

Гражданин

14.08 2023 в 20:23

Който е бил достатъчно тъп да ползва руски услуги да си сърба попарата. Касперски го изтрих още през 2014
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика