Съдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблеми

Въпреки желанието на много хора да осиновят бебето, това се оказва невъзможно

OFFNews 30 август 2022 в 15:52 5607 0

бебе Антония

Снимка УМБАЛ Бургас

Годишно в УМБАЛ Бургас се изоставят между 10 и 15 бебета

Съдбата на изоставеното бебе Антония, което бе настанено в Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас, отново повдигна нерешени проблеми. За да бъде осиновено детето, майката трябва да е подписала отказ от родителски права. Такъв няма, тъй като е изоставено, а приемните семейства са недостатъчно. 

С подобни казуси лекарите в отделението се сблъскват поне веднъж месечно. Единствената разлика е, че майката на Антония не е известна, докато при другите изоставени бебета майките се знаят, посочват от лечебното заведение.

Годишно в УМБАЛ Бургас се изоставят между 10 и 15 бебета. Класическият сценарий е, в който майката бяга веднага след раждането. Има и такива, които изчакват няколко часа, след което следите им се губят. И оттук започват трудностите за лекарите в отделението, които освен пряката медицинска дейност и попълването на множество електронни системи и документи, трябва да се занимават и с издирване.

Ако майката не се е отказала от детето след раждането, тя трябва да бъде намерена, за да направи това, или да прибере детето.

Дават грешни адреси. Или ги няма на адреса. Имали сме адрес – „в Созопол на поляната“. Полицаите не успяват да ги намерят. А бебетата стоят в болницата много дълго време, което не е добре за тях“, разказва д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология. - Дори и да има отказ, минават дни, седмици, понякога месеци. Причината е във факта, че след затварянето на домовете за деца, няма достатъчно приемни семейства, които да отглеждат децата в семейна среда, а процедурите са дълги и тромави. Някои от децата са съвсем здрави и по нищо не се различават от Антония, към която има толкова голям интерес. Други са болни, или са родени с увреждане. Те също имат нужда от специализирана грижа, каквато в болницата не може да бъде оказана.

По закон, нежеланите деца трябва да бъдат настанени в приемно семейство. В Бургас желаещите да бъдат такива се броят на пръсти, а децата са много повече от хората, които желаят да ги вземат в дома си. Затова приемни родители се търсят от други градове. От началото на годината Отделението по неонатология е предало на приемни родители шест деца, като всяко от тях е престояло в болницата средно 15-20 дни.

Не всяко приемно семейство обаче желае да отглежда новородено – то изисква много грижи и безсънни нощи. Процедурата по настаняване в приемно семейство се осъществява от Агенцията за социално подпомагане, която търси подходящо семейство за всяко бебе. И омагьосаният кръг се завърта отново - детето е нежелано и болницата няма къде да го изпрати.

Знам, че институциите полагат много усилия да убеждават хората да станат приемни родители. Но като общество не бяхме подготвени за процеса на затварянето на детските институции. Може би той трябваше да продължи по-дълго и домовете да не се затварят, докато има достатъчно подготвени приемни родители за толкова много деца. Относно родителския капацитет считам, че от най-ранна възраст децата трябва да бъдат възпитавани за отговорната роля на родителя, да има специални уроци в училищата, да има задължителни курсове за бъдещи родители от определени, нискообразовани слоеве на обществото. Да знаят какви са техните отговорности като родители, че не само имат права, а носят отговорност за един нов живот, който изцяло разчита на тях“, казва д-р Стилияна Томова. - Няма нищо по-важно за едно бебе от майка му, убедена е тя. Има научни доказателства, че бебетата преодоляват по-бързо болестите и растат по-добре, ако майките им са до тях.

За всички, които се интересуват каква ще бъде оттук-нататък съдбата на Антония, която толкова много хора искат да осиновят – същата, както и на всяко друго изоставено дете. В момента, който здравословното ѝ състояние позволява да напусне болницата и Агенцията за социално подпомагане реши, тя ще бъде предадена на приемно семейство. От компетенциите на Агенцията са и въпросите относно нейното осиновяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови