Аз съм българче, срам ме е от мене…

Борислав Киприн Последна промяна на 28 април 2014 в 20:44 81994 101

Текстът е взет от блога на автора

Борислав Киприн

Добро утро, българи! Спахте ли добре? Как мина уикендът ви? Чухте ли за Розово, селския протест и изгонените сирийци? Чухте ли за Волен Сидеров, който откри предизборната кампания на АТАКА за европейските избори в… Москва? А останалите партии си бяха в София – кой в НДК-то, кой в Армеец с голям евро-гост, кой с мимове пред Народния. Все желаещи моя вот и все обещаващи разни неща.

Предполагам, че сте чули. Даже мисля, че сте видели и репортажите по телевизията, статиите по вестниците и постовете по блоговете. Освен, разбира се, ако не е имало яко данги-дунги на маса. Тогава е разбираемо, че не сте чули или прочели. Нали?

Преди много години, в едно средностатистическо българско село (около 200-300 къщи), един имот бе продаден на семейство роми. До този момент, в това село никога не бе имало жители от този етнос. И както може би само се досещате, това предизвика бурни дискусии под формата на мрън-дрън в продължение на няколко месеца. До изстъпления не се стигна и слава Богу! Нямаше мъж с едър златен ланец, призоваващ към мирен протест. Нямаше и развети национални флагове, нито пък такива окачени върху дувара на ромския имот. Нямаше и патриотични напеви „България за българите! България! Бъл-га-ри-я!”. Животът продължи с вътрешно негодувание по седенките и пред Хоремага. Не след дълго Ковачите (така нарекоха семейството новопришли роми), се превърнаха в най-сериозната работна ръка на селото. Всеки ден някой за нещо ги викаше да помогнат. И те помагаха, я за храна, я за дреха, я за някой лев. Няма как. Населението на селото застаряваше с всяка изминала година. Младите бягаха по градовете. А който остана, се пропи и с времето престана да бъде работоспособен. Ковачите останаха и продължиха, работейки ден за ден, година за година.

Не знам защо така стана в Телиш. Не знам и защо се получи такава реакция срещу 17 сирийци, включително шест деца, в село Розово. Знам, че ние българите имаме сериозен проблем. Един път стомна за вода, два пъти стомна за вода и… митът за българското гостоприемство е развенчан. Това гостоприемство ми го набиваха в училище и преди, и след 10-и ноември. Това изречение и много други каращи ме да се чувствам горд, че съм българин, дълго бяха загнездени в съзнанието ми. И с всяка изминала година, едно по-едно биваха разпердушинвани на пух и прах. С всяко едно пътешествие „навън” аз разбирах, че часовете по история, география и литература (донякъде) са били изпълнени с опорни точки и откровена пропаганда. Кому е/било нужно?

Не, не ми отговаряйте! Всеки носи глава на раменете си. Всеки има огледало пред себе си докато се бръсне или слага очна линия. Снощи докато си оформях брадата и се чудех дали да си обръсна главата, не можех да се гледам в очите. Беше ме срам. Беше ме срам, че 17 човека, бягащи от война и несгоди, загубиха надеждата, че най-накрая имат шанс да започнат да лекуват раните си. Беше ме срам, че шест деца продължават да търсят своя дом, училище и нормално детство. Беше ме срам, че бежанците стоят зад решетки, все едно изпълняват наказание под строг тъмничен затвор. Беше ме срам, че за нас „българите” ромите, турскоговорящите, арменците, копанците, протестантите, католиците, хомосексуалните и други такива не са „Българи”. И ще продължава да ме е срам дълго време, така като гледам.

Днес очаквах да намеря нещо някъде по информационните сайтове за някой политик осъждащ ксенофобията и насаждането на омраза. Вероятно съм пропуснал тези статии. Нищо не ми попадна на пръв прочит. Може би защото е време за избори и не е добре да се ядосва гласоподавателя…

Факт е обаче, че 17 човека продължават да търсят своя постоянен дом. Факт е, че стотици стоят по центровете за бежанци зад решетки. Факт е също, че всекидневно виждам снимки на „патриотични” плакати и графити из България пропити от речта на омразата. И никой по горните етажи, не прави нищо.

Да, сънароднико мой, аз съм българче! Обичам нашите планини зелени. И тук слагам точка. Срам ме е.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2015 в 15:51

Педалските шалчета са новата мода. Слагаш си го на врата, гледаш "замислено" и вече имаш уникална снимка, в която се вижда колко "приятен" за окото е съответният "творец".

02.05 2014 в 02:54

Сръбските "патриоти" избиваха деца.Хърватските "патриоти" избиваха деца.Босненските "патриоти" избиваха деца...Българино,мисли с главата,а не с телевизора!

02.05 2014 в 01:33

Представете си само в САЩ пристига семейство българи със зелена карта. Търси квартира, подслон, работа. Представете си сега група неофашисти (има ги и в САЩ не само в България) се събират пред дома им и с лопати и гневни крясъци че ще им таковат м**та ако не се разкарат и не си оберат крушите от там. Представете си че полицията нехае а политици от Чаеното Парти започват да нагнетяват обстановката и да искат от едни медии да се извинят на неофашистите.

Това е четиво за такива като Ганьо проф. Балкански и Сhit in the Fan и подобните им псевдо-патриоти

Поздрави на всички патриоти от омразният им Пиндустан :)

01.05 2014 в 20:13

Прочетох написаното от г-н Борислав Киприн. Наистина трябва да го е срам от себе си...И мен ми стана неудобно от глупостите, които е написал...Но, той е пълнолетен и сам трябва да реши какво да прави и как да си живее живота, а не да ни досажда със собствената си непълноценност и комплекси!

01.05 2014 в 01:12

Интересно разсъждаваш, но не си прав за много неща !

1. Българското гостоприемство е много често доказвано - примерно с бежанците от Армения и т.н.

2. Щом си толкова загрижен за "бежанците", отиди, намери ги и им помогни ( аз съм помагал така, на разни хора, включително и съм раздавал храна на бедните ).

Щом нещо не ти харесва промени го сам - недей да обвиняваш другите, докато си седиш на топло зад компютъра :)

3. Българите имаме много причини да не сме гостоприемни към бежанците:

3.1. Защо България трябва да ги приеме, а Европа не иска ( ако бяха читави хора ) ?

3.2. Още 10 000 гърла за хранене ще се отразят зле на българската икономика - какво предпочиташ "10 000 гладни сирийци или 10 000 гладни българи" - аз предпочитам първото ( да не говорим, че доста от "сирийците" ги хранят добре, че и работа им търсят ) :(

3.3. Българите имат много лоши спомени, с разни първобитни общества - "цигани", "турци" и т.н. и в случая няма нужда едно хубаво българско село да се съсипва. Защо не се намери някое друго "турско" село или някой политик да ги приюти тия, а баш в българското село трябваше да ги заведат.

БРАВО НА БЪЛГАРИТЕ ОТ СЕЛОТО, КОИТО СА ПОСТЪПИЛИ "ПО БЪЛГАРСКИ", ЗА СРАМ НА МНОГО НАШИ СЪНАРОДНИЦИ, КОИТО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА СЕ НАРЕКАТ "БЪЛГАРИ" ! :)

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО ! :) С НАМИ БОГ ! :)

01.05 2014 в 00:18

Даааа,леля ни е раждала стринка ни е гледала от маматарено семе сме българите)))
Абе имаме държава 1300 г Дунавса и до това още няколко държави сме създавали ,историята са преписвали фалшифицирали и все едно ни има като народ,във всяко село и град в чужбина българи живеят ,аз живея в шеста страна Русия ,кажете гордо от кой народ сте и хората ще ви уважават

01.05 2014 в 00:05

В Европа се отказват от коледните елхи, а причината е недоволството на местните мюсюлмани. Първо показаха чудеса от толерантност Белгия и Дания. Очакват се „Коледни вълнения“ Администрацията на един от градовете близо до Копенхаген, забрани монтирането на централния площад на символа на Коледа и Нова година -елхата. Забраната се отнася не само за общинските елхи, но и за частния сектор. Работата е в това, че повечето градски чиновници са мюсюлмани. Поради това за християнски празник е било решено да се спестят пари, а в същото време, свещеният мюсюлмански Курбан Байрям е отпразнуван в разкош и от бюджета. По същия път вървят и в Белгия. На централния площад на Брюксел, вместо да се инсталира по традиция гигантска коледна елха , ще се постави конструкция с огромни екрани. Не на последно място това се прави за да не се дразнят последователите на исляма, които в столицата са около една четвърт от общия брой на гражданите.

30.04 2014 в 23:57

пепино,
ти прочете ли глупостта , която си написал? Как сравняваш българи от еврейски произход, с български имена, доказали се през годините и вековете като интелектуалци, художници, учители, творили и се трудили за държавата векове, слели се напълно с бита на обществото ни, с престъпници- нелегални имигранти ислямисти? Евреите благодариха и благодаря на България за направеното, а ислямистите изхвърляха на двора дарените дрехи и играчки? И отново повтарям, за да схванеш- евреите не са били престъпници имигранти, а Б-Ъ-Л-Г-А-Р-И.

30.04 2014 в 21:30

Прабългари
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Прабългарите, известни още като протобългари, първобългари, древни българи и хуно-българи, са група номадски племена, произхождащи от Централна Азия, проникнали през IV век в Европа.[1">[2">[3"> Те са наричани от ранносредновековните византийски, латински и арменски летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Първоначално по-многобройни, впоследствие те се разделят на отделни групи и усядат на различни места в Европа, като едни от тях приемат Християнството, а други Исляма. По-късно, някои от тях са избити, а други са претопени от местното население или от новозаселващи се племена и народи, като езикът и културата им изчезват напълно. Последните прабългари са асимилирани през XIII век, след разгрома на Волжска България от Златната орда.

30.04 2014 в 21:01

До Фенов

От блога на автора си личи , че НЕ живее в България. Т.е. той е от тези на които не им стиска да влязат в мелето , а само викат от другия край на къра.