Васил Симов: Цената на олиото на едро ще се върне на 3,50-4 лв. за литър

OFFNews 11 март 2022 в 14:47 2797 0

Снимка Pexels

"Има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото на войната. Всички продавачи на зърно, които бяха активни допреди седмица-две, сега изчакват началните цени, на които ще започне изкупуване от държавата за запас. В момента на Стоковата борса няма сделки. На международните пазари повишаването на цената се задържа, цените са по-високи в сравнение със същия период на миналата година, като ръстът е около 20-30%". Това каза пред БНР Васил Симов, изпълнителен директор на Стоковата борса.

Той уточни, че цената у нас няма да е по-различна от тази по световните борси.

"Виждаме, че Русия изнася за 440 долара на тон, пазарите в САЩ са при цена 480-500 долара за тон, подобна е цената в Германия. България има нужда да продаде зърното от миналата реколта. У нас има значително количество хлебна пшеница, фуражна царевица, фуражна пшеница, които би следвало да се реализират до новия сезон. Износът не е спрян, очаква се интервенцията на държавата, за да може производители и търговци да получат добро възнаграждение за труда си", посочи Симов.

Според него новата реколта се очаква с интерес от анализаторите, които търгуват по борсите, от производителите и от търговците. Симон обаче е категоричен, че прогнози е трудно да се направят.

"При слънчогледа е по-фатална ситуацията, тъй като Украйна е най-големият производител в света. Това реагира върху цената на олиото. След началото на войната на най-големия борсов пазар за слънчогледово олио - борсата в Ротердам, от 1400 долара на тон цената се покачи до 1700 долара на тон", посочи той.

Шефът на Стоковата борса подчерта, че българското олио е гарантирано - има добра реколта, производителите работят стабилно, но търговците се опитват да пробват по-висока продажна цена.

"Има олио и високите цени няма да останат за дълго. Цените на едро ще се върнат до 3,50 - 4,00 лева за литър", смята той.

Симов беше категоричен, че при добра реколта няма да има поскъпване на пшеницата и слънчогледа, "рязко поскъпване на хляба и олиото не се очаква".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови