За уволнение или за поощрение е директорът на болница ''Св. Иван Рилски'' (документи)

Янка Петкова 30 юли 2021 в 21:23 12347 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

За уволнение или за поощрение е директорът на болница „Св. Иван Рилски“? Казусът е малко по-различен от видeните до момента, може би защото става дума не за болница с огромни задължения, а за едно от малкото печеливши държавни лечебни заведения. Преди ден, пред Нова телевизия, зам.-здравният министър д-р Димитър Петров обяви, че в "Св. Иван Рилски" са констатирани нарушения при обществените поръчки и заяви, че според него са налице всички основания директорът д-р Антон Петков да бъде уволнен. Седмица по-рано в публичното пространство беше анонсиран такъв развой на събитията, без да се споменават името на болницата и на ръководителя ѝ. 

На 27 юли в предаването на Люба Кулезич „Честно казано“ по телевизия „Евроком“ гостува бившият управител на НЗОК и бивш директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. В коментар за конфликта между „Пирогов“ и здравния министър, д-р Дечев, почти мимоходом, загатна кой трябва да е следващият директор на болница за уволняване:

На бюрото на министър Кацаров от два месеца стои един доклад за една болница, която се намира на 500 метра от „Пирогов“, в която има констатирани много груби нарушения на управителя. Освен това ръководители на водещи клиники лично ходиха в Министерството на здравеопазването, за да потвърдят тези нарушения. Бордът на болницата също потвърждава, че не може да работи с този управител. И въпросът ми е, ако той е принципен човек (Стойчо Кацаров, б. р.), в което аз вярвам, защо не дава ход на тази проверка? Това го оставям като отворен въпрос (...) Това не е доклад от Касата. Това е доклад от Министерството на здравеопазването, от контролните органи." 

Седмица по-късно в репортаж на Нова телевизия заместник-здравният министър Димитър Петров съобщи, че има сигнали за нарушения с обществени поръчки в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Какви са сигналите?

По думите на д-р Петров, дни преди служебното правителство да встъпи в длъжност, директорът на „Св. Иван Рилски“ д-р Антон Петков е сключил договор за наем на съседна сграда, за която от здравното министерство разбрали „случайно“.

„Поискахме обяснение от Съвета на директорите знаели ли са за този договор, след това се получи протокола на този съвет, в който те поне твърдят, че не знаят за такъв договор, което вече е абсурдно поведение на управителя“, каза Петров.

Възмутителен факт според него е, че месечният наем е в размер на 66 000 лв. от бюджета на здравното заведение, за площ над 2000 кв. м.

„Това е безумна цена за мен. Аз, доколкото знам от предишния управител, там има намерение да се направи център за лечение на мозъчно-съдови заболявания. При всички положения, там трябват не повече от 500-600 квадрата“, посочи зам.-министърът.

Другото обвинение към д-р Антон Петков е, че е сключил договор за наем с павилионите пред болницата, въпреки че е имало предписание от Столична община за тяхното премахване.

Според зам.-министърa предишният управител е сезирал Столична община за договора и законността на павилиона, дадени са били предписания, започнала е процедура за премахването му, а д-р Петков „в хода на процедурата, въпреки че е знаел, че има такава, е сключил нов договор за наем“.

И за двата договора са подадени сигнали до компетентните органи твърдят от здравното министерство.

„Според мен този човек има абсолютно всички основания да бъде освободен“, заключи зам.-министърът.

Както стана ясно от репортажа на Нова телевизия, от Борда на директорите са се въздържали от коментар, но са изложили позицията си в докладна, която МЗ е изпратило до МВР и прокуратурата.

Имат ли основания обвиненията или гледаме филм със слаб сценарий? OFFNews потърси коментар от управителя на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Антон Петков, д.м.н.

Докладът, който стои на масата на здравния министър

За споменатия от д-р Дечо Дечев доклад, „който стои на масата на министър Кацаров“, д-р Петков обясни, че става дума за одитен ангажимент, поет от Вътрешния одит на МЗ по чл. 8 от Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Докладът е бил пожелан от самия д-р Петков, с цел да се подобрят процесите на управление и контрол в дружеството, което ръководи.

„Използвал съм изводите в него за подобряване на контрола в лечебното заведение“, обясни директорът на университетската болница.

Договорите за павилионите

По обвинението за сключените договори със собственици на павилиони пред болницата, д-р Петков посочи, че те датират още от 2013 г. и са сключени от тогавашния директор на болницата д-р Дечев.

„Оттогава (2013г.) до момента статутът на земята, върху която са разположени, не е променян. Тя винаги е била и е публична държавна собственост на МЗ. Писмото до община Триадица, изпратено от д-р Дечев е от 2018г. т.е. преди повече от 5 години, след като е сключил цитираните по-горе договори. През по-голямата част от това време директор на болницата е бил д-р Дечев (5 години). Задължението и правото за премахване на такива обекти е приоритет на други институции“, обясни директорът.

OFFNews разполага с въпросните договори и ги публикува с разрешението на директора на болница „Св. Иван Рилски“ (вижте галерията към тази публикация)

Проектът, който изисква да бъде наета допълнителна сграда към болницата 

Какви са фактите по подписания договор за наем на сграда, който по думите на зам.-министър Петров е сключен без знанието на МЗ и Съвета на директорите и е крайно неизгоден?

Отговорът на д-р Антон Петков:

"Съществува доста дълга кореспонденция на болницата с Министерство на здравеопазването за нуждата от площи, чрез които здравното заведение да разшири дейността си, в интерес на българските пациенти. Такива до момента не са предоставени! През последните 10-15 години, заради хронична липса на финансов ресурс, архитектурно-функционалното разпределение на площите в болницата, е довело до редица проблеми.

Ето два ярки примера: администрацията е разпръсната из цялата сграда на здравното заведение. А придобитият през 2020 година нов бипланов ангиограф за инвазивна неврорентгенология (уникален за България), поради липса на друга възможност, е поместен в сутерена (ет. -1), при положение, че Ренимационният блок е на 7-ия етаж. В момента легловата база на болницата е недостатъчна и няма никакви резервни възможности, което обрича на неуспех плановете за развитие на лечебното заведение. Това е видно за всеки посетител/пациент.

По този повод сме търсили всякаква възможност за разширяване на територията на болницата. В тази връзка появилата се възможност за наемане на сградата на бившата база „Маймекс“, регистрирана на същия административен адрес (бул. „Иван Е. Гешов“ 15) и намираща се в непосредствена близост, само на 3 метра от южната фасада на болницата, беше идеална, за да можем да осъществим инвестиционните си намерения и да отговорим на големите обществени потребности от качествена, своевременна, достъпна и високотехнологична медицинска помощ.

Разбира се, преди да преминем към подписване на договор, разработихме детайлен Финансов бизнес план. При подписването на договора са спазени всички законови изисквания, в това число с писмо преди това е поискано становище от принципала. Ремонтът и промяната на предназначението на сградата са за сметка на наемодателя."

Защо площ от 2000 км. м., а не 500, които според зам.-министър Петров ще са напълно достатъчни?

По думите на директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проектът предвижда да бъде създаден Център за лечение на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт:

„Създаването на такива центрове в страната е един от основните приоритети в програмата на Министерство на здравеопазването. В тази програма УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е на първо място, тъй като разполага и с необходимата апаратура, и най-вече с уникален екип, начело с доц. Станимир Сираков, който пръв въведе ендоваскуларното (през вена на крака) лечение на мозъчни кръвоизливи в България. По данни на НСИ 75 586 българи губят живота си заради болести на кръвообращението“, обясни той.

Предвидено е и създаването на Национален обучителен център, така че уменията на екипа на доц. Сираков да могат да бъдат усвоени от специалисти и от други болници, и да бъдат приложени в други части на страната. Очакваният резултат от изграждането на тези две структури е нарастване на месечния финансов резултат на сектора с 3,38 млн. лв. на годишна база, посочи д-р Петков.

Създава се ново Отделение за трансплантация на стволови клетки – също дългогодишна амбиция на болницата. Клиниката по онкохематология, към която ще бъде създадено отделението, е една от най-бързо развиващите се в лечебното заведение. Това ще увеличи финансовия ѝ резултат с 4,3 млн. лв. на годишна база. Годишно 18 527 човека (по данни на НСИ) умират в България от онкологични заболявания, а пациентите все още са принудени да ходят в чужбина за трансплантация на стволови клетки, твърди директорът на  „Св. Иван Рилски“.

Разширява се Клиниката по обща и ендоскопска хирургия с нов операционен блок и нови болнични стаи за още 25 пациенти. Въпреки че работи отлично и показва отлични, както финансови, така и качествени резултати, дейността ѝ в момента е силно лимитирана, тъй като разполага само с 15 легла и 2 операционни зали. Очаква се разширението да увеличи приходите на болницата с 3 млн. лв. на годишна база.

Създава се Интензивно неврологично отделение.

Разширява се Клиниката по ревматология с 16 легла, за да отговори на изискванията за Катедра по ревматология, каквато е от миналата година, обясни д-р Петков.

Какъв е социалният и икономически ефект от наемането на допълнителната сграда?

Над 2000 пациенти годишно ще бъдат лекувани по най-съвременните технологии. Очакваният допълнителен приход на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще надхвърли 9 млн. лв. годишно.

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Антон Петков твърди, че финансовото състояние на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е отлично:

"Няма просрочени задължения. Болницата е с положителен финансов резултат (независимо от ковид кризата) и е така в последните три години, в които изпълнителен директор съм аз. Благодарение на усилията и високия професионализъм на кадрите ни, нашите пациенти са доволни и имат възможност да се лекуват в прекрасни условия и с помощта на най-съвременните световни технологии."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови