Бойко Рашков: Ако съм собственик на bTV, ще отстраня водещите

Излезлите в неплатен отпуск началници на спецслужби ще се разделят с постовете си

OFFNews 18 май 2021 в 12:24 20153 4

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че би "отстранил" на двама журналисти от бТВ - Биляна Гавазова и Златимир Йовчев, заради начина, по който са водили интервюто с него вчера.

"Искам да кажа две изречения за участието ми вчера в бТВ. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който (Биляна) Гавазова и партньорът й (Златимир Йовчев) водеха предаването, е доходна дейност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат. Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването."

Рашков очаква в рамките на днешния ден пълна информация за полицейското насили при протестите миналото лято. 

"Когато наблюдавах на площада да пребиват младежите, бях в качеството си на гражданин. И се възмутих, както множество други граждани, че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче впоследствие се оказа, че няма никакво сериозно отношение – с бития студент, бития журналист и с други. И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите", заяви Бойко Рашков пред БНР. 

Служебният вицепремиер е разпоредил случаите на насилие да станат публични и да се види "дали съзнателно е разтакавано времето за проверка, дали прокуратурата заедно с МВР са имали общ умисъл да не се търси отговорност на извършителите на тези престъпни действия". Рашков бе категоричен, че вместо освободеният вече главен секретар на МВР Ивайло Иванов да подходи към тези случаи с отговорност, той е толерирал действията на полицейските органи. 

Служебният вътрешен министър обясни, че в такива сблъсъци е много сложно, "но когато всички виждаме как се отделят един или двама младежи настрани, не за да се възпрат от някакви хулигански или други действия, а за да се пребият от бой – това излиза извън рамките на правата и задълженията на служителя на МВР". Затова е било необходимо да се предприемат дисциплинарни мерки срещу човека, допуснал това да се случи. 

Министърът напомни, че дocъдeбнитe пpoизвoдcтвa ca лицeтo нa MBP пpeд дpyгитe дъpжaвни opгaни – cъд и пpoĸypaтypa.

"Нe мoжe диpeĸтopът нa Haциoнaлнaтa пoлиция дa нe знae ĸoлĸo дocъдeбни дeлa ca нa пpoизвoдcтвo в нeгoвoтo вeдoмcтвo. Hямaм ниĸaĸвa пpичинa дa иcĸaм дa paбoтя c тeзи xopa", посочи Бойко Рашков”. 

И допълни, че ще се изяcнявa въпpocът ĸoe e нaлaгaлo в ГДБOΠ пpeз пocлeднитe мeceци дa ce пpaвят мacoви ĸaдpoви paзмecтвaния. 

Рашков заяви, че някои от ръководителите в МВР са безупречни, а други не могат да му отговорят на елементарни въпроси.

"Всички кадрови промени, извършени в последните месеци и последната година, съм разпоредил да ми бъдат като информация представени и да ги обсъдим в ръководството на МВР, защото подозирам, че в последно време от правителството на Борисов са предприели действия, кадрови – аз съм направил до момента три такива, те са направили размествания и други кадрови промени със стотици. Затова нека много внимават онези кресльовци политически, когато правят изказвания неподготвени", каза още министърът.

Той уточни, че ако се наложи, след внимателен преглед на работата на шефове на регионални дирекции на МВР, ще се вземат и решения за тяхната смяна. Но бе категоричен, че не става дума за чистка, а за нормална, рутинна работа.

На въпрос за пенсионирането на ръководителя на Дирекция "Инспекторат" Николай Гешев Рашков отговори, че са налице данни за натиск върху проверяващи инспектори да се изкриви крайният резултат от проверките.

"Този вой, който се вдигна покрай него, очевидно е резултат, последица от факта, че този служител е бил много толериран от предишния министър на вътрешните работи. Бил е уволнен дисциплинарно преди 3-4 г., пред мен е заповедта за неговото дисциплинарно уволнение за злоупотреба със служебно положение. Уволнен е от министър Узунов (по време на предишното служебно правителство). Въздействал е при проверки върху служители, така че да изкривят своите изводи, затова е уволнен дисциплинарно", обясни шефът на МВР.

Николай Гешев не е върнат от съда на работа, а след политически натиск от страна на тогавашния вътрешен министър Валентин Радев ВАС да оттегли заповедта на Узунов. Съдът е счел, че е безпредметно и е прекратил делото, коментира Рашков.

За решението на шефовете на специални служби да излязат в неплатен отпуск до септември служебният министър каза, че това е позорно явление.

"Сменя се правителство, на което те трябва да служат, както повелява законът, и, както обичам да давам за пример една поговорка: те излязоха в отпуск по време на жътва. Когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на българските граждани, че вече няма да има изборни измами, те излязоха в неплатен отпуск", посочи той.

От думите му се разбра, че тези началници ще бъдат отстранени. 

Бойко Рашков не спести критиките си към ДАНС и злоупотребата със специални разузнавателни средства. 

"ДАНС извършваше престъпления във връзка с използването на СРС. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как и на какво основание ще искам да работя с такива хора. Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления. Те останаха ненаказани, благодарение на главния прокурор (става дума за бившия шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров), когото сега са го скрили в КПКОНПИ, а другият (Иван Гешев) продължава тази политика", посочи Рашков.

Служебният министър обяви, че с решение на предишното правителство служители на ДАНС са настанени на работа и в други структури - държавната агенция за финансов контрол (вероятно Рашков има предвид Агенцията за държавна финансова инспекция), цяла служба в КПКОНПИ, бюрото за контрол на специалните служби. Целта на тези назначения е да се създаде репресивен апарат, който лесно може да се използва от правителството на Борисов. "И той е използван", е категоричен Рашков. Той обеща да даде информация с какъв кръг от въпроси се занимава определено звено в ДАНС.

За отношенията с прокуратурата 

Бойко Рашков обяви, че главният прокурор Иван Гешев вече няма да има възможност да смята някои от службите на МВР за подчинени. И се възмути, че ВСС мълчи и не търси отговорност на Гешев за разгласяването на СРС.

"Такива ръководители на прокуратурата като Цацаров и Гешев, режат клона, на който стои прокуратурата, защото са склонни да се подчиняват на политическата власт, това се доказа в двата мандата. Всички български граждани виждат как са се поставили в услуга", каза Рашков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

2

Grigor Arssov

18.05 2021 в 14:04

Е да де, ама Кекемян как хубаво задава въпросите на БАЙ0НЯ и калинките му... и сеги даже шушне на ушенце какво Да или какво Не да питат калинчовците!!!!

8000

1

Rosi Mihova

18.05 2021 в 12:51

Много подвеждащо заглавие.
Според текста Рашков казва: Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването.

Условното и повелителното наклонение са две съвсем различни неща!

 
X

Да помогнем на украинските деца!