Родители, бъдете спокойни! Децата изкарват COVID леко, не им давайте добавки и имуностимуланти

Съотношението полза/риск за 5-11-годишните е неоправдано за масова ваксинация, посочва педиатърът д-р Рада Маркова

доц. д-р Рада Маркова 25 януари 2022 в 10:52 11243 1

Децата изкарват ковид инфекцията като всяко друго вирусно заболяване. Домашно приготвена храна, физическа активност, разходки сред природата, а не имуностимуланти, ще помогнат повече, казва педиатърът и пулмолог доц. д-р Рада Маркова в пост във фейсбук, станал популярен в социалната мрежа.

Ето какво споделя един от най-добрите детски лекари у нас:

Тези дни, докато преглеждам ковид позитивни деца, си мисля, колко по-сериозна е демографската криза за България и колко сбъркан е начинът на отглеждане на нашите деца! Като гледам как София пращи от строежи и как няма градинки и паркови пространства, катерушки за децата, просто се чудя как съм могла да отгледам три деца и едно куче!

Но днешните деца нямат нужда от разходки и от игра - те са залепени за екраните, безкрайно химизирани, изнежени и залежали. Дали ще доживея нормална инфраструктура в моя любим и роден град- София, който може да бъде прекрасен европейски град?! Май по-скоро не.

По повод на ковид-истерията на родителите: мили хора, бъдете спокойни и трезво преценявайте състоянието на вашето дете. Нашите впечатления като педиатри са, че при огромната част от децата заболяването минава за няколко дни, при запазено състояние на детето, понякога и без температура.

При настоящия вариант често са налице отпадналост, хрема, гърлобол, данни за ларингеална кашлица и диария. Запазете спокойствие и се отнасяйте към ковид инфекцията както при всяко друго вирусно заболяване. Единици са случаите с нужда от хоспитализация. От наша гледна точка инфекция с грипен вирус, морбили, варицела или RSV са в пъти по-тежки за децата и дават много повече усложнения от COVID-19. Не прави чест на медиите, че така се раздухват единични случаи на усложнени деца и се всява паника.

По повод ваксините: като човек тройно ваксиниран и двукратно боледувал бих искала да кажа, че подкрепям ваксинацията на всички възрастни хора и страхуващи се за своето здраве.

По отношение на децата - съотношението полза/риск, особено за групата 5-11 г. е неоправдано за масова ваксинация. Да се имунизират пълни деца, диабетици и др. хроници с тежки заболявания.

Скъпи приятели и родители, наблягайте на физическа активност, спорт, гответе на децата си, прекарвайте време сред природата! Стига сте им давали добавки и имунопрепарати без да са болни! Мислете позитивно! Ние сме до вас!

Доц. д-р Рада Маркова завършва медицина в Медицински университет – Варна, „Златен Хипократ“ на випуска. През 2004 г. придобива специалност по детски болести, а през 2011 г. – по детска пулмология. Провеждала е специализации в САЩ и Австрия. Има магистратура по бизнес администрация и здравен мениджмънт – УНСС.

В началото на кариерата си доц. Маркова работи като педиатър в Университетски детски клиники – първоначално в болница „Св .Марина“ – Варна, а впоследствие – в Университетската Детска болница – София , където последователно е специализант по педиатрия, ординатор, асистент и главен асистент. Има стаж в Клиника по Неонатология – СБАЛДБ, Интензивен сектор – СБАЛДБ , а последните 15 години – в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска ” – София.

През септември 2012 г. д-р Рада Маркова става управител и идеен основател на МЦ Първа детска консултативна клиника – София. През октомври 2016 г доц. д-р Рада Маркова защитава дисертация на тема: „Изследване на издишан азотен окис при деца с бронхиална астма“ и придобива научното звание „доктор“. От октомври 2018 г доц. д-р Рада Маркова има званието доцент след успешен конкурс към Научно изследователският институт на МУ- Плевен.

Научните интереси на д-р Рада Маркова са в областта на детската пулмология – хроничните заболявания на дихателната система – бронхиалната астма, муковисцидозата, неинвазивните методи на оценка на алергичното възпаление. Д-р Маркова има опит в провеждането на клинични проучвания фаза III.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови