Здравна система в криза: 62-годишен мъж във Великобритания чака втора година за байпас

OFFNews 02 февруари 2023 в 17:37 2657 1

Гари Коган

Снимка Скрийншот

Гари Коган в очакване на отлаганата две години операция

62-годишен мъж от Великобритания, с преживян инфаркт, чака втора година за байпас. Интервенцията бива отлагана няколко пъти заради липса на персонал и свободни легла. Ройтерс разказва историята му с анализ на невижданата от столетие здравна криза в страната.

През април 2021 г. Гари Коган усеща бавна, пареща болка, която се разпространява по дясната му ръка. Това е началото на инфаркт, лекарите го стабилизират, но предупреждават, че животът му ще се скъси с десетилетия, ако не му бъде направен троен байпас.

Почти две години по-късно Коган все още чака операция. Той е един от милионите пациенти, които страдат, докато системата се огъва под тежестта на застаряващото население, липсата на инвестиции и пандемията от ковид.

„Тревожа се, колебая се какво мога и какво не мога да върша", казва 62-годишният работник в склад в Колчестър, Югоизточна Англия. От страх да не влоши състоянието си той преминава на тридневна работна седмица.

Гари е един от рекордните 7,2 милиона души в Англия, които чакат за лечение в списъците на Националната здравна служба (NHS), създадена след Втората световна война с мисия да осигури достъпна медицинска грижа.

Дълго време източник на национална гордост, сега упадъкът на NHS доминира в заглавията на медиите във Великобритания, а линейките чакат на опашки пред болниците, неспособни да осигурят легло в пълните спешни отделения.

Кардиологичните отделения на Острова са микрокосмос на проблемите, които обхващат системата. Недостигът на персонал и годините на застой в инвестициите натоварват отделенията до предела им и това има животозастрашаващи последствия за пациентите.

По думите на д-р Соня Бабу-Нараян, практикуващ в Лондон кардиолог, смъртността от сърдечносъдови заболявания и след ковид пандемията остава висока, за разлика от смъртността от рак и други заболявания, която е започнала да намалява. 

По данни на фондация British Heart заради невъзможността да получат навременна помощ по време на пандемията, над 230 души средно са умирали на седмица от сърдечносъдови заболявания. Нивата остават високи и сега, въпреки че заболеваемостта от ковид е спаднала.

Пандемията повлиява върху наблюдението над хронично болните и операциите.

Един от примерите са пациентите с кардиомиопатия. По данни на Cardiomyopathy UK броят на хората, които биват диагностицирани с кардиомиопатия едва след като постъпят в болница е нараснал четири пъти, а това е сигнал, че диагнозата не се поставя при редовни прегледи.

В случай на инфаркт, коментират британски кардиолози, линейката трябва да стигне до пациента до 18 минути. Когато Коган получава сърдечен удар средното време за изчакване е 20 минути, а по данни на NHS месец по-късно за линейка се чака 93 минути.

След запитване от Ройтерс за данните за смъртността, настъпила заради забавена медицинска помощ, от здравната служба посочват, че пациентите със сърдечносъдови заболявания са сред най-дълго чакащите за лечение, но броят на тези, които очакват операция 18 месеца е намалял.

"През ноември 2022 г. чакащите 18 месеца са били с 44% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г., твърдят от службата. - Системата все още се опитва да възстанови кардиологичните грижи до нивата отпреди пандемията, казват от NHS."

Според кардиолога д-р Бабу-Нараян заради пандемията много от пациентите са се страхували да посещават болниците и личните си лекари. Правени са по-малко редовни прегледи и са предприети по-малко превантивни мерки. "Добавете и забавянето на спешната помощ", допълва тя.

Липсата на инвестиции в сектора беше проблем още преди пандемията, когато правителството започна деветгодишна програма за фискални икономии, а това означаваше по-малко болнични легла", казва кардиологът и допълва - Перманентният недостиг на персонал увеличи натоварването върху лекарите и медицинските сестри, което принуди много от хората да напуснат системата. Ние знаем какво да правим. Знаем как да помогнем, но болницата е пълна и не сме достатъчно, каза тя, описвайки ситуацията като много тревожна.

В отговор на недоволството на работещите в системата правителството обяви рекордни инвестиции в размер на 40% от бюджета. Премиерът Риши Сунак обяви реформата в NHS England за свой приоритет и представи двегодишен план за възстановяване на спешната помощ.

Приет в болница "Базилдън", на 60 км от дома, след сърдечния си удар, Коган е диагностициран с тежка коронарна болест в лявата страна. Лекарят му казва, че трябва да бъде направен байпас на три запушени артерии, което ще му осигури още 25 години живот. Операцията трябва да бъде извършена в рамките на шест месеца, но това така и не се случва. Сроковете се променят непрекъснато, преди най-сетне да му бъде определен ден за операция на 23 януари 2023 г. - 21 месеца след първоначалния сърдечносъдов инцидент. Само четири дни преди датата обаче му казват, че операцията е отменена, а аргументът е липса на персонал и легла.

Коган споделя, че след поредното разочарование му минава през ум отчаяната мисъл да тича докато получи сърдечна криза, за да бъде приет по спешност.

Сега има нова дата за операция - 9 февруари, но е предпазлив, тъй като трябва да се обади в болницата сутринта преди операцията, за да попита дали има свободно легло. "Това е обаждане, което не искате да направите", казва мъжът.

Предвид състоянието си той води битки, за да запази час за семейния си лекар или за да получи лекарствата си. Когато отива с болки в местната болница в Колчестър, персоналът не успява да намери работещ ЕКГ апарат. Две болници го връщат, тъй като не е от приоритетна група. По думите на зам.-директора на едно от лечебните заведения на Коган са му поднесени извинения за инцидента през 2021 г. и още тогава са направени промени в организацията на работата в болницата.

Тръстът на NHS Foundation в Среден и Южен Есекс, който управлява болница "Базилдън", казва, че сега Коган се лекува при тях с приоритет и операцията му е насрочена за 9 февруари. Междувременно, докато чака ред за операция, той развива херния, която не може да бъде оперирана преди да му бъдат направени байпасите.

Легла, персонал, пари

През 2022 г. в Англия и Уелс са регистрирани 45 000 смъртни случая над средното за 2015-2019 г., което я прави
най-смъртоносната година по този показател от 1951 г. насам, извън пандемията COVID-19.

Около 2,5 милиона души са без работа поради продължително боледуване, като най-засегнати са най-нископлатените професии, съобщава Службата за национална статистика (ONS). От Английската централна банка посочват лошото здраве като една от причините за намаляване на работната сила.

Между 2014 г. и 2019 г. броят на британските обществени болнични легла е намалял със 7% – най-резкият спад сред групата на седемте развити икономики. Фондация The Health изчислява, че NHS се нуждае от още 103 000 служители, за да отговори на търсенето. Според анализатори стабилизирането на Националната здравна служба може да отнеме десетилетие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови