Земетресение с магнитуд 4.5 разтърси Пловдив (обновена)

Александра Маркарян 01 май 2020 в 14:05 11777 0

Земетресение разлюля района на Пловдив преди минути.

Според първоначалните данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ) магнитудът му е 4.4 по Рихтер, 40 мин. по-късно той бе променен на 4.5. Данните на БАН първоначално сочеха магнитуд 4.1 и 2.7 км дълбочина, впоследствие магнитудът също бе променен на 4.5.

Земният трус е регистриран в 14 часа, 1 минута и 39 секунди.

Дълбочината му е 10 километра според ЕССЦ (първоначално ЕССЦ съобщаваше за 2 км).

Епицентърът е в индустриалната зона на село Стряма, близо до град Раковски, на 13 километра североизточно от Пловдив и на 135 километра източно от София, където също бе усетен.

Комшии, как сте?“ е първият въпрос към България, зададен чрез системата на ЕССЦ от човек в Турция секунди след земетресението. След него започват да валят и отговори на почувствали го хора. Пишат повече от 300 души.

Някои са изпитали главоболие, друг - че главата му "изтръпнала", трети – „столът ми се разлюля и реших, че котката си играе; след това видях цветята да се тресат“, четвърти - че е имало повече от един трус, пети - че на 45 км западно от епицентъра са чули "силен гръм за няколко секунди".

Къде бе усетено земетресението?

Земетресението е усетено много силно по високите етажи в Пловдив. Хора на 14-ия етаж в блок разказват, че буквално не са можели да се придвижат от стаята до вратата, за да застанат на безопасното място под рамката – толкова силно се е люлеела сградата.

"В Пловдив се усети доста сериозно. Доста силен тътен и вертикално раздрусване" - пише друг от Града под тепетата в същия момент.

"Цветята се клатеха и падаха буркани и разни неща по съседни тераси", пише пловдивчанин, живеещ на четвъртия етаж.

Друг казва, че е паднал окаченият таван в офиса му.

В града са го усетили и хора на улицата, разлюлели са се и автомобили.

В България трусът е почувстван още в Асеновград, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Русе, Монтана, Радомир, Свищов, Пазарджик.

Извън страната ни са го усетили в Румъния и Гърция. Намиращ се на седмия етаж в страда в Южна Румъния човек свидетелства, че е усетил сериозно разлюляване. В Гърция е усетено леко - човек на около 120 км южно от епицентъра пише, че масата му се е люлеела в продължение на около 10 секунди, но леко.

Към този час не се съобщава за пострадали, нито за разрушения. В Пловдив уплашени хора са излезли от домовете си, съобщава БНР. Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че от Пловдив има четири сигнала, единият от които е за паднали керемиди от покрив на изоставена къща, останалите също не са за сериозни последствия от земетресението.

Няма материални щети и пострадали в индустриална зона Раковски, съобщи инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона, част от която е и зона Раковски. Инж. Панчев и неговият екип са се чули с част от мениджърите на 20-те завода в зоната, в които работят около 4 000 души. Според тях на този етап не са констатирани разрушения, адското бучене и силният трус са предизвикали само голяма уплаха.Тъй като днес е почивен ден, реално е нямало и много хора на работните места.

Вторични трусове

Над 30 са вторичните трусове към 19 ч. днес, съобщават от БАН. Най-силното от тях е било с магнитуд 2.4 и едва ли са били усетени от хората. В системата на Геофизичния институт са регистрирани три - две с магнитуд 2.4 и едно 2.3. Те са станали в 14:13 (2.4), 14:39 (2.4) и в 14:48 (2.3) часа.

От БАН очакват вторичните трусове да продължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови