Предизборното отчаяние на самозваните патриоти е достигнало такива размери, че привличат внимание с насилие

Въпросът с половете може да бъде считан за причина за нападението срещу Rainbow Hub в събота точно толкова, колкото Глайвицкият инцидент може да бъде считан за причина за Втората световна война - коментира Георги Ганев

OFFNews 01 ноември 2021 в 16:03 4727 2

Въпросът с половете може да бъде считан за причина за нападението срещу Rainbow Hub в събота точно толкова, колкото Глайвицкият инцидент може да бъде считан за причина за Втората световна война. Явно отчаянието, включително предизборно, на българските самозвани патриоти и ерзац националисти е достигнало такива размери, че им се налага да привличат внимание с крайности. Очевидно единственият познат за тях начин да привлекат внимание е физически конфликт и насилие. Ако не беше въпросът с половете, щяха да си намерят друг повод. В никакъв случай не става въпрос за ценности. Хора с ценности са способни да ги изкажат артикулирано с реч и аргументи, не се нахвърлят телесно върху други.

Това пише икономистът, бивш председател на комисията по бюджет и финанси в 46-ото Народно събрание и кандидат-депутат от "Демократична България" в столичния 23 МИР Георги Ганев два дни след погрома в клуба. 

Целият му коментар:

"Първо, въпросът с половете може да бъде считан за причина за тази атака точно толкова, колкото Глайвицкият инцидент може да бъде считан за причина за Втората световна война. Явно отчаянието, включително предизборно, на българските самозвани патриоти и ерзац националисти е достигнало такива размери, че им се налага да привличат внимание с крайности. Очевидно единственият познат за тях начин да привлекат внимание е физически конфликт и насилие. Ако не беше въпросът с половете, щяха да си намерят друг повод. В никакъв случай не става въпрос за ценности. Хора с ценности са способни да ги изкажат артикулирано с реч и аргументи, не се нахвърлят телесно върху други.

Второ, нападението ясно показва мирогледа на нападателите. Той е следният: „ние сме до толкова непълноценни, некомпетентни и комплексирани, че единственият начин да осмислим безпочвеното си и завистливо его е да властваме над другите с физическо насилие, като им забраняваме да имат различно от нашето мнение, камо ли да го изказват в реч“. За тях не е проблем да престъпят и най-фундаменталния, изковаван от хилядолетия човешка цивилизация, обществен закон – този за неприкосновеността на човешкото същество. И никой да не си мисли, че го правят спрямо „някакви си там, различни от мен“. Вие сте следващите.

Трето, нападателите не само демонстрират физическа агресия, те демонстрират незачитане на правото на другите да изказват себе си и мнението си в реч. Отново, никой да не си мисли, че става въпрос за мнението и речта на „някакви си там, различни от мен“. Вие сте следващите.

Четвърто, нападателите са не само насилници. Те нахълтват в чужда собственост и трошат чуждо имущество. Може би звучи дребнаво, но за мен икономиста е важно. За трети път, никой да не си мисли, че става въпрос за собствеността на „някакви си там, различни от мен“. Вашата е следващата.

Пето, вече две денонощия изминават, а арестувани и обвинени няма. Когато футболни фенове си разменят по някой плесник или юмрук, обикновено арестуваните са десетки в рамките на минути след инцидента. А ако някой от тях е размахвал хладно оръжие няма как да му се размине само с обвинение в „дребно хулиганство“. Но тук се разминава. Приказките за имунитети са за наивници, в България няма неприкосновени имунитети. И не става въпрос за неразследване и неповдигане на обвинения за престъпления срещу „някакви си там, различни от мен“. Неразследването и неповдигането на обвинения за престъпления срещу вас е следващото. За много българи вече се е случвало…

Шесто. Единственото възможно отношение към нападнатите в събота хора, български граждани, е на съчувствие и солидарност. И на изрично и шумно признаване, на висок глас, на техните права да имат мнение и да могат да го изкажат в реч. И никой да не се учудва, ако хората от общността на нападнатите продължават да твърдят, че в България правата им са потиснати и рутинно нарушавани, че това трябва да се промени и че промяната включва тяхно ясно публично говорене и изразяване. Прави са. Дваж по-прави след събота."

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

01.11 2021 в 18:39

Поредният ибрикчия на "различните" извратеняци се изока жално, дано му сипят малко помия в копанята, че измряха гладни тия "икономисти", "социални антрополози", "социолози" и пр. дребна сволоч, прехранваща се от ренегатщина и еничарска дупедавщина!

23293

1

Стефан

01.11 2021 в 16:09

А пък политическите идеите на вас - кошерно истинските "патриоти", очевидно са сведени до пропагандата на полови перверзии и духовни и интелектуални извращения.