Непотвърдено: 15 са жертвите на взрива в Горни Лом (обновена в 00.40 ч.)

OFFNews 01 октомври 2014 в 21:36 8254 2

По непотвърдена информация 15 души са загинали при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом.

От правителствената пресслужба обясниха пред OFFNews, че за момента няма официална информация за жертви на взрива. 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че очаква да има жертви на инцидента, но за момента не може да се коментира с точност дали има жертви и колко са те, тъй като МВР може да влезе в отцепения район около завода 24 часа след последния взрив. 

Последният вторичен взрив до момента е бил в 21.40 часа. За момента няма повече вторични взривове, но не е изключено да има още такива, коментира той. 

"Имаме достатъчно информация – колко хора са били на смяна, но до момента не можем да дадем официална информация за жертви, тъй като това трябва да се установи по съответния ред. Не искам да се ангажирам с точна цифра. Нека не бързаме. Борим се за всеки човешки живот“, посочи Лазаров пред "24 часа".

"В интерес на близките съм разпоредил да се водят дневници кой от служителите на кой участък работи, за да се установи последователно дали има пострадали и близките им да бъдат информирани“, подчерта Лазаров.

По думите му целият цех се е сринал, но на този етап не могат да се посочат причините за взрива. 

„Дори експертите, с които разговарях, не могат да ми дадат категорична позиция за причината , довела до този взрив. В крайна сметка цехът го няма и на място експертизите ще установят какво е причинило тази трагедия. Едва ли е станало при утилизация на мина“, допълни Лазаров. 

Първите екипи на полицията и пожарната са пристигнали в 17.20 часа. Те са видели отломки от разрушените два цеха на 500-600 метра. Разрушенията са изключително тежки. Първият оглед показва, че няма признаци на живот в непосредствена близост до невзривилия се цех, обясни пред Нова телевизия началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" генерал Николай Николов.

Заради втрорични взривове ръководителят на операцията е принуден да изведе спасителите. Четири камери наблюдават в момента. Надяваме са да намерим признаци на живот. Трима души доброволци са готови, ако се намери такъв признак, да влязат вътре въпреки рисковете, заяви Николов.

Вътрешният министър Йордан Бакалов допълни, че днес някои от мобилните оператори са правили профилактика и има вероятност заради това да не може да се установи връзка с работниците. Освен това в цеховете обикновено няма обхват. 

Бакалов каза, че към мястото на инцидента пътуват психолози, които ще работят с близките на работниците. 

Взривът в завод "Миджур" в Горни Лом е станал малко след 17 часа днес. Три жени, които са се намирали на входа на фабриката, са били ранени при взрива. Те са откарани в болници без опасност за живота. 

Едната жена има счупена ръка, а другата има разкъсна рана на ръката. 

В този момент в завода е имало 15 души, съобщи една от ранените жени.

Според разкази на очевидци в момента в завода зее огромен катер. Те разказаха пред bTV, че в двора му е имало 7 ТИР-а с мини за обезвреждане. Фабриката е работила, била е пълна със служители, посочват те, като допълват, че в сградата е имало поне 17 души, сред които и собствениците на завода.

Районът е отцепен в радиус от около 4 км. Екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ се намират близо до фабриката. 

Повечето работници в завода са от Монтана. От кметството в Горни Лом обясниха, че те са общо около 30. 

Пред завода се събират близки на служителите, за да търсят информация. 

От МВР обявиха, че на този етап всичките им усилия са насочени към събиране на достоверна информация за броя на работниците, които са били на територията на взривилия се цех за боеприпаси в момента на взрива.

В Горни Лом вече се намират вътрешният министър Йордан Бакалов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Николай Николов.

Проведено е заседание на оперативния щаб във връзка с инцидента, съобщиха от МВР.

Премиерът Георги Близнашки, който имаше официална покана за мача Лудогорец - Реал (Мадрид), е отменил посещението си и следи обстановката. 

От пресслужбата на президента Росен Плевнелиев обявиха, че президентът следи внимателно ситуацията след взрива, като поддържа постоянен контакт с министрите на вътрешните работи и на отбраната и с местната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови