Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Двама цивилни провалили акцията в Лясковец преди старта й

Юлиан Христов 19 март 2014 в 15:31 13684 34

Изслушване на Светослав Лазаров в НС
Изслушването на главния секретар на МВР в НС

Двама цивилни полицаи са провалили операцията в Лясковец ден преди провеждането й, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по време на изслушване за инцидента във вътрешната комисия на Народното събрание.

Той докладва, че двамата оперативни работници били забелязани от стрелеца Петко Петков да правят снимки на жилищната му сграда. В същото време Лазаров поясни, че двамата цивилни не са имали заповед или разпореждане да снимат. Директорът на ОД на МВР-Велико Търново не е знаел, че двамата са забелязани от Петков, и на следващия ден бил даден ход на планираната операция. Така на практика акцията била провалена ден преди провеждането й. Петков очаквал полицаите, които де факто попаднали в засада.

Двамата полицаи потърсили съдействие от колегите си в близкия патрулен автомобил, който от близо година служел за предпазване на учениците от Петков. Един от униформените полицаи взел камерата и започнал да снима. След това той позвънил и на вратата на Петков, а след като не получил отговор се върнал. 

Цялата сцена се разиграла в близост до апартамента на Петков, който вече очаквал нападение. 

Петков се е готвил за дълга и тежка обсада, каза Светлозар Лазаров и уточни, че стрелецът и майка му дежурили през два часа през нощта в очакване на полицията.

Депутатът от БСП Кирил Добрев попита риторично дали единият от въпросните цивилни полицаи се казва Павел Ангелов и е бивш гард на Бойко Борисов. Лазаров потвърди за името, но каза, че не знае нищо за биографията му. Уточни само, че преди две години се бил прострелял сам в ръката при неясни обстоятелства. В момента работи в криминалния сектор на ОД МВР-Велико Търново.

Не е ясно с какви мотиви двамата цивилни са отишли да снимат, след като това е било направено дни преди това от специализиран екип. Шефът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново разбрал за повторното заснемане само часове преди операцията. 

Баретите имали два плана за действие, стана ясно от обясненията на главния секретар на МВР. След като шефът на ОДМВР-Велико Търново предлага провеждането на специализирана операция, СОБТ започва подготовка. Между 24 февруари и 7 март 2014 година са проведени занятия по провеждането на операцията, като са отигравани щурмът, комуникацията между баретите, задържането на стрелеца. След проведената подготовка е правен анализ на слабите звена в плана. 

На 28 феврураи в София е проведена среща с ръководството на СОБТ, дирекция "Национална полиция" и ОДМВР, на която са представени първоначално направените снимки на сградата, в която се намира апартаментът на Петков. Тогава е представена и схема на апартамента. 

Тогава е изготвен психологически профил на Петков. Предложението на психолозите от МВР било да не се влиза в контакт с него и апартаменът му да се атакува рано сутринта, за да се използва елементът на изненадата. 

Още през 2006 година Петков е получил разрешително за оръжие и си купува две ловни пушки. През 2009 година си купува още една пушка. Той е плащал и членски внос в Ловното стопанство на Горна Оряховица и бил причислен към ловна дружинка. Петков обаче никога не е ходил на лов. 

След като изтича разрешителното му за оръжие, полицаи отиват до дома му, за да приберат пушките. Той отказва да го предаде и през 2012 съдът в Горна Оряховица разпорежда принудителното му довеждане по обвинения за незаконно притежание на оръжие. Следва повторно посещение на адреса, но Петков отказва с мотива, че не иска да отива в болница. 

Тогава е планирана и първата операция, която е планирана след разрешение на главния секретар на МВР - тогава Калин Георгиев. Малко по-късно е преценено, че Петков е опасен и операцията е прекратена. Така напрактика той цяла година запазва оръжията си, като сипе закани по учениците в отсрещното училище. 

Последната заплаха дошла само дни преди провеждането на операцията. Тогава Петков заявил, че ще стреля по учениците, ако вдигат шум и го тормозят. Това наложило и незабавното действие на Баретите.

В ОДМВР -Велико Търново ще има оставки и уволнения. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, който също присъства на изслушването.

"Не само, че ще има оставки в Областната дирекция на МВР - Велико Търново. След приключване на проверката на 3 април ще има и уволнени”, добави Маринов. 

По време на заседанието на вътрешната комисия опозиция и управляващи използваха възможността за политически нападки. От ГЕРБ поискаха създаването на временна комисия, която да се занимае със случая. Десислав Чукулов от "Атака" веднага контрира с искане за комисия, която да разследва случая с френските парашутисти в Коиловци

От групата на БСП попитаха откъде бившият зам.-директор на института по психология на МВР Росен Йорданов е бил запознат с подробности по операцията в Лясковец и случайна ли е появата му по медиите, в които изнася факти от акцията. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че състоянието на Петко Петков лесно може да се проследи по направената експертиза.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews