МВР към студентите: Идете на празника си с градския транспорт или такси

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2017 в 12:44 2211 0

МВР към студентите: Идете на празника си с градския транспорт или такси

МВР публикува традиционните си препоръки към студентите по повод предстоящия им празник. 

За осигуряване на реда по време на празника ще бъдат ангажирани екипи на Охранителна полиция и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В тази връзка ще има засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има струпвания на празнуващи студенти. 

Една от препоръките, които от Пътна полиция дават на студентите, е да отидат на празника с такси, с градския транспорт или да си намерят шофьор:

Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара и да те върне от купона.

До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

Ако празникът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

От полицията напомнят и за това, че автомобилите трябва да се движат със зимни гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни, припомнят от катаджиите.

Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.

Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник.

Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй и че липсата на обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.

В препоръките МВР припомня на студентите, че не трябва да шофират пияни или дрогирани и че не трябва да се изкушават, когато празникът започне още в автомобила: 

Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици, някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.

МВР припомня, че шумът в колата от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение на шофьора пречат на концентрацията. Затова шофиращите студенти е добре да предупредят приятелите си в колата да не вдигат шум. 

От полицията отправят предупреждение и за това студентите да не участват в гонки:

Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.

В същото време, ако си имат шофьор, студентите трябва да го предупредят да не кара рисково, като превишава скоростта, изпреварва неправилно или създава предпоставки за катастрофа. "..направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот", се посочва в съветите.

След като купонът свърши, е добре да празнуващите да отпочинат, преди да отпътуват обратно. 

Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови