Великобритания 24 часа без медицински сестри

OFFNews 15 декември 2022 в 12:57 1309 0

стачка на медицински сестри

Снимка Getty Images

Медицинските сестри от болница Royal Victoria в Белфаст стачкуват за по-високи заплати

Десетки хиляди медицински сестри във Великобритания излязоха на безпрецедентна в историята на здравната система 24-часова стачка с искане за по-високо заплащане на труда им, съобщи Би Би Си. Те не работят, подсигурени са само спешните случаи.

Медията разпространи кадри на стачкуващи медицински сестри, издигнали плакати „Медицинската сестра е за цял живот, а не само за COVID“ и „Недостигът на персонал струва човешки живот“.

Пред Би Би Си Мария Колфийлд, министър по въпросите на жените и психичното здраве, заяви, че е "трудно" да се живее със заплатата на медицинска сестра, но исканото увеличение с 19% е "нереалистично". Колфийлд, която има 25 години стаж като медицинска сестра, подчерта, че правителството трябва да балансира между исканията на съсловието и "реалните финансовите възможности" на държавата.

Тя съобщи, че министърът на здравеопазването Стив Баркли е провел среща с представители на синдикалната организация на медицинските сестри, но резултат не е имало. Колфийлд цитира и позицията на премиера Риши Сунак, според когото също исканото увеличение с 19% е нереалистично.

Синдикалната лидерка Пат Кълън опонира с думите, че Баркли е обърнал гръб на медицинските сестри и не е бил искрен по време на разговорите. Тя посочи, че стотици медицински сестри напускат всеки ден и е необходимо по-високо заплащане, за да се запълнят 50-те хиляди вакантни места за медицински сестри, а не да се стига дотам да използват хранителните банки и да ядат остатъците от храната на пациентите, защото нямат пари.

Около 70 000 насрочени за днес прегледа ще бъдат отложени заради стачката. От Кралския колеж за медицински сестри обявиха, че най-спешните случаи ще бъдат обслужвани.

Това е първата от двете еднодневни ефективни стачки на медицинските сестри в Англия, Уелс и Северна Ирландия. Те ще напуснат работните места и на 20 декември.

Според данните от 2010 г. досега реалният доход на медицинските сестри във Великобритания е намалял с 20 процента. Съгласно обявено по-рано предложение за увеличение на заплатите с най-малко 1400 британски лири (1695 долара), новоназначена медицинска сестра би получавала повече от 31 000 британски лири годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews