"Не, Василев не иска да избяга от правосъдие. Той просто отказва да бъде съден от българската мафия"

OFFNews Последна промяна на 12 август 2017 в 14:33 7965 3

Съпругата на банкера Цветан Василев публикува отговор във връзка с изказване на главния прокурор Сотир Цацаров от петък
Бившата преподавателка в УНСС проф. Антоанета Василева е обвинена в пране на пари и срещу нея има издадена европейска заповед за арест

Съпругата на банкера Цветан Василев публикува отговор във връзка с изказване на главния прокурор Сотир Цацаров от петък. Бившата преподавателка в УНСС проф. Антоанета Василева е обвинена в пране на пари и срещу нея има издадена европейска заповед за арест.

Коментарът ѝ по повод изказването на Цацаров е публикуван на сайта на банкера. В него се посочва, че КТБ е унищожена от институциите "и най-вече с помощта на прокуратурата" и се припомнят думи на Цацаров от 2014 г., когато той заявява, че по случая "КТБ" трябва да се отиде "отвъд закона". 

Фабрикуват се обвинения на база на лъжливи свидетелски показания и фалшиви документи. Трудно можем да говорим за правова държава, пише в позицията си проф. Василева.

Тя прави няколко "разяснения" на прокуратурата, едно от които е, че тя не може да се меси в частно правни отношения, каквито са тези между Цветан Василев и адвокатите му по повод коментара на прокуратурата какъв адрес трябва да посочи банкера в договора с адвокатите си.

Съпругата му заявява още, че прокуратурата не е "нарушителят според правилата на Василев“, а според установени международни норми.  

Ето и пълния текст:

Българските прокурори може би трябва да прочетат книгата на Бил Браудър „Заповед за арест“
12.08.2017

Вчера Главният прокурор на Република България заяви: „Цветан Василев… не е и никога няма да бъде Сергей Магнитски".

Прав е. Магнитски е бил адвокат на Бил Браудър, който е загинал мъчително в резултат на изтезанията в ареста. В този смисъл, логично се налага сравнението между Василев и Браудър, чийто инвестиционен фонд е изкуствено фалиран в Русия и той изгубва активите си заради корупционните практики там. С помощта на държавната машина са изфабрикувани фалшиви обвинения с цел да го унищожат. Магнитски е жертвата, която не е предала Браудър въпреки униженията и физическите мъчения, на които е подложен. Съдбата му е вдъхновила защитниците на човешките права по цял свят.

КТБ беше унищожена от българските държавни институции, и най-вече с помощта прокуратурата, а нейните активи се разграбват от българската мафия. Всички си спомняме лятото на 2014 година, когато Главният прокурор каза, че в случая на КТБ, трябва да се отиде „отвъд закона“. Не само, че България отиде отвъд закона, но непрекъснато приема нови закони ад хок и ги прилага ретроактивно. Фабрикуват се обвинения на база на лъжливи свидетелски показания и фалшиви документи. Трудно можем да говорим за правова държава.

Трябва да се направят някои разяснения за българската прокуратура, която се радва на 6% обществено доверие.

1. Законът „Магнитски“ не е изграден на база на правилата на Василев. Базиран е на международни правни норми като защитата на човешките права. С други думи, Главният прокурор не е „нарушителят според правилата на Василев“, а според установени международни норми. Така поне смятат американски юристи и експерти по човешките права.

2. Прокуратурата коментира какъв адрес Василев да сложи в договора с адвокатите си? Странно е, че прокуратурата казва на частни страни какво да пишат в договора си. Дали прокуратурата е чувала за принципа на свобода при договарянето?

3. Според прокуратурата, Василев разчита на закона „Магнитски“, за да избяга от правосъдие. Не, Василев не иска да избяга от правосъдие. Той просто отказва да бъде съден от българската мафия.

4. Прокуратурата твърди, че сръбските съдилища нарочно бавели процедурата по екстрадиция. Да не би да претендирате за юрисдикция върху сръбските съдилища? Освен това е странно неуважението към сръбските закони. Нали разбирате, че няма как българската мафия да контролира всичко.

5. Според българската прокуратура, Василев използва закона „Магнитски“ „единствено и само за вдигане на шум“. Целта на закона „Магнитски“ е да санкционира корумпирани държавни чиновници, които не зачитат човешките права. Това не е средство за пропаганда!

В заключение, искам да припомня думите на Президента на Венецианската комисия, която консултира Съвета на Европа по въпроси на конституционното право, които той изрече относно модела на българската прокуратура през 2016 година: „Съветският модел на българската прокуратура трябва категорично да се разруши. Той е източник на корупция и изнудване и създава възможности да се използва за политически цели“.

Проф. д-р Антоанета Василева,

с предявена „Заповед за арест“ от българската прокуратура

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8094

3

дони

15.08 2017 в 11:54

Магнитски, ама друг път... Четирите милиарда отидоха в джоба на "великият банкер" и в джобовете на партийни лидери, журналисти, актьори, музиканти, изобщо на всеки, който допринасяше за неговото безсмъртие. И премиерския пост...