Акцията в Лясковец провалена заради некомпетентност

OFFNews 19 март 2014 в 12:21 5103 4

Загиналият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е жертва на недопустима некомпетентност и небрежност, проявена от полицаите в търновската областна дирекция на МВР.

Това става ясно от служебните проверки на кървавата акция за задържането на въоръжения и опасен психично болен в Лясковец, съобщава в. "Труд".

Баретите от СОБТ атакували къщата на Петко Петков по план, изготвен съгласно снимки и описания, предоставени им от местни полицейски съгледвачи.
Те обаче били забелязани от Петко и майка му Стефанка. Предупреден по този начин за предстояща атака от сили на реда, параноичният тип се приготвил за война. Така пристигналите на 14 март командоси попаднали на засада.

Операцията на СОБТ е планирана седмица преди да се проведе по искане от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във ВеликоТърново.

Още на 28 февруари, на работна среща в СОБТ, барети, криминални психолози и спецове от националната полиция анализират информацията за лудия, който пише жалби до всевъзможни инстанции, барикадирал се е в къщата си, сипе от терасата заплахи, въоръжен е и би могъл да застреля съседи и деца. Институтът на МВР получава задача да обрисува привичките и характера му, а ОДМВР - да разузнае обстановката вътре и около дома му.

На втора среща в националната полиция след няколко дни натоварените с тези задачи представят снимки и схема на жилището, както и психопортрет на опасния болен и въоръжен човек.

"Петко Петков е емоционално нестабилен, склонен към агресивно поведение с цел самозащита и отмъщение. В критични ситуации би реагирал импулсивно и необмислено. Агресивното му поведение може да бъде насочено както към случайни граждани, така и към майка му и него самия", заключават психолозите. Те препоръчват с Петков да не се водят преговори, защото това би му осигурило време за по-ефективно противодействие, което увеличава риска. Те препоръчват действията да бъдат бързи и изненадващи с цел намаляване до минимум на ответна реакция от негова страна.

След като разбрали, че от полицията им готвят нещо, Петков и майка му подготвени. В параноята си Петко превърнал дома си в средновековна крепост. Пред единия от прозорците на апартамента е поставен като щит радиатор, а върху него - оръжие с патрон в цевта. Пред друг от тавана до пода висят въжета, на които напречно, през 20-ина сантиметра, са закрепени дебели дървета. Трети е защитен от вертикални стоманени пръчки, дебели колкото палец, свързани с дървени прътове, закрепени хоризонтално. Плетеница от тел и въжета завършва паравоенното изобретение.

Над пердетата са окачени стари чаршафи - така, че да няма видимост отвън през тях.

В една от стаите е намерена противогазова маска и кутия с филтри за нея. На леглото е метнат син шлифер със защита под хастара - плочи от четири дебели листа ламарина, нещо подобно на стара ризница. Открити са гладкоцевна ловна пушка, две автоматични ловни карабини, ловен автомат "Байкал" с патрон в цевта, газов пищов. Боеприпасите са над 300 от всякакъв калибър - в чекмеджета и картонени кутии зад вратите.

Входната врата на апартамента е барикадирана с пружина от легло, облегната на вратата и застопорена в ъглите с 4 дървени талпи.
На кухненската маса - пълнител от автомат, пластмасова кофа с пълнители за ловни карабини и патрони в три картонени кутии!
В коридора гилзите са образували килим.

Една от стаите е превърната в бункер, обзаведен сякаш в очакване на края на света. Зад прозорците - метални шини, вратата - със секретна брава тип "греда", която при огледа е отворена с контролиран взрив. Вътре има запаси от дрехи, консерви, съдове, вода, безалкохолни напитки, лекарства, фенери, свещи, батерии, протеини, анаболи, протовогази, козметика.

По случая с операцията в Лясковец главният секретар на МВР Светослав Лазаров ще бъде изслушан от депутатите от вътрешната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови