Възрастен мъж почина на опашка за олио в Бургас

Отрано тази сутрин пред хипермаркети в страната се извиват опашки от чакащи да се запасят

OFFNews 12 март 2022 в 08:50 11095 12

Снимка Кюстендил инфо

Опашка за олио в Кюстендил

77-годишен мъж е починал, докато чака на опашка за олио в Бургас. Това се е случило в един от големите хипермаркети в комплекс „Славейков”, съобщи Нова телевизия.

Промоцията, за която се е редил, е била за 2,99 лв. за бутилка олио. Бил е заедно с негов приятел.

Опашката е била дълга около 500-600 метра. След дълго чакане мъжът е починал до палети с олио. На място е дошъл екип на Спешна помощ, който е констатирал смъртта.

Местните жители са възмутени, че се чака с часове, за да се доберат до олиото в магазина. Подобна е ситуацията пред всички големи хипермаркети на същата верига в Бургас.

"Мъжът почина в магазина. Блъскаха го и му стана лошо. Беше лудница. Хората казаха, че е паднал, посинял е и е починал. Опашката беше огромна”, разказва една от жените, която е пазарувала в магазина.

Съдебно-медицинска експертиза ще установи каква е точната причина за смъртта на мъжа.

Опашки има и пред хипермаркети в други градове от страната. Във Фейсбук се появиха снимки на чакащи в Кюстендил и Видин отрано тази сутрин.

Снимка: Фейсбук, опашка за олио във Видин

Някои от столичните магазини вече въвеждат лимити за покупката на олио заради масовото презапасяване, което наду цените на мазната течност до 5,50-6,50 лева за литър.

Снимка: Фейсбук, кв. "Надежда", София

Само през последната седмица олиото е поскъпнало с 1,50-2 лева за литър, а в отделни случаи и повече.

"Има огромни количества олио в България. Имаме слънчогледово семе за производството на олио за четири и половина години години напред", заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг по-рано тази седмица.

Според нея в резултат на събитията в Украйна през последните дни се е създала паника и хората са тръгнали да се презапасяват с олио. Тя призова да не се прави това, защото повишеното търсене води до по-висока цена. Нинова беше категорична, че олиото няма да свърши у нас.

Лидерът на БСП обаче твърди и че спекулата деформира пазара и че държавата трябва да предприеме мерки. Нинова твърди, че производствената цена на олиото е около 2 лева по данни на производители.

Икономическият министър посочи, че всичко това отива в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като имат конкретни данни от оторизиран орган в лицето на Комисията за защита на потребителя.

Нарастващата цена на олиото и коментира Васил Симов, изпълнителен директор на Стоковата борса:

"Има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото на войната. Всички продавачи на зърно, които бяха активни допреди седмица-две, сега изчакват началните цени, на които ще започне изкупуване от държавата за запас. В момента на Стоковата борса няма сделки. На международните пазари повишаването на цената се задържа, цените са по-високи в сравнение със същия период на миналата година, като ръстът е около 20-30%", каза той пред БНР вчера.

Симов уточни, че цената у нас няма да е по-различна от тази по световните борси.

"При слънчогледа е по-фатална ситуацията, тъй като Украйна е най-големият производител в света. Това реагира върху цената на олиото. След началото на войната на най-големия борсов пазар за слънчогледово олио - борсата в Ротердам, от 1400 долара на тон цената се покачи до 1700 долара на тон", посочи той и прогнозира, че цените на едро ще се върнат до 3,50 - 4,00 лева за литър.

Симов беше категоричен, че при добра реколта няма да има поскъпване на пшеницата и слънчогледа, "рязко поскъпване на хляба и олиото не се очаква".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

10

pisnamiotmutri

12.03 2022 в 16:20

Mладежкото герб отново с координирана реклама във фейсбук по темата. Играят си със страховете на простолюдието. Десетилетия Русия инвестираше върху затъпяването на населението. Днес виждаме резултатите. Бедни, назлобени и прости - идеални за медийни манипулации и контрол. Българи в ЕС гласуващи за партии със зависими от Путин лидери.

210

9

Merc

12.03 2022 в 15:11

Това е суверенът... "Олю или смърт". :)

-8580

7

Пипалата на мафията са все още навсякъде. Не може 12 години кражби да се изчистят за 6 месеца.

2005

6

сиви65

12.03 2022 в 13:42

230 млрд баксов, или както там се казваш, ГЕРБ вече ги изчегъртахте, време е да се оправяте сами. Като не можете да се справите – пътя, двора, къщата и до тук. Корнела да не повтаря постоянно едно и също, дето всички го знаем. И да не обвинява народа за собствената си некадърност. На Боко му спретнахте Мадана през 2013-та за 0,15 ст. клвт/ч. на тока. Сега си мълчите при 0,70 ст. И да умре човек пред болница /2020г./, или пред палет с олио /вчера/, не е ли едно и също? Смотаняци.

75

5

230 млрд баксов

12.03 2022 в 11:34

Как икономическите кръгове на ГЕРБ и ДПС правят много пари и истерия на наш гръб !

Стъпка 1: Скриваш олиото при цена 2:50 лв. и създаваш търсене, истерия и паника!
Стъпка 2: Когато се повиши драстично търсенето, се повишава и цената! (пазарен механизъм)
Стъпка 3: “Услужливи” магазини пускат олио на цени над 5лв.- медийната машина на опозицията и депутати на ГЕРБ раздухват истерията!
Стъпка 4: Пускаш олио на “промоция” 2.99 лв. - опашки, напрежение и пострадали!
Стъпка 5: Опозицията се скъсва да обикаля телевизиите и да обяснява как за нищо не ставаш.


Схемата работи за всеки продукт.
Нека не си правим илюзии, че след 12 години управление на Буци и сараите и земеделие, и производство на храни, и икономика не е зависима от тях.
И не, няма как да се изчегъртат за 3 месеца, като са се окопавали 12 години при неработеща прокуратура!
И да, КЗК не е независим регулатор!
Не се подавайте на истерия и не влизайте в схемите на ГЕРБ и ДПС, подкрепяни от Възраждане!

Настимир Ананиев / Фейсбук

643

3

mnbvcxz

12.03 2022 в 09:44

Върви стадото зомбирано, към светли евроатлантически бъднини върви ;)