Сводка на войната 13.01.23: Генералите Герасимов и Суровикин са само бушони

Александър Леви и Катрин Гишар 13 януари 2023 в 20:21 7379 0

Корабът Пьотър Моргунов

Снимка Кремъл-пресслужба-архив

Корабът Пьотър Моргунов

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Междувременно в Ялта, Крим, животът продължава както обикновено, пише "Крим реалии" - рускоезичният уебсайт на Радио Свобода, посветен на окупирания полуостров. Палми, мек климат, оживени улици и кафенета край морето, въпреки спада на туристите в тази "перла на Черно море". Новогодишните илюминации все още са там, както и изложбата на открито, посветена на побратимяването между Ялта и Баден-Баден, макар че бъдещето на тази "вечна дружба" днес остава повече от несигурно. Реалността на войната също е налице, но тя не се вижда веднага. Някои от улиците в града са преименувани на млади мъже, паднали във войната; гробовете им изпълват гробищата в покрайнините на градовете и селата, а полицейските патрули се увеличават при настъпването на нощта. Буквата Z, символ на руското нахлуване в Украйна, присъства дори на афишите на музикални концерти.

"Като всеки руснак, патриот на родината си, аз подкрепям тази операция. И ще направя всичко по силите си, за да ускоря приближаването на победата", заяви Бут, който беше освободен и предаден на Русия в замяна на американската баскетболистка Бритни Грийнър на 8 декември. Предстои да разберем как този човек, който е осъден на 25 години затвор за трафик на оръжие в САЩ, планира да помогне на родината си. "Никога не съм бил търговец на оръжие", казва той, но е готов да се върне в "транспортния и авиационния сектор". След завръщането си в Русия, където е посрещнат като герой, Виктор Бут прави множество изявления в подкрепа на политиката на Кремъл. Той се присъединява и към Либерално-демократическата партия на Русия - националистическа и прокремълска партия, основана от покойния Владимир Жириновски, от която със сигурност ще бъде кандидат за депутат.

Генералите Герасимов и Суровикин са само бушони и са на постовете си за да поглъщат критиките за решенията на Владимир Путин, казва украинският военен експерт Роман Свитан. Коментирайки неотдавнашните промени начело на командването на руските сили в Украйна, бившият военен вижда в тях преди всичко "прозорец от възможности" за украинската армия. Според него назначаването на "паркетен генерал" като Виталий Герасимов само ще затрудни и без това мудната командна стълбица на руската армия, което със сигурност ще улесни задачата на украинците, ако решат да проведат "определени настъпателни действия". Но за да се случи това, те трябва да действат бързо, смята той.

"Закон против негодяите": руски депутати и чиновници се съревновават как по-твърдо да накажат онези, които са напуснали Русия след началото на войната, критикувайки инвазията в Украйна. В последното си предложение Вячеслав Володин, председател на Думата, долната камара на руския парламент, заявява, че тяхната собственост и активи в Русия трябва да бъдат конфискувани от държавата. "Тези негодяи днес си живеят спокойно в чужбина. Те дават имотите си под наем и продължават да получават пари за сметка на руските граждани. В същото време те си позволяват да клеветят Русия и да обиждат нашите войници и офицери. Те имат чувство за безнаказаност и вярват, че правосъдието няма да ги достигне", казва той. За тези, които са напуснали Русия без да заемат публична позиция срещу войната, депутатите обмислят увеличение на данъка, ако продължат да работят дистанционно за руски компании.

[Под лупа] Подозрително движение на руски кораби и подводници в Черно море

На 11 януари, пристанището в Новоросийск на руското черноморско крайбрежие внезапно се изпразва. Само няколко кораба остават на място. Според специализирания уебсайт Naval News най-големият десантен кораб в Черно море "Пьотр Моргунов" е напуснал пристанището придружен от трите подводници клас "Кило", намиращи се също в Новоросийск. "Пьотр Моргунов" беше използван наскоро за снабдяване на Севастопол след атаката, която повреди Керченския мост на 8 октомври. Но този път не изглежда да е обикновена снабдителна мисия, тъй като е придружен от три подводници клас "Кило" - най-мощния руски военноморски актив в Черно море.

Тези подводници се използват, наред с другото, за изстрелване на крилати ракети "море-земя" "Калибър" и до септември бяха на док в пристанището на Севастопол, откъдето обстрелваха Украйна, преди да бъдат изтеглени в Новоросийск след украинските атаки срещу Севастопол. За какво става дума? Упражнение? Или защитна мярка ? Пристанището в Новоросийск, което се считаше за защитено от украински атаки поради своята отдалеченост от линията на боевите действия, все пак беше ударено от дрон на 18 ноември. Но оттогава насам руските военноморски сили поставят бонови заграждения, за да защитят своите кораби.

Най-вероятното обяснение е, че се подготвя мащабна морска операция, а не просто ракетен удар. Комбинацията от кораби-амфибии и подводници подсказва на Naval News, че това може да е подготовка за десант, който да бъде насочен към Югозападна Украйна, за да се установи сухопътен мост към Приднестровието. Това беше и голямата амбиция - досега осуетявана от украинската съпротива - на руския генерален щаб от самото начало на войната. Ролята на подводниците в тази операция би била разузнавателна и защитна около корабите-амфибии и личния им състав. Учение, отвлекателна маневра или истински десант: щo се отнася до истинското естество на тази операция, със сигурност ще получим отговор през следващите дни.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!